Digiarjessa-blogi

Ura APIen parissa? Digia API Hackatemia avasi ovet unelmien työhön

Suna Koljonen | Konsultti9. tammikuuta 2018

Syksyllä 2017 ensimmäistä kertaa järjestetty Digia API Hackatemia tutustutti Suna Koljosen avoimien rajapintojen maailmaan. Monipuolisten oppien lisäksi mukaan tarttui myös työsopimus.

digia-api-hackatemia-unelmien-työ.jpg

Olen sellainen tyyppi, joka nauttii aina uusien asioiden oppimisesta ja itsensä haastamisesta. Suoritin muun muassa ylemmän AMK-tutkinnon Laureassa liiketalouden ohjelmassa suuntauksenani ”Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut”, koska haluan oppia ”kaiken”, mikä liittyy digitalisaatioon ja digitalisoitumiseen.

Siksi hainkin mukaan, kun Digia järjesti ensimmäisen kerran neljän illan API Hackatemian syksyllä 2017. Uskon vahvasti, että alustatalouden tuomat mahdollisuudet kasvattavat liiketoimintamahdollisuuksia myös API-taloudessa. Halusin ottaa paremmin selvää, mitä API:t oikeastaan ovat ja minkälaisia mahdollisuuksia ne voivat tarjota liiketoiminnalle.

APIen avulla digitaalisia ekosysteemejä

Määritellään alkuun, mitä API lyhykäisyydessään tarkoittaa. APIen eli avoimien ohjelmointirajapintojen kautta eri ohjelmat voivat tehdä pyyntöjä ja vaihtaa tietoja, eli keskustella keskenään. Omia rajapintoja kehittäjien käyttöön ovat avanneet isoista toimijoista muun muassa Google, Spotify ja IBM. Tutustu tarkemmin esimerkiksi Googlen ohjelmointirajapintoihin.

APIen saralla tapahtuu tällä hetkellä paljon. Muun muassa Valtiokonttori on kirjannut digitalisaation periaatteisiin avoimen tiedon ja rajapinnat, uusi PS2-maksupalveludirektiivi taas avaa pankkien rajapinnat kehittäjille. Yritysten ja organisaatioiden avoimet rajapinnat mahdollistavat täysin uusien palvelun kehittämisen.

Oppimisia API Hackatemiasta

Digia API Hackatemiassa osallistujat tutustettiin heti alkuun API:en perusteisiin. Meille näytettiin, miten Postman-työkalun avulla voidaan rakentaa API-kutsuja. Tässä kohtaa ei vaadittu vielä juurikaan koodaustaitoja, jotka toki auttavat pidemmälle päästäessä. Postman on ilmainen, ja siihen voit perehtyä osoitteessa https://www.getpostman.com/. Opimme myös, miten chatbot rakennetaan IBM Bluemixilla.

Iltojen aikana syvennyimme chatbottien lisäksi muun muassa Microsoftin kasvojentunnistusohjelmaan. Palvelu tarvitsi vain noin kymmenen esimerkkiä huonosta tai hyvästä kuvasta oppiakseen. Lue lisää Microsoftin ohjelmasta. Mihin sovelluskohteisiin sinä keksisit käyttää kasvojen tunnistusta?

Osana API Hackatemiaa oli tiimiytyminen ja oman API-ratkaisun kehittäminen johonkin ajankohtaiseen liiketoimintahaasteeseen. Oma tiimini kehitti ratkaisua paremman elämänhallinnan tarpeeseen useamman API:n avulla. Siinä yhdisteltiin monia olemassa olevia avoimia rajapintoja, jotka tuotiin yhteen näkymään helpottamaan käyttäjän arkea.

API Hackatemian myötä vahvistui käsitykseni API:en tuomista huikeista liiketoimintamahdollisuuksista. Yritysten ja julkishallinnon avatessa rajapintoja kehittäjille digitalisoituminen nopeutuu. Devaajat voivat omalla osaamisellaan kehittää yrityksiä ja organisaatioita nopeammin uusia hyödyllisiä sovelluksia loppukäyttäjille.

API Hackatemia avasi ovet unelmien työhön

Digia API Hackatemian jälkeen kävin rekrytointihaastatteluissa Digialla. Haastattelut sujuivat todella positiivissa merkeissä ja niissä vain vahvistui käsitykseni, että haluan taloon töihin. Kun haastattelut oli käyty ja yrityksessä sopiva rooli avoinna, allekirjoitimme työsopimuksen. Aloitin työt nopealla aikataululla heti Hackatemian jälkeen.

Nyt olen ollut Digialla reilut 2kk. Minulla on vähintään kolme hattua päässä. Teen asiakaskonsultointia, kehitysprojektien vetämistä ja tiimin kehittämistä. Olen päässyt hyvin sisään tiimiin, koska tiimikaverit olivat minulle entuudestaan tuttuja Hackatemian kautta. Pääsin tekemään juuri niitä töitä, joita Hackatemiassa kävimme läpi. Työpöydälläni on ollut projekteja liittyen chatbotteihin, digitaalisiin ekosysteemeihin ja Developer experienceen eli kehittäjäkokemukseen. Se onkin todella tärkeä aspekti, kun rajapintoja avataan. Yhtenä haaveenani oli myös päästä johtamaan. Nyt vastuulleni on annettu tiimin resursointi sekä uusien työntekijöiden perehdyttäminen tiimiin. Voin todellakin sanoa, että ländäsin unelmieni duuniin.

Tutustu myös Marjukka Niiniojan blogikirjoitukseen "Mistä on hyvä API-koodari tehty?" >>

New Call-to-action


integraatio   API


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa