Digiarjessa-blogi

Kun pajatsokin muutti padiin

Voiko digiaikana enää saavuttaa samanlaista asemaa koko kansan sydämissä kuten pajatso aikanaan? Luvut kertovat, että mobiilimarkkina jatkaa fragmentoitumistaan.

Monille meistä 11.3.2015 jää mieleen tunteikkaana päivänä. Tällöin nimittäin suomalaisten kansanterveydelle 1,5 mrd euroa tahkonnut legendaarinen pajatso muuttui lopullisesti atomeista biteiksi. Kuullessani uutisen radiosta olin autossa ajamassa asiakkaallemme. En ole ollut niin kova jasson ystävä, että muistaisin tuon hetken vielä vuosienkin päästä. Mutta uutinen sai pohtimaan, olisiko kuitenkin niin, että me kuluttajat taisimme hylätä pajatson jo vuosia sitten osana koko ajan kiihtyvää digitaalista vallankumousta.

Muutoksen vauhti on nopea ja näyttäisi vain kiihtyvän. Sain mahdollisuuden hetkeksi pysähtyä ja tarkastella kehityksen vauhtia tehdessäni asiakkaallemme projektia, jonka osana tutkimme mobiilimarkkinan ja -palvelujen nykytilaa ja tulevaisuutta Suomessa ja kansainvälisesti. Ohessa muutamia havaintoja markkinasta.

Älypuhelimet vs. perinteiset matkapuhelimet

Vertailtaessa tällä hetkellä Suomessa myytäviä puhelimia ei ole kovinkaan yllättävää, että älypuhelimet (yli 80%) ovat käytännössä syrjäyttäneet perinteiset matkapuhelimet (alle 20%).

Tablet -tietokoneet vs. läppärit

Laitettaessa tablet-tietokoneet ja läppärit samaan kategoriaan, käytännössä enemmän kuin kolme neljästä uutena myydystä tuotteesta on tabletti. Kehityksen vauhtia kuvaa hyvin se, että Suomessa ei käytännössä myyty lainkaan tablet-tietokoneita 2010 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Ja jo vuonna 2013 tableteja myytiin enemmän kuin läppäreitä.

Vuoden 2010 alussa tablet-tietokoneita ei myyty Suomessa käytännössä lainkaan. Nyt niitä myydään enemmän kuin läppäreitä.

iOS vs. Android vs. Windows Phone

Tässä Suomi on poikkeus verrattuna muuhun maailmaan – vahvan Nokia-kulttuurin avustamana. MarketVision ja Aalto-yliopiston syksyllä tekemän tutkimuksen mukaan koko laitekannasta Suomessa 23% on Windows Phoneja ja uusistakin 28%. Globaalisti Windows Phonen markkinaosuus on vain 3% , mutta ainakin Gartner ennustaa sen kasvavan muutamassa vuodessa lähelle 10%.

Windows Phonen markkinaosuus Suomessa on radikaalisti erilainen kuin maailmalla.

Appsit vs. selainkäyttö

Tarkasteltaessa globaalisti kuluttajien ajankäyttöä iOS- ja Android -mobiililaitteilla käytettäviin sovelluksiin eniten aikaa käytettiin peleihin (32%), Facebookiin (17%), muihin sosiaalisen median sovelluksiin (9,5 %) sekä hyötyohjelmiin (8 %). Vaikka appsien parissa käytetäänkin valtaosa mobiiliajasta (86%), se tarkoittaa pitkälti pelaamista ja sosiaalisen median käyttöä. Palvelukonseptia rakennettaessa toteutustapa (natiivi, hybridi, responsiivinen) kannattaa aina suunnitella asiakkaan näkökulmasta.

Aki_graafi

Eri kategorioihin kuuluviin sovelluksiin käytetty aika iOS- ja Android-alustoilla 1-3/2014 globaalisti. Lähde: Statista.com

Pajatso on tullut Suomessa pitkän matkan 1930-luvulta lähimenneisyyden kuppiloihin, joissa se oli kiinteä varustus Oiva Toikan tuoppien ja jukeboksien ohella. Maailma jatkaa fragmentoitumistaan, ja todennäköisesti jassosta ei enää ole digitaalisessakaan maailmassa samanlaiseksi koko kansan peliksi. Mutta ainakin se on saanut uuden mahdollisuuden.


palveluiden mobilisointi   digitalisaatio


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi