Talousjohtaja, johdatko tiedolla vai tunteella?

Tietoviikossa kysyttiin 26.5., tuleeko talousjohtajasta teknologi.

Talousjohtajan ei tarvitse olla nörtti, mutta hänen on hyvä ymmärtää, miten teknologia auttaa häntä selviämään työssä.

Teknologia muuttaa toimenkuvia läpi liiketoimintahaarojen, olipa kyseessä sitten johdon strategiseksi partneriksi päässyt CIO tai tekniikalla tehokkuutta osastolleen hakeva markkinointijohtaja.

Kysymys on herkullinen. Gartner väitti viime vuonna, että vuoteen 2016 mennessä 70 prosenttia kannattavimmista yrityksistä hyödyntää ennustavaa analytiikkaa. Kysymyksen analytiikan hyödystä voi kääntää myös niin, kummasta on johtamisessa enemmän hyötyä: tiedosta vai tunteesta.

Intuitio: mystiikalla menestykseen

Intuitiota pidetään toisinaan synnynnäisen johtajuuden merkkinä: aivan kuin joillain meistä olisi sisäänrakennettu kyky tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Intuitio nähdään salaperäisenä menestystekijänä, joka toisilla on ja toisilla ei (Ks. esim. Talouselämä 19.5.2012)

Ei epäilystäkään, etteivätkö intuitioon pohjautuvat päätökset toisinaan johtaisi menestykseen – olipa menestyksestä kiittäminen intuitiota tai sattumaa. Faktapohjaiset päätökset näyttävät johtavan toivottuihin lopputuloksiin kuitenkin tunnepohjaisia päätöksiä osuvammin – big datan avulla johdetut yritykset näyttävät olevan viisi prosenttia tehokkaampia ja kuusi prosenttia tuottavampia (HBR 10/12).

Tiedätkö, mitä haluat tietää?

Aiemmin intuition ja tunteen rooli päätöksenteossa on korostunut myös siksi, ettei tarvittavaa tietoa ole ollut saatavilla. Tänä päivänä lähes kaikki tekemisemme tallentuu erilaisiin järjestelmiin, ja analytiikka mahdollistaa sirpaloituneen tiedon koostamisen, yhdistelyn ja visualisoinnin.

Tietoa ja työkalut sen hyödyntämiseen siis on. Olennaista on, miten niitä käyttää. Väitän, että tärkeämpää kuin moni muu asia on tulevaisuudessa kyky kysyä oikeita kysymyksiä.

Kuinka paljon meidän kannattaa satsata tietyn palvelun kehittämiseen? Miten tuotteet tulisi sijoitella verkkokauppaan, jotta asiakkaan keskiostos kasvaa? Miten voimme palvella asiakkaitamme täysin uusilla tavoilla?

Sitä, mitä asiakkaamme tarvitsevat tulevaisuudessa, ei tarvitse arvailla. Kyse ei ole myöskään intuitiivisesta ennustustaidosta.

Analytiikan avulla on löydettävissä, mitä palveluita asiakkaat haluavat.

Asiakasymmärrys on pitkässä juoksussa ainoa keino rakentaa palveluilla kilpailuetua. Tiedon kautta asiakasymmärrystä kertyy, ja palvelukokemusta voi kehittää ja johtaa. Huomisen palveluita ei vielä ole, vaan jonkun täytyy luoda ne.

Tämän vuoksi yritykset, jotka johtavat tekemistään mahdollisimman laajaa tietomäärää (ns. Big Data) hyödyntäen, menestyvät parhaiten: Tiedon analysointi luo näkemystä. Ja näkemys luo kilpailuetua.

big data   tiedon hyödyntäminen   analytiikka
Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa on johtamisen ja analytiikan huippuasiantuntija, jolla on taustalla pitkä ura strategisen kehittämistyön parissa etenkin pankki- ja vakuutussektorilla. Vesaa ei pidätellä maalla, vedessä eikä ilmassa; miehen harrastuksiin lukeutuvat niin sukellus, triathlon kuin leijasurffaus ja laskuvarjohyppy. Välillä on hyvä leijailla pilvissä tai irrottautua vapaapudotukseen – kun ammattilaisen varmuudella osaa jälleen hakea kovaa maata jalkojen alle.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube