Digiarjessa-blogi

Sää on analytiikkaa parhaimmillaan

placeholder_200x200

Kannattaako huomenna lähteä kalaan? Kysymystä pohtiessasi pyrit todennäköisesti etsimään tietoa päätöksenteon perustaksi. Tarkistat luultavasti seuraavan päivän sääennusteen.

Sään ennustaminen on usein käytetty esimerkki analytiikasta: aiemman tiedon perusteella kehitetään malleja siitä, miten säätila tulee todennäköisesti kehittymään.

Mitä sään ennustamisesta voi oppia tiedon hyödyntämisestä?

sää2

1. Monissa organisaatiossa kerätään valtavat määrät tietoa mitä moninaisimmista ja kummallisistakin asioista.

Tieto säilötään, mutta sitä ei välttämättä koskaan käytetä mihinkään.

Mitä meteorologi tekisi?

En ole kalasäitä pohtiessani kiinnostunut siitä, millainen sää oli eilen, vaan miten se kehittyy eteenpäin. Tietoa ei kerätä arkistoimisen ilosta vaan siksi, että tiedon pohjalta rakennettavien mallien avulla voi ennakoida tulevia olosuhteita. Siten on mahdollista tehdä tietoon perustuvia päätöksiä – liiketoiminnassa yhtä lailla kuin kalareissuja suunnitellessa.

sää12. Ennusteista yritetään usein tehdä organisaatioissa liiankin tarkkoja.

Tarkan ennusteen tekeminen ei ole mahdollista, koska kyse on tulevaisuudesta. Se ei ole vielä tapahtunut. Liian tarkat ennusteet ovat raskaita ja kalliita, ja virheetkin ovat isoja.

Mitä meteorologi tekisi?

Seuraavan päivän kalareissua pohtiessa riittää, että tietää, onko odotettavissa kaatosadetta. Ei ole niin välttämätöntä tietää, onko poutaa vai puolipoutaa. Liiketoiminnassa riippuu aihepiiristä ja kysymyksenasettelusta, kuinka tarkkaa tietoa on lupa odottaa.

3. Tieto arkistoidaan jäsentelemättömänä datamassana.

Tietoa on kerätty, mutta sitä on hankala tulkita ja lähes mahdoton hyödyntää.

Mitä meteorologi tekisi?

Ennusteet visualisoidaan sääkartoille. Auringot ja pilvenhattarat kertovat nopealla vilkaisulla asian, jonka taustalla piileskelee valtava määrä dataa, lukuja ja kaavoja. Hyvät analytiikkatyökalut toimivat juuri näin: tieto tuodaan näkyväksi selkeällä tavalla.

Mitä sään ennustamisesta pitäisi siis oppia? Tiivistetysti: ei katsota vain menneisyyttä, vaan eteenpäin – mitä havainnoista seuraa. Kalakelejä odotellessa.

 


analytiikka


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa