Digiarjessa-blogi

APIt ruotuun ja alusta alkuun - muistilista API-toimintaa käynnistävälle

placeholder_200x200

API-toimintaa käynnistävän kannattaa pitää mielessä neljä asiaa: sisäisten palveluiden kehittäminen, turvallisuus, liikearvon nostaminen ja uuden liiketoiminnan mahdollistaminen.

api-lista.jpg

Kun API-hallinnasta on perusasiat mietitty jo aluksi oikein, voi huoletta alkaa suunnitella seuraavia etappeja.

Etenemiseksi suosittelemme tavoitteista ja tilanteesta riippuen:

1. Nopeuta sisäistä palveluiden kehitystä

Tässä apuna on API Startup-palvelu, jossa kartoitamme tavoitteet, kohderyhmät, arkkitehtuurin sekä API-hallinnan käytännöt “best practices”-käsikirjamme eli API-hallintamallin avulla, ja luomme yhdessä sopivat käytännöt. Muutaman workshopin jälkeen voidaan kehittäjät päästää irti, tai jos APIt ovat jo työn alla, voidaan auditoida toteutukset hallintamallia vasten. Osana Startup-työtä voidaan tunnistaa ja laatia myös roadmap eri arkkitehtuuriosille sekä eri ”rajaresursseille”.

2. Julkaise APIt eri kehittäjäryhmille turvallisesti

Koska APIen taustalla ja niitä hyödyntämässä olevat palvelut yhä useammin sijaitsevat eri pilvissä, tieto liikkuu julkisia verkkoja pitkin ja API-käyttäjät ovat turvattomia mobiili- ja IoT -clientteja, on tärkeää, että APIt on julkaistu turvallisesti ja tiedetään kuka käyttää mitäkin APIa. Samalla voidaan vaatia APIsta riippuen eri tasoisia pääsynhallinnan käytäntöjä ja sallia eri käyttömääriä ei käyttäjille. Tähän ratkaisuna on hyödyntää PoC -palveluamme, jossa voidaan valita API-hallintatyökalut ja suunnitella alustava arkkitehtuuri sekä kokeilla ratkaisua nopeasti käytännössä.

3. Nosta yrityksen liiketoiminnan arvoa APIen avulla

Palvelumuotoilu-, verkko-, mobiili- ja konsultointipalveluidemme avulla autamme yritystäsi selkeyttämään asiakaskokemusta ja arvoverkkoa, jossa APIt, analytiikka ja muut digitaalisen palvelut kytkeytyvät osaksi liiketoimintaasi.

4. Mahdollista uutta liiketoimintaa

APIt mahdollistavat sekä nykyisen liiketoiminnan viemisen verkkoon eli uuden kanavan kautta uuden liiketoiminnan, että kumppanien kanssa toimimisen tai vaikkapa hackathonien tai startup-verkostojen kanssa toimisen. Verkostossa toiminen edellyttää verkoston ja sen tukena olevien alustapalveluiden tukemista sekä eri osapuolten APIen ja alustapalveluiden orkestrointia. Tuemme yritystäsi mielellämme tässä kehityksessä.

 

Lataa opas: Niskalenkki rajapinnoista ja 7 muuta gurujen tärppiä integraatioon


integraatio   API


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi