Konseptien jännittävä maailma osa 1 – Mobiiliratkaisut

Lokakuussa kerroin, miten konseptoinnilla voidaan elävöittää ja konkretisoida palveluita. Lupasin silloin, että konsepteihin palataan vielä esimerkkien muodossa. Se hetki on nyt.

Digia on tehnyt useita mobiilikonsepteja, jotka liittyvät loppukäyttäjien arjen ongelmien ja tilanteiden helpottamiseen. Esimerkiksi vikailmoitusten tekeminen voidaan tehdä helpoksi tarjoamalla siihen mahdollisuus matkapuhelimella heti tilanteen tullessa kohdalle (kuva 1).

Näin käyttäjän ei tarvitse erikseen kertoa ongelman sijaintia, vaan sijaintitieto saadaan automaattisesti puhelimesta. Puhelin tarjoaa mahdollisuuden myös kuvan liittämiseen vikailmoitukseen, joka voi auttaa paljonkin vian kartoittamisessa ja ratkaisemisessa. Myös varauksen tai ostoksen tekeminen voidaan siirtää mobiiliin ja näin tarjota sujuva, ajasta ja paikasta riippumaton palvelu.

Paikkatietoisuus on mobiilisovelluksissa yleensä hyvin tärkeä ominaisuus. Paikkatiedon avulla voidaan helpottaa sovelluksen käyttöä, esimerkiksi suodattamalla hakutuloksia käyttäjän sijainnin mukaan. Esimerkin palvelu hakee automaattisesti käyttäjän lähellä olevia tärkeitä kiintopisteitä kuten kaupat, pysäkit ja kirjastot (kuva 2).

Mobiilisovelluksista ja -palveluista hyötyvät loppukäyttäjien lisäksi useat yritykset. Moniin työtehtäviin kuuluu asioita, jotka tehdään silloin kun ollaan liikkeellä. Tämä onkin hyvä lähtökohta mobiilipalvelun suunnittelulle; määritellä, mitkä ovat ne tärkeimmät asiat, joita tällä hetkellä tehdään manuaalisesti ja silloin kun ollaan liikkeellä. Kun tällainen kartoitus on tehty, voidaan mobiilipalvelu suunnitella juuri tarpeita sopivaksi. Kaikkia toiminnallisuuksia ei kannata tuoda mobiiliin, vaan keskittyä ainoastaan siihen mikä oikeasti helpottaa ja tehostaa työntekoa.

Yksi esimerkki tällaisesta on kuljetusseuranta, jonka teimme. Vielä tälläkin hetkellä kuljetusliikkeillä voi olla käytössään paperinen lista kohteista ja kuljettaja soittelee yksitellen asiakkaille sopiakseen tuontiajankohdan. Mobiililaitteella ajankohdan ilmoittaminen sujuu helposti ja lisäksi toimiston puolella tiedetään koko ajan sen hetkinen kuljetustilanne ja missä kuljettaja on menossa.

Erilaiset mobiiliratkaisut ovat ehdottomasti nykypäivää, mutta ei pidä unohtaa myöskään perinteisempiä portaaliratkaisuja, joilla on hyvin tärkeä rooli erityisesti työelämässä. Niistä kerron lisää seuraavassa konseptointia koskevassa postauksessani.

[gallery link="file" columns="2" orderby="title"]

digitaaliset palvelut   palveluiden mobilisointi   palvelumuotoilu

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube