Skip to content

Digiarjen sankarittaret: Suna, Shurakshya ja Kati kiinnostuivat teknologioista ja löysivät tiensä IT-alalle

Digiarjen sankarit -blogisarjassa kurkistetaan digialaisten arkeen. Tällä kertaa kuulemme kolmen digialaisen naisen mietteitä siitä, miksi ja miten he päätyivät IT-alalle. He toivoisivat, että yhä useampi nainen hakeutuisi teknisille aloille.

Suna Koljonen, Consultant

 

"Omasta mielestäni Digia on tasa-arvoinen työpaikka. Olen itse tullut taloon API hackatemian kautta ja minua voidaan pitää alan vaihtajana. Minulla on reilun kymmenen vuoden kokemus markkinoinnista ja viestinnästä eri aloilla, mutta nyt toimin Digialla konsulttina ja kahden tiimin vetäjänä. Tiimeissäni on teknisiä osaajia: konsultteja, kehittäjiä ja arkkitehteja. Tuon tiimiin liiketoimintanäkökulmaa. Olen ollut talossa vuoden ja matka on ollut melkoinen oppimisen matka. Mielestäni alalle pystyy tulemaan ilman aikaisempaa kokemusta, jos on avoin uuden oppimiselle ja on valmis haastamaan itsensä. Tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän moniosaamista ja erilaisia näkökulmia, kun kehitetään esimerkiksi digitaalisia palveluita. 

Digian työyhteisössä ei ole tärkeää erilaisuus sinänsä vaan erilaisten osaajien muodostama kokonaisuus ja yhteistoiminta. Parhaimmillaan moninaisuuden johtaminen on erilaisuuden ja saumattoman yhteistoiminnan yhteispeliä. 


Diversiteetin johtaminen lisää henkilöstön työssä viihtyvyyttä ja yrityksen tuottavuutta sekä kannattavuutta. Moninaisuuden johtamisessa on kyse kyvystä yhdistää ja hyödyntää erilaisia ihmisiä sekä osaamisia. Arvostuksen, yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden tunteiden vahvistaminen on erittäin tärkeää. Digian työyhteisössä ei ole tärkeää erilaisuus sinänsä vaan erilaisten osaajien muodostama kokonaisuus ja yhteistoiminta. Parhaimmillaan moninaisuuden johtaminen on erilaisuuden ja saumattoman yhteistoiminnan yhteispeliä. Tällöin yhdistyy luottamus ja rehellisyys, kriittin
en ajattelu, erilaiset osaamiset, viestintätaidot sekä erilaisuuden kohtaamisen taito", konsultti Suna Koljonen kertoo. 

Shurakshya Kharel, Software developer

Koodaus ei ole ainoa vaihtoehto IT-alla. Voit olla myös esimerkiksi johtaja, suunnittelija, integraatioasiantuntija, palvelumuotoilija tai frontend kehittäjä – mahdollisuuksia on monia. Omasta mielestä backend-tekeminen on todella kiinnostavaa. Kokeilemalla löydät sinulle kiinnostavat jutut. Mielestä on tärkeää, että naisia kannustetaan enemmän teknisille aloille, ja että naisten itseluottamusta tuetaan. Olin itse aina kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä. Muut naiset, jotka olivat kiinnostuneita samoista aineista, menivät lääketieteelliseen, minua kiinnosti enemmän insinööriksi opiskelu. Viisi naista 40:stä aloitti insinööriopinnot ja 3 keskeytti matkan aikana, lopulta vain kaksi naista valmistui. On tärkeää, että myös perhe kannustaa ja tarjoaa mahdollisuuden hakeutua IT-alalle. Minun veljeni sai minut innostumaan matematiikasta, perheen tuki on ollut todella tärkeää.

Kysymys ei ole oikeastaan sukupuolesta, vaan hyville tyypeille löytyy aina hyviä projekteja. Kyvyillä ja osaamisella pääsee pitkälle ja halulla oppia.


En näe mitään eroa naisten ja miesten välillä työpaikassani. Täällä tuetaan molempia sukupuolia. Kysymys ei ole oikeastaan sukupuolesta, vaan hyville tyypeille löytyy aina hyviä projekteja. Kyvyillä ja osaamisella pääsee pitkälle ja halulla oppia. Mielestäni tällaisia Women in Tech -järjestöjä tarvitaan
 boostaamaan naisten itseluottamusta. Se on erityisen hienoa, että tällaisia tapahtumia ja järjestöjä on”, sanoo sovelluskehittäjä Shurakshya Kharel.

Kati Kyllönen, Project Manager

Mun mielestä koodaus on hurjan hauskaa ja olen tehnyt sitä työkseni yli 10 vuoden ajan. Mielestäni naisten vahvuuksia työelämässä ovat tarkkuus, kyky osata ennakoida ja katsoa asiaa laajemmalla katsantokannalla. Naisena on ollut hyvä työskennellä miesvaltaisella alalla, en ole kokenut lainkaan, että minun tarvitsisi muuttaa itseäni. Minut on aina hyväksytty omana itsenäni. Minulle on tärkeää, että organisaatiosta löytyy toinen nainen, jonka kanssa voi sparrailla tai jakaa saunaillassa pukuhuoneen. On myös tärkeä saada tukea johdolta, että sinuun ja osaamiseesi luotetaan sekä mielipiteitäsi kuunnellaan. Digialla on tilaa sanoa oma mielipide ja vapautta muokata omaa vastuualuettaan sekä työskentelytapaa itselleen sopivaksi. Oman kokemuksen mukaan Digialla on enemmän naisia kuin aikaisemmissa työpaikoissani. Täällä työskentelee todella ihania ihmisiä.

On tärkeä nostaa esiin, että on paljon naisia, jotka ovat kiinnostuneista tekniikasta ja ovat oman alansa huippuosaajia.


On tärkeä nostaa esiin, että on paljon naisia, jotka ovat kiinnostuneista tekniikasta ja ovat oman alansa huippuosaajia. Lämpimästi toivotan myös miehet WIT-tapahtumiin. On tärkeää tuoda erilaiset osaamiset esille näissä tapahtumissa. Nämä ovat myös hieno foorumi tuoda naisten osaamista ja erinomaisuutta esille. Näissä tapahtumissa naiset voisivat opiskella esiintymistä tulevia, isompia, foorumeita varten.”, sanoo palvelupäällikkö Kati Kyllönen

Shurakshya, Kati ja Suna kaikki painottavat, että kyse ei niinkään ole sukupuolesta vaan innosta, halusta ja osaamisesta työskennellä teknologian parissa intohimoisesti. Meiltä löytyy paljon erilaisia työmahdollisuuksia kaikenlaisille tekijöille. Digialla tuetaan ja kannustetaan kasvamaan ja kehittymään IT-alalla.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi