Digiarjessa-blogi

Asiakas SOTE-uudistuksen keskiössä? Tiedon yhteiskäyttöisyys on ensimmäinen askel

Pistemäisyys on ollut yksi SOTE-sektorin suurimpia ongelmia ja kehityksen hidasteita. Jotta SOTE-uudistus voi toteutua asiakkaasta käsin, tiedon saaminen yhteiskäyttöiseksi on keskeinen ensimmäinen askel.

sote-tiedon-yhteiskäyttö.jpg

Eräs asiakas kävi useita kymmeniä kertoja lääkärin vastaanotolla ilman yhtään varsinaista diagnoosia. Joka kerta hänet otettiin vastaan ja tutkittiin uutena tapauksena. Jos terveydenhuollon ammattilaisilla olisi ollut kokonaisnäkymä asiakkaan tietoihin sekä sosiaali- että terveyspalveluiden puolelta, he olisivat voineet havaita, että todellinen syy tiheisiin lääkärikäynteihin oli yksinäisyys. Urbaanilegenda tai ei, tarina herättää ajatuksia.

Tiedon hallinta tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että relevantin sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvän tiedon on oltava oikeiden ihmisten käytössä oikeaan aikaan. Tämä on aivan ykkösasia, jotta SOTE-palvelujen ammattilaisilla voi olla kokonaiskuva asiakkaan tilanteesta. Pistemäinen toiminta on ollut yksi vanhan toimintamallin suurimpia ongelmia ja kehityksen hidasteita.

Tiedon liikkumattomuus on näkynyt sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa perusasioita myöten. Esimerkiksi erilaisten dokumenttien kuljettaminen eri organisaatiosta toiseen on usein jäänyt asiakkaan omalle vastuulle. Kun asiakas on käynyt röntgenissä kaupungin hammaslääkärillä, mutta haluaa siirtyä yksityiselle puolelle hoitoon, hänen on pitänyt itse ottaa röntgenkuvat mukaan esimerkiksi dvd-levyllä. Toisessa organisaatiossa toimiva lääkäri ei muulla tavalla pääse niitä katsomaan.

Tiedon yhteiskäyttöisyys on keskeinen ensimmäinen askel ja muutoksen mahdollistaja.

Vielä sekään, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla on pääsy tietoon, ei automaattisesti tarkoita, että asiakas olisi keskiössä. Tiedon yhteiskäyttöisyys on kuitenkin keskeinen ensimmäinen askel ja muutoksen mahdollistaja. Näkemyksemme mukaan asiakkaan saaminen SOTE-uudistuksen keskiöön kulminoituu neljään keskeiseen toimintoon.

Kun tieto on saatu yhteiskäyttöiseksi, seuraava askel on, että jossain on hallittava yhteismitallisesti suunnitelmat siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja toteutetaan asiakkaalle. Palveluiden on oltava kaikilla palveluntuottajilla samat eri puolilla Suomea, ja siksi niiden on oltava jossain yhteisesti kuvattuna. Nämä asiat mahdollistavat lopulta asiakkuudenhallinnan kokonaisuutena ja holistisen näkymän asiakkaisiin – mikä puolestaan on avain tehokkaaseen, oikea-aikaiseen hoitoon.

Kuvailemme tuoreessa katsauksessa tarkemmin nämä neljä osa-aluetta:

New Call-to-action

sote


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi