Hyödynnä analytiikkaa: Kriiseistä ja kipukohdista kohti unelmia

Tietoviikko kirjoitti alkuvuodesta, kuinka analytiikka pelasti Fordin. Kyse on tiedon valjastamisesta liiketoiminnan johtamiseen ja kehittämiseen. Kun uutisia seuraa, uudenlaiselle toiminnalle tuntuu olevan tarvetta monissa organisaatioissa: Kesko sulkee Anttiloita, SOK aloittaa yt-neuvottelut käyttötavarakaupassa, Itella irtisanoo, Lemminkäinen vähentää väkeä.

Itseäni on aina ihmetyttänyt, miksi tilanteet yrityksissä menevät näin pitkälle. Eikö meillä ole keinoja tehdä korjaavia liikkeitä matkan varrella? Tehokas toiminta edellyttää toimivia päätöksenteko- ja johtamisprosesseja. Uskon, että nämä kaksi asiaa tehostavat päätöksentekoa tulevaisuudessa:

1) Digitaalisuus ja analytiikka mahdollistavat uusia tapoja toiminnan ohjaamiseen. Esimerkiksi IBM:n Tuomo Haukkovaara nostaa toimitusjohtajablogissaan esiin, miten digitaalisuus murtaa toimialojen perinteiset mallit ja muovaa yritysten ja kansakuntien kilpailukyvyn perustekijöitä.

2) Lisäksi vaaditaan uskallusta aidosti hyödyntää tietoa – siis uudenlaista, tietoon nojaavaa johtajuutta. Parhaimmillaan nykyaikaiset analytiikkaratkaisut rakentavat sillan tiedon ja päätöksentekijän oivalluksen välille visualisoimalla tiedot nopeasti hahmottuvaksi ja ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi.

Mikä on tietotulvassa olennaista? Liikkeelle kipukohdista!

Monissa yrityksissä valitellaan, ettei johtamisen tueksi ole tietoa, joka peilaisi tulevaisuutta ja kertoisi liiketoiminnan kehittymisestä. Seurannasta ja ennustamisesta on keskustelu jo vuosia, muta usein haasteeksi nostetaan oleellisen tiedon hahmottaminen. Tietoa on saatavilla valtavasti, eikä kaikkea ole järkevää kerätä. Mistä siis lähteä liikkeelle?

Vastaukseni on: Sillä ei ole niin hirveästi väliä. Kunhan vain lähtee liikkeelle.Kaikkea maailman tietoa ei tarvitse kerätä ja analysoida kerralla. Jokainen firma osaa sanoa ainakin yhden asian, jonka paremmasta tuntemisesta olisi hyötyä.

Analytiikka vaatii rohkeaa johtajuutta

Liikkeellelähdössä oleellista on siis tunnistaa oman liiketoiminnan kipukohdat, joiden optimoinnilla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia. Esimerkiksi: Mitkä tekijät johtavat siihen, että joku ostaa tai ei osta tuotettamme? Kun tiedetään, mitä kellekin kannattaa myydä, toimenpiteet osataan kohdistaa tarkemmin ja niille saa korkeamman tuoton. Ensimmäisen onnistumisen jälkeen seuraava kohde löytyy helposti.

Fordin tapauksessa liikkeelle laukaiseva tekijä oli kriisi. Näkökulmaksi valittiin keskittyminen asiakkaiden ymmärtämiseen. Se onkin ehkä oleellisin näkökulma kysynnän ennustamisessa ja resurssien optimoinnissa.

Tyypillisesti analytiikkaa hyödynnetään usein välttämällä riskejä tai torjumalla väärinkäytöksiä. Toki riskienhallinta on tärkeää, mutta katseet kannattaisi pikku hiljaa suunnata myös mahdollisuuksien maksimointiin.

Johtaja, uskalla kysyä: mikä olisi parasta, mitä meille voisi tapahtua?

sää3

 

big data   tiedon hyödyntäminen   analytiikka
Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa on johtamisen ja analytiikan huippuasiantuntija, jolla on taustalla pitkä ura strategisen kehittämistyön parissa etenkin pankki- ja vakuutussektorilla. Vesaa ei pidätellä maalla, vedessä eikä ilmassa; miehen harrastuksiin lukeutuvat niin sukellus, triathlon kuin leijasurffaus ja laskuvarjohyppy. Välillä on hyvä leijailla pilvissä tai irrottautua vapaapudotukseen – kun ammattilaisen varmuudella osaa jälleen hakea kovaa maata jalkojen alle.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube