Avoin kirje Riku Rantalalle

pencil

Riku,

kirjoitit viikonlopun Helsingin Sanomissa, kuinka IT-yhtiöt kuppaavat valtion kassaa myymällä julkishallinnolle keskinkertaisia palveluita surkeine ohjeineen.

Verenimijöitä, sanoit. Suurvoittoja tehtailevat ahneet it-talot, joiden laariin katoaa säkkikaupalla veronmaksajien rahaa. Leväperäisesti ja itsekkäästi toimivat, omia suljettuja järjestelmiään valtiolle pakkosyöttävät järjestelmäjättiläiset.

Ei kovin mairitteleva kuva suomalaisesta it-yritysmaailmasta.

Riku, tiedän miltä sinusta veroja maksavana kansalaisena tuntuu. Tiedän, että tähän maahan mahtuu monta surkeasti epäonnistunutta ja kalliiksi tullutta it-projektia, jotka näyttäytyvät yleisölle katsojasta riippuen joko suurena veronmaksajien huijauksena tai vuosikymmenen vitsinä.

Tiedän myös, että julkinen sektori on tarkemmin katsottuna yksi suomalaisen digitalisaation mallioppilaista. Vertailu yksityiseen sektoriin ei tosin usein ole mielekästä, niin eri maailmoissa nämä kaksi tahoa toimivat.

Kerron esimerkin. Se löytyy itse asiassa samasta Helsingin Sanomien lauantainumerosta, jossa oma kolumnisi julkaistiin. Kyse on Verohallinnosta.

Veroilmoituksen tekeminen verkossa on luksusta, jota tarjoilee Suomen kanssa samassa mittakaavassa vasta muutama muu maa maailmassa.

Kyse ei ole pelkän ilmoituslomakkeen siirtämisessä verkkoon. Kyse on siitä, että verottaja kerää ihmisten tiedot valmiiksi. Tätä nykyä verottaja kerää tietoja 92:n eri tiedonsiirtokanavan kautta, ja moni kansalainen saa suoraan käytännössä valmiin veroehdotuksen.

Juju piilee tässä: palvelun digitalisoinnilla ei ole ainoastaan haluttu sähköistää olemassa olevaa, vaan kehittää täysin uudenlainen, digitaalisuuden mahdollistama tapa toimia.

Suomessa tullaan näkemään varmasti vielä monta it-pannukakkua. Uskon kuitenkin, että verohallinnon, poliisin ja muiden julkisten sektorin digitalisaation edelläkävijöiden innoittamina ja rohkaisemina tullaan näkemään vähintään yhtä paljon loistavia digitaalisia palveluita. Sellaisia palveluita, jotka ovat oikeasti kiinni tässä ajassa ja jotka todella helpottavat meidän jokaisen kansalaisen jokapäiväistä arkea.

Suuret laivat kääntyvät hiukan verkkaisesti. Kurssi on kuitenkin monella taholla jo oikea, tai ainakin se suunta, johon ollaan kääntymässä. Tässä suunnanmuutoksessa it-taloilla on ollut ja tulee jatkossakin olemaan olennainen rooli - puhumattakaan siitä, kun koneet täytyy käynnistää ja edetä kompassin osoittamaan suuntaan.

Riku, sinulla on täysi oikeus mielipiteeseesi. Itse asiassa olen iloinen, että otit asian puheeksi. Meille julkista sektoria palveleville it-ammattilaisille parempien palveluiden kehittäminen on sydämen asia. Ja mikään ei aja meitä niin tehokkaasti ponnistelemaan entistä kovemmin noiden palveluiden kehittämiseksi kuin tieto siitä, että kanssakansalaisten tämänhetkinen kokemus julkisen sektorin digitaalisista palveluista on verrattavissa juurihoitoon.

Älä heitä toivoasi. Toivottavasti seuraava asiointikokemuksesi on jo tyydyttävällä tasolla. Me teemme kaikkemme.

Terveisin,

Sami Rantanen
julkisten palveluiden intohimoinen kehittäjä, jolle palkan maksaa suomalainen it-talo Digia

 

julkinen sektori
Sami Rantanen | Toimialajohtaja, julkishallinto

Sami Rantanen | Toimialajohtaja, julkishallinto

Sami toimii Digian julkishallinnon toimialajohtajana vastaten liiketoiminnan kehittymisestä, asiakastyytyväisyydestä, ratkaisukehityksestä ja kumppanuuksista.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube