Digiarjessa-blogi

Voiko robottiin rakastua?

placeholder_200x200

Amazonin varastoissa työskentelevät robotit laskevat yhden varaston kustannuksia viidenneksellä. Operatiivisen johtajan sydän on myyty. Robotiikka tekee tuloaan kaikille elämänalueille. Kohta myös naisystävät ja omaishoitajat voivat olla robotteja – ja tekevät sen paremmin kuin me itse.

Ystäväni Brandon kehittää työkseen robotteja Pentagonin laskuun. Hän hyödyntää onnettomuuksissa kuolleiden eläinten ruhoja, saa testeissään niistä irti massiivisen määrän dataa ja analysoi liike-energian vaikutuksia raajojen liikkeisiin. Hänen tekemiensä analyysien avulla tulevaisuuden roboteille rakennetaan mahdollisimman luonnolliselta näyttävä liike.

Vaikkapa minua vanhainkodissa hoitavalle hoitorobotille.

Oscar-ehdokkuuden saaneessa elokuvasta Her (2013) Joaquin Phoenix rakastuu intuitiiviseen ja oppivaan tekoälyohjelmistoon. “Samantha” tuntee elokuvan päähenkilön paremmin kuin mies itse. Yhdistämällä tietoa kahdenkeskisistä hetkistä, ympäristöstä ja päähenkilön kovalevyn sisällöstä Samantha pystyy keskustelemaan, viettelemään ja vitsailemaan juuri kuten kunnon naisystävän kuuluukin.

Olemme rakentaneet ympärillemme ihmeellisen aineettoman ulottuvuuden, internetin. Nyt saamme siitä imettyä älykkyyden myös rinnallamme elävään koneiden maailmaan. Ei ihan niin scifiä kuin kuulostaa.

 

Tulossa pian: Robotteja kuluttajille

Kuluttajille suunnattujen robottien markkinan ennustetaan kasvavan 1,5 miljardiin dollariin seuraavan viiden vuoden aikana. Ja nyt emme puhu takapihoja siistivistä nurmikkoleikkureista, vaan kuluttajille suunnatuista siivous- tai viihdekäyttöön suunnitelluista, tekoälyllä rikastetuista laitteista.

Kuluttajapuolella robotiikan kasvun ennustetaan olevan jopa nopeampaa kuin logistiikka- ja teollisuusaloilla, vaikka operatiivisissa rutiinitehtävissä hyödynnettyjen robottien on jo todistettu tuovan reiluja säästöjä.

IoT ja ympärillämme parveilevat sensorit kasvattavat kyvykkyyttämme automatisoida ihan tavallisia arjen töitä ja tehtäviä. Automatiikka siirtyy teollisuudesta ihmisten koteihin ja autoihin. Big datan kanssa pelehtiminen kasvattaa taitojamme tehdä koneiden päätöksistä mahdollisimman osuvia. Jopa omiamme parempia.

 

Kasvu on nopeaa, mutta ei räjähdä käsiin

Esteenä kuluttajarobotiikan vieläkin nopeammalle kasvulle ovat ihmisten ennakkoluulot humanoideja kohtaan sekä laadukkaan robotin rakentamiseen tarvittavan teknologian kustannukset.

Ennakkoluulomme robotteja kohtaan on helposti taklattavissa: Googlen robottiautolla on ajettu vain yksi kolari, ja senkin ajoi ihminen.

Kaikki perustelut robotiikan kasvattamiselle vetoavat kuitenkin järkeemme. Tunteiden ja eettisen ajattelun puolella meitä on vaikeampi puhua ympäri. On parempi, että suomalaiset käyvät itse tapaamassa vanhoja sukulaisiaan hoitokodissa.

Vaikka kotoamme ei vielä löydy luonnollisesti liikkuvaa, tunteemme huomioivaa tekoälykumppania, luomme uusilla kehittyvillä palveluilla siltaa kuluttajarobotiikan yleistymiselle joka päivä. Teemme sen käyttämällä älylaitteidemme kautta palveluita, jotka aikaisemmin ovat sisältäneet ihmiskohtaamisia.

Totumme siihen, että myös digitaalinen palvelu pystyy huomioimaan tunteemme.

Totumme siihen, että myös digitaalinen palvelu pystyy huomioimaan tunteemme.

Älykkäät digitaaliset palvelut totuttavat tunteitamme tulevaisuuteen

Emme Digialla suunnittele robotteja, mutta digitaalisia palveluita suunnitellessamme huomioimme jo nyt käyttäjän tunnetilat ja niiden synnyttämät vaatimukset palvelulle. Se tarkoittaa sitä, että kun käyttäjänä on ihminen, vastassa tulisi olla toinen; jokainen digitaalisen palvelun tulisi kohdata käyttäjä omalla persoonallaan.

Palvelut voivat käydä yksilöllistä dialogia ihmisen kanssa ammentamalla tietoa ympäristöstä, taustajärjestelmistä, käyttäjän jättämästä tai antamasta tiedosta. Palveluista tehdään intuitiivisia ja luonnollisia käyttää. Ne tulevat tykö arkeen, vaikkapa puhelimeen, ja ovat läsnä asiakkaan vaiheissa omalla äänellään. Kuin toinen ihminen.

Brandon vaihtaa pian työtä. Hän jatkaa datan analysointia globaalissa teknologiayrityksessä, näkökulmana asiakaskokemuksen kehittäminen. Kuulostaa lähes alan vaihdolta, mutta jos tähdet säilyttävät paikkansa, robotti astuu pian taas mukaan hänenkin työnkuvaansa.

Digia Design kehittää älykkäitä palveluita älykkäille laitteille – jotta ihmisten ei tarvitse tuhlata älykkyyttään niiden opetteluun.


big data   IoT   digitaaliset palvelut   digitalisaatio


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa