Digia Oyj / 27.06.2016

ASO eli App Store Optimization

Tiedätkö, mitä ASO eli App Store Optimization tarkoittaa? Nimensä mukaisesti kyse on sovelluksen näkyvyyden parantamisesta sovelluskaupoissa. Tässä blogissa esittelemme tärpit sovellusnäkyvyyden optimoimiseksi.

app-store-optimization.jpg

Sovelluksen koodaaminen on vasta ensimmäinen vaihe matkalla menestykseen. Kun appisi on valmis, pitää se vielä saada ihmisten nenien eteen. Tässä kohtaa esiin astuvat App Store Optimization sekä muut digitaalisen markkinoinnin keinot aina maksetusta mainonnasta sähköposti- ja affiliate-markkinointiin asti.

Tutkimusten mukaan 63 prosenttia iOS-sovelluksista ja 58 prosenttia Google Play -sovelluksista löydetään muuten vain selailemalla kauppaa. Okei, kyse on jo muutaman vuoden takaisesta tutkimuksesta, mutta sen ydinviesti on yhä selvä: sovelluksesi pitää näkyä sovelluskaupan haussa ja listauksissa menestyäkseen. Tähän tarpeeseen optimointi iskee.

Mitkä asiat vaikuttavat näkyvyyteen?

Yleisesti ajatellaan, että eniten näkyvyyteen vaikuttavat applikaation nimi ja sille asetetut avainsanat.

Nimi app-store-optimization.png

Jos kyse ei ole pelistä, kannattaa nimen olla mahdollisimman kuvaava. Kerro siis mitä sovellus tekee ja sisällytä nimeen sovelluksen tärkein ”avainsana”. Nimi kannattaa kuitenkin pitää uniikkina…esimerkiksi ”Flappy Birds” -haulla tuloksia tulee tuhansia. Näin laajasta joukosta sinun on vaikea erottua.

Valitse nimi kerran ja pitäydy siinä. Älä siis vaihda sovelluksen nimeä jatkuvasti.

Avainsanat

App Storessa on erillinen kenttä avainsanoille. Tilaa on yhteensä 100 merkille, mikä kannattaa käyttää kokonaan. Vastaavasti Google Playssa on kuvauskenttä, johon kannattaa kirjoittaa mahdollisimman pitkä ja tarkka kuvaus sovelluksesta.

Älä listaa avainsanoja pötkössä, vaan käytä kokonaisia lauseita, jotka muodostavat järkevän kokonaisuuden. Pyri käyttämään tärkeitä avainsanoja osana lauseitasi luonnollisella tavalla. Erään tutkimuksen mukaan tärkein avainsana kannattaa sisällyttää kuvausteksiin 5 kertaa. Muista, että kuvausta ei kirjoiteta hakukoneille, vaan käyttäjille.

Myös App Storessa on erillinen kuvauskenttä, johon kannattaa Google Playn tapaan kirjoittaa mahdollisimman pitkä ja hyvin sovellustasi kuvaava teksti.

Esimerkki nimestä

Kehitän aikuisille tarkoitetun värityskirjasovelluksen. Annan siis pelkän brändinimen ”colourMe” sijaan applikaation sovellusnimeksi ”colourMe – Aikuisten värityskirja”. Käytän fraasia ”aikuisten värityskirja” myös tekstikuvauksessa 4–5 kertaa.

Mistä sitten tiedät mitä avainsanoja sinun kannattaisi käyttää?

Pohdi ensin, mitä sovelluksesi tekee. Minkä kävijän ongelman se ratkaisee tai minkä tyyppistä käyttäjää se viihdyttää? Sen jälkeen tutustu kilpailijoidesi valitsemiin avainsanoihin. Kilpailijoiden avainsanojen vakoiluun soveltuu hyvin Sensor Towe, joka arvioi sekä avainsanat että kokonaisnäkyvyyden.

Voit seurata appisi sijoituksia eri avainsanoilla esimerkiksi Tune.com-työkalulla.

Muovaa ikonistasi toimiva

Kolmas suuresti vaikuttava tekijä nimen ja kuvauksen jälkeen on sovelluksesi ikoni. Vaikka ikoni ei suoranaisesti vaikuta sijoitukseesi hakutuloksissa, on se ensimmäinen asia, jonka sovelluskaupan käyttäjä huomaa. iOS-sovelluksissa paras koko ikonille on 1024 x 1024 pikseliä. Sovelluskauppa itse pienentää ikonia tarpeidensa mukaisesti. Vastaavasti Google Playssa ikonin koon tulee olla 512 x 512 pikseliä.

Ikonin tulee olla riittävän yksinkertainen, jotta sen voi ymmärtää yhdellä vilkaisulla. Jätä siis turhat sanat ja logot pois ja mene heti asiaan. Jos haluat nähdä hyviä ja toimivia esimerkkejä, katso sovelluskauppojen parhaat arvostelut saaneiden sovellusten listat läpi. Tavallisesti kirkkaat värit, yksinkertaiset kuvat ja uniikit muodot toimivat. Varmista myös, että oma ikonisi on erilainen kuin kilpailijoillasi, jotta erotut massasta.

Lisää kuvakaappauksia ja videoita

Vaikka sovelluskuvauksen kuvilla ja videoilla ei ole vielä todistettu olevan suoraa vaikutusta hakusijoituksiin, lisäävät oikeanlaiset kuvat latausten määrää merkittävästi.

Sovelluskauppojen ohjeistusten mukaan kuvien tulisi sisältää oikeaa ”game playta”. Mutta halutessasi voit periaatteessa lisätä kuvaukseen mitä tahansa kuvia. Olipa kuvissasi mitä tahansa, tulisi niiden näyttää sovelluksesi tärkeimmät edut, hyödyt ja ominaisuudet.

Käytä paikallista kieltä

Sekä iTunes App Store että Google Play Store antavat sinun asettaa eri kohdealueille omat sisältönsä. Käytä Suomessa suomea, Venäjällä venäjää, Kiinassa mandariinia ja niin edelleen. Vältä Google Translatea. Netistä löytyy runsaasti edullisia ja luotettavia käännöspalveluita, joista saat pienellä rahallisella panostuksella merkittävän edun itsellesi. Optimoi kuvaus englanniksi ja käännä se muille kielille.

Paikallisen kielen käyttäminen auttaa sekä sijoittumaan paremmin paikallisilla hakusanoilla että parantaa konversiota, joidenkin tutkimusten mukaan jopa satoja prosentteja.

Päivitä usein

Käyttäjät ovat vaativia. He tietävät, että 12 kuukautta sitten päivitetty sovellus on huonompi valinta kuin viime viikolla päivitetty. Pidä oma sovelluksesi ajan tasalla ja päivitä sitä saamasi palautteen perusteella. Sekä sovelluskaupat että käyttäjät arvostavat tätä.

Myös saamasi arvostelut paranevat, sillä oletettavasti sovelluksesi käyttökokemus parantuu jokaisen päivityksen myötä. Kerro päivityksistä sekä sovelluksen sisällä (push notification) että kaupan ”What’s New” -osiossa.

Pyydä palautetta

Mitä enemmän arvosteluita ja palautetta, sen parempi. Positiivisia arvosteluita saaneet sovellukset nimittäin, yllätys yllätys, näyttäisivät saavan enemmän näkyvyyttä myös hakutuloksissa.

Ei kannata kuitenkaan hätääntyä, jos applikaatiollasi on vain vähän arvosteluita. Arvosteluiden määrällä ei enää ole niin suurta vaikutusta hakutuloksiin kuin vielä pari vuotta sitten.

Yhteenveto

Aivan kuten hakukoneoptimoinnissa, myös App Store -optimoinnissa sivun ”title” (sovelluksen nimi) ja sen teksti- ja kuvasisältö ratkaisevat menestyksen.

palveluiden mobilisointi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube