Outoja olettamuksia ICT-alan rekrytoinnissa

Kun tietää kaikesta kaiken, voi valita omat työnsä, eikö niin? Unohda rekrytoinnin illuusiot. Innostus, intohimo ja elinikäinen oppiminen vievät pitkälle.

Kesällä vaeltamassa tuli pohdittua elinikäistä oppimista, työelämää ja rekrytointeja. Suomen työttömyysasteen trendi oli 9,5 % (Heinäkuu 2015), ja rekrytoivana esimiehenä haasteena on kuitenkin lähes koko ajan löytää osaavia ihmisiä. Yhtälö ei toimi, ja siksi aloin miettiä rekrytoinnin kompastuskiviä. Ainakin ICT-alalla rekrytoinnissa esiintyy outoja olettamuksia ja illuusioita.

1. Tekninen osaaminen on kaikki kaikessa

Ensimmäinen illuusio, jonka haluan rikkoa, on väite siitä, että ICT-ala keskittyy vain osaamiseen. Olettamus on, että kaikki työpaikkailmoituksen osaamiset pitää pystyä täyttämään.

Olen usein nähnyt haastatteluja, missä haastateltavalta tentataan teknistä osaamista isolla porukalla. Tämä johtaa usein siihen, että unohdetaan hakijan muut ominaisuudet. Hieno termi lienee metakompetenssit. Pystyykö henkilö vaihtamaan ajatuksia ja osaamisia toisten henkilöiden kanssa? Pystyykö henkilö perustelemaan näkemyksiään asiakkaalle ja työkavereille? Osaako henkilö tiimityöskentelyn?  Pystyykö hän muuttamaan tarvittaessa omia olettamuksiaan ja mielipiteitään?

Jos edellisiin kysymyksiin ei tiedetä vastausta, niin palkkaisitko sinä tällaisen henkilön omaan tiimiisi?

Itse olen suosinut tilannetta, jossa haastateltava ja tiimiläiset saavat tutustua puolin ja toisin ennen rekrytointipäätöstä. Kyllä nämä ihmiset osaavat kertoa puolueettoman mielipiteensä henkilöstä.

2. Kovat osaajat saavat valita työnsä

Kova osaaja ei valitse töitään, mutta kova osaaja voi valita työnantajansa. Todellinen kova osaaja ymmärtää, että kullakin hetkellä tehdään sitä, mikä on välttämätöntä. Tuetaan kaveria, eletään asiakkaan mukana, koulutetaan uusia osaajia tai tehdään ihan sitä perusduunia, jottei sekään pääse unohtumaan.

Useampaan otteeseen olen ollut haastattelutilanteessa, jossa osaaja alkaa luetella tehtäviä ja töitä, joita hän ei tee. Ne ovat joko liian helppoa tai liian triviaaleja hänen arvolleen. Työnantajan edustajana olen vastuussa ihmisen motivoinnista haastavilla tehtävillä.

Palkkaisitko sinä tällaisen henkilön omaan tiimiisi?

3. Alan osaajat tietävät omasta aiheestaan kaiken

Kolmas illuusio on, että ”Olen tämän alan täysi osaaja / Minä tiedän tästä asiasta kaiken”. Millaisen kuvan luot itsestäsi, jos kerrot että osaat kaiken jo? Sinulla ei siis ole mitään opittavaa enää.

Palkkaisitko sinä tällaisen henkilön omaan tiimiisi?

4. Töissä ei voi olla kivaa

Neljäs illuusio on, ettei töistä voi nauttia, ja ettei töissä voi olla kivaa. Kyllä töistä saa ja pitääkin nauttia.

Aikaisemmassa blogissa puhuin intohimosta ja menestystarinoista. Hienoimpia rekrytointihetkiä on, kun törmää ihmiseen, jolla on aitoa intohimoa alaa kohtaan. Karrikoidusti henkilö puhuu suu vaahdossa omista teknisistä kokeiluistaan ja onnistumisistaan. Hän kertoo kouluprojekteista, joita tehtiin 24h ihan vain sen innostumisen takia. Henkilöstä välittyy viesti: ”Antakaa minun tulla näyttämään osaamiseni ja innostuneisuuteni”. Osaaminen ja kokemus ei vielä ole ehkä kovaa luokkaa, mutta asenne on sitäkin kovempi.

Palkkaisitko sinä tällaisen henkilön omaan tiimiisi?

Mikael Jungner kirjoitti asiasta jo muutama vuosi sitten, ja asia on ollut esillä Digiankin blogissa.

Matemaattisella kaavalla ja kouluarvosanoilla sen voisi kuvat näin:

ASENNE * (OSAAMISET)

Kova osaaja ja huono asenne:

4 * ( 10 ) = 40 p

Vaatimattomampi osaaminen ja hyvä asenne:

9 * ( 5 )   = 45 p

Mistä hyvä asenne sitten syntyy?

Realistisesta kuvasta omasta osaamisesta, muiden arvostamisesta, kokonaisuuksien hahmottamisesta. Nöyryydestä, hyvästä tahdosta, reiluudesta, rehellisyydestä, tarmosta ja innokkuudesta. Palosta tehdä asioita hyvin, kaverista huolehtimisesta, tietojen ja taitojen jakamisesta. Oman elämän hallinnasta, tasapainoisuudesta, kyvystä reflektoida ja taidosta antaa ja saada palautetta. Mutta ennen kaikkea elinikäisestä tahdosta oppia.

Toivotan jokaisella rohkeutta ottaa oma työura haltuun ja tehdä päätöksiä omista tarpeista ja haluista. Sekä tietenkin onnea rekrytointiin.

New Call-to-action

rekrytointi
Henry Hiltunen | Senior Manager, Leadership development

Henry Hiltunen | Senior Manager, Leadership development

Henkilöesimiehenä työskentelevä Henkka haastaa mielellään olemassa olevia prosesseja ja rakenteita – häneltä löytyy vuorenvarmasti vaihtoehto mille tahansa luutuneelle toimintatavalle. Henkan ”out of the box” -ajattelu pohjautuu pitkään kokemukseen esimiestehtävistä, joita on kertynyt ensin 15 vuotta hotelli- ja ravintola-alalla sekä sen jälkeen toistakymmentä vuotta IT-alalla. Henkka uskoo siihen, että parhaat käytännöt syntyvät kokeilemalla ja yhdessä tekemällä. Niinpä hänet löytää aina sieltä, missä tapahtuu.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube