Asiakastiedosta hyötyy myös – asiakas?

Talouselämä uutisoi 27.3. verkkosivuillaan, kuinka S-ryhmä alkaa kerätä entistä tarkempaa tietoa asiakkaiden ostoksista. Kehityssuunnan taustalla on se fakta, että asiakastiedon hyödyntäminen voi parhaimmillaan luoda yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia ja toimia keinona erottautua kilpailussa. Ongelma on, että asiakastiedon hyödyntämisen pelätään johtavan siihen, että asiakas joutuu suhmuroinnin uhriksi tai ainakin jollain tavalla maksumieheksi parempien katteiden hakemisen johdosta.

Tietoturva ja yksityisyyden suoja ovat tärkeitä näkökulmia, mutta asiakastiedon hyödyntämisen käsittely vain siitä näkökulmasta alkaa käydä tylsäksi. Annetaan tilaisuus ajatusleikille: Entä jos asiakastiedosta hyötyisi myös asiakas?

A_analytiikka_GettyImages_151910165

Perusasioita: Kun tiedetään, mistä asiakas on kiinnostunut, voidaan hänelle tarjota osuvammin oikeita tuotteita. Simple as that. Vai kuinka moni meistä kokee kuluttajan roolissa jääneensä jollain lailla voitolle, jos kaupasta täytyy lähteä tyhjin käsin, kun oikeita tuotteita ei löytynyt? Mieltymykset voidaan huomioida koko toimitusketjussa uusien tuotteiden lanseerauksesta hinnoitteluun ja markkinointiin, mikä näkyy asiakkaalle parempana palveluna. Harva siitäkään yleensä mielensä pahoittaa.

Toinen esimerkki: Elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalvelu Netflix hyödynsi sarjojen tekemisestä ja lanseeraamisesta kerättyä dataa suunnitellessaan uutta tv-sarjaa. Syntyi House of Cards. Suosio puhuu puolestaan.

Oma kuluttajuus hallintaan tiedon avulla

Tieto asiakkaiden kulutuskäyttäytymisestä ei tarvitse olla yksipuolisesti vain yrityksen käytössä. Voi kysyä, miksi asiakkaalla itsellään ei olisi oikeutta hyödyntää itseään koskevaa tietoa. Tieto mahdollistaa oman kulutuksen seuraamisen aivan uudella tavalla, ja se taas mahdollistaa uudenlaiset palvelut: kerrot esimerkiksi kiinnittäväsi huomiota ruokavalioosi, ja sinulle osataan tarjota ehdotuksia terveellisimmistä tuotteista tai tietoa normaalien ruokaostostesi terveysvaikutuksista.

Kauppa ja kuluttajat siirtyvät aivan uudenlaiseen kumppanuuteen, jossa tietoa ei käytetä yksipuolisesti kummankaan eduksi, vaan sitä vaihdetaan ja käytetään molempia hyödyttävällä tavalla.

Avautuuko tieto lopulta yli rajapintojen?

Ennemmin tai myöhemmin asiakkaan ostokäyttäytymistä koskeva tieto voidaan avata sellaisten rajapintojen taakse, että kaikki kehittäjät voivat tehdä erilaisia sovelluksia, jotka hyödyntävät ihmisen henkilökohtaista kulutuskäyttäytymisdataa. Itse asiassa tämä on vielä paljon kovempi juttu: kun oman kulutustiedon saa käyttöön, se luo oikeasti uusia innovatiivisia palveluita ja liiketoimintaa verrattuna tilanteeseen, jossa tietoa pyöritetään yhden kaupparyhmän sisällä. Kehitys johtaa vääjäämättä tiedon tehokkaampaan hyödyntämiseen ja jakamiseen.

On totta, että asiakastiedon hyödyntämiseen liittyy yksityisyydensuojan ja tietoturvan kysymyksiä, jotka vaativat huolellista pohdintaa. Tulevaisuuden visiointia ei kuitenkaan kannattaisi torpata keskittymällä vain ongelmiin. Asian voi nähdä toisinkin päin. Teknologiaa kehittämällä on mahdollista luoda myös yhä parempia ja suojatumpia ratkaisuja.

asiakastieto   digitaaliset palvelut   kuluttajakäyttäytyminen
Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa on johtamisen ja analytiikan huippuasiantuntija, jolla on taustalla pitkä ura strategisen kehittämistyön parissa etenkin pankki- ja vakuutussektorilla. Vesaa ei pidätellä maalla, vedessä eikä ilmassa; miehen harrastuksiin lukeutuvat niin sukellus, triathlon kuin leijasurffaus ja laskuvarjohyppy. Välillä on hyvä leijailla pilvissä tai irrottautua vapaapudotukseen – kun ammattilaisen varmuudella osaa jälleen hakea kovaa maata jalkojen alle.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube