Digiarjessa-blogi

Paikallistuntemus voittaa kopioidut käytännöt vähittäiskaupassa

Vähittäiskauppaketju ei voi enää lähteä siitä, että uusilla markkina-alueilla sopeudutaan kaupan käytäntöihin. Menestyäkseen kaupan on otettava huomioon paikallisten ihmisten tavat ja käytännöt – siis asiakkaan tarve.

Onko aika ajanut globalisaation ohi vähittäiskaupassa? Näin päivittäistavarakauppaa tutkivan IGD:n Nick Downing haastoi kuulijoitaan taannoisessa Kauppa 2015 -tapahtumassa. Hän esitteli neljän suuren vähittäiskauppajätin suunnanmuutoksia ja erityisesti näiden vetäytymistä eri maista.

  • Brittiläinen Tesco on ollut vaikeuksissa Kiinassa
  • Ranskalaiset Carrefour ja Auchan jättivät muun muassa Intian valloituksen kesken, ja
  • Amerikkalainen Walmart kääntyi takaisin Saksasta ja Koreasta.

    sanni_retail_kuva

Tarinat vetäytymisten taustalla eivät tietenkään ole yksinkertaisia. Markkinatilanne kohdemaissa on saattanut muuttua tai joillain markkinoilla, kuten esimerkiksi Kiinassa, on lähes mahdotonta toimia ilman paikallisen kumppanin tukea. Useimmissa tapauksissa paikalliset tavat ja kulttuuri on aliarvioitu pahasti. On ajateltu, että globaali toimija voi mennä markkinalle kuin markkinalle samanlaisena ja paikallisten tulisi olla ne, jotka sopeutuvat.

Paikallisuuden ymmärtäminen on tärkeää myös pienemmässä mittakaavassa. Miksi kaupat ovat samanlaisia Hangossa ja Rovaniemellä?

Paikalliset tuotteet ovat tulleet pikkuhiljaa kauppoihin, mutta paljon paikallistettavaa olisi vielä tehtävissä. Luultavasti ihmisten tarpeet esimerkiksi palveluissa ja tavaroiden saatavuudessa voivat erota huimastikin eri puolilla Suomea. Monet kauppaketjut tuskailevat, miten saada asiakkaat käymään useammin ja jopa uskollisiksi asiakkaiksi, jotka suosittelevat myös eteenpäin. Jospa kaupat aivan aidosti kuuntelisivat paikallista kulttuuria ja muuttaisivat toimintaansa sen mukaan?

Ranskalainen Carrefour on tarttunut kehityksen suuntaan, jossa liiallinen toimintojen keskittäminen alkoi vähentää myymälöiden omaa aloite- ja ideointikykyä aivan liikaa. Ja alkoi voimistaa paikallisuutta entisestään antamalla enemmän päätäntävaltaa myymälöiden vetäjille ja mahdollistamalla läheisemmän asiakassuhteen paikallisten kanssa.

Teknologia mahdollistaa tarvittavan ketjuohjauksen, tiedonkeruun ja hyödyntämisen, integraatiot ja raportoinnin, vaikka kyseessä olisi hieman normista poikkeavakin putiikki. Omaleimaisuuteen ja erilaisuuteen kannustaminen ja sen fiksu ohjaaminen saattaisi jopa lyödä leiville tämän hetken koventuneessa kilpailussa.

 

 


kauppa


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa