Niko Mehtonen | Ohjelmistokehittäjä

IoT kahdessa kuukaudessa viemäristä verkkoon

Miten opiskelijoilta sujui IoT-ohjelmistojen tekeminen? Digia oli mukana sparraamassa Challenge Factory-työharjoittelua, jossa pääsimme seuraamaan, miten IoT meni viemäristä verkkoon. Samalla selvitimme, millainen on uusien IoT-ohjelmointivälineiden oppimiskaari.

[Lue lisää]


Tony Virtanen | Johtava konsultti

Digitalistin kesäloman lukulista

Kesäloma on loistavaa aikaa itsensä kehittämiseen ja sivistämiseen. Konsulttimme Tony Virtanen keräsi digitalistin kesäloman lukulistan, jonka avulla pääset kärryille siitä, minne digitalisaatiossa ollaan suuntaamassa.

[Lue lisää]


Pasi Lantiainen | Ratkaisuarkkitehti

Turhia kustannuksia ja ylenkatsetta käyttäjiltä? Vältä riskit uusien IoT-palveluiden kehittämisessä

Kustannukset, joita uusien palveluiden kehittämiseen liittyy, ovat yksi merkittävä hidaste IoT-palveluiden yleistymiselle. Kukapa rohkenisi sijoittaa uusiin palveluihin ilman varmaa tietoa niiden tuottavuudesta? Riskejä ei voi kokonaan välttää, mutta ne voi minimoida.

[Lue lisää]


Marko Saarinen | Johtaja, digitaaliset palvelut

Kuinka asioiden internet mullistaa terveydenhuollon?

Sote-uudistus herättää voimakkaita tunteita, mutta todellisen terveydenhuollon mullistuksen aiheuttaa asioiden internet. Jo nyt käytössä olevilla sovelluksilla voidaan parantaa elämänlaatua ja säästää kymmeniä miljoonia euroja myös julkisella sektorilla.

[Lue lisää]


Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

[UUSI OPAS] Liiketoiminta kasvuun analytiikan avulla

Digitalisoituminen vaikuttaa kaikkiin yrityksiin toimialasta riippumatta. Se tuo mukanaan muutoksia liiketoimintamalleihin, tuottavuuteen, johtamisen käytäntöihin sekä kilpailuun uusista markkinoista ja asiakkuuksista. Digian uusi opas kertoo, miten analytiikka valjastetaan muutoksen työjuhdaksi.

[Lue lisää]


Milla Danielsen | Head of Design

Voiko robottiin rakastua?

Amazonin varastoissa työskentelevät robotit laskevat yhden varaston kustannuksia viidenneksellä. Operatiivisen johtajan sydän on myyty. Robotiikka tekee tuloaan kaikille elämänalueille. Kohta myös naisystävät ja omaishoitajat voivat olla robotteja – ja tekevät sen paremmin kuin me itse.

Ystäväni Brandon kehittää työkseen robotteja Pentagonin laskuun. Hän hyödyntää onnettomuuksissa kuolleiden eläinten ruhoja, saa testeissään niistä irti massiivisen määrän dataa ja analysoi liike-energian vaikutuksia raajojen liikkeisiin. Hänen tekemiensä analyysien avulla tulevaisuuden roboteille rakennetaan mahdollisimman luonnolliselta näyttävä liike.

[Lue lisää]


Pasi Lantiainen | Ratkaisuarkkitehti

Alkuinvestointi ei ole este laiteanalytiikan hyödyntämiselle, kun ostat palveluna

Esineiden internetin (IoT) myötä siirrymme varaosa- ja huoltotoiminnasta toimintavarmuuden ylläpitoon. Mutta kuinka tehdä se kannattavasti? Ratkaisu on laiteanalytiikan ostaminen palveluna.

IoT-kehitys mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon laitteiden huoltotarpeesta. Aiemmassa bloggauksessa kirjoitin, kuinka ennakoiva huolto on teollisuuden tulevaisuus. Mutta kun laitetoimittaja päättää parantaa myymiensä laitteiden huoltoa ja toimintavarmuutta sensoriseurannan avulla, nousee esiin kysymys kokonaiskustannuksista. Kuinka sensoritiedon keräys, siirto ja analysointi tehdään kannattavasti, kun laitekanta muuttuu jatkuvasti? Totuus kuitenkin on, että kustannus jokaista myytyä laitetta kohti pitää olla hallittavissa.

[Lue lisää]


Pasi Lantiainen | Ratkaisuarkkitehti

Unohda varaosat: ennakoiva huolto on teollisuuden tulevaisuus

IoT-kehitys mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon laitteiden huoltotarpeesta. Tieto kääntää vanhat toimintatavat ympäri: siirrymme varaosa- ja huoltotoiminnasta toimintavarmuuden ylläpitoon.

Ostaisin mielelläni autooni huolto-ohjelman, joka takaisi autolleni 99.9% käyttövarmuuden. Huoltoliike olisi vastuussa siitä, että autoni on toimintakunnossa. Se suorittaisi autoni etävalvonnan ja huollonsuunnittelun. Huollot tietenkin tehtäisiin minun kalenteriini sopivaksi, eikä esimerkiksi kesä- tai talvilomien aikaan, jolloin autolle on aina käyttöä.

[Lue lisää]


Tuomo Permikangas | Client Executive

Internet of Things tulee, olemmeko valmiit?

Internet yhdisti ensi vaiheessa ihmiset. Nyt Internet of Things yhdistää esineet, tavarat ja ympärillämme tapahtuvat asiat – sekä ihmiset niiden kanssa. Mitä tämä tarkoittaa?

Miltä kuulostaa seuraavanlainen esimerkki: Kollegasi töksäyttää harkitsemattoman kommentin työstäsi, ja tunnet harmistuvasi. Ei hätää, työtila reagoi tuottamalla mielialaa rauhoittavaa musiikkia ennen kuin ehdit kiihtyä. Tilanne rauhoittuu. Vastaavalla tavalla lukemattomia kertoja päivän aikana älyvaatteidesi anturit välittävät ympäristöön tietoa mielialastasi ja fysiologiastasi, ja tila reagoi mukautumalla tai ohjaamalla sinut olosuhteisiin, jossa sillä hetkellä viihdyt ja toimit parhaiten.

[Lue lisää]