Digiarjessa-blogi

Digitalistin kesäloman lukulista

Kesäloma on loistavaa aikaa itsensä kehittämiseen ja sivistämiseen. Konsulttimme Tony Virtanen keräsi digitalistin kesäloman lukulistan, jonka avulla pääset kärryille siitä, minne digitalisaatiossa ollaan suuntaamassa.

shutterstock_143614954.jpg

Digitaalisen vallankumouksen myrskyaallot ovat piiskanneet meitä talven ja kevään aikana oman liiketoimintamme arjessa sankarisuorituksiin. Muutosnopeus ei edelleenkään osoita hiipumisen merkkejä. Kesä on kuitenkin rentoutumisen ja akkujen lataamisen aikaa. Operatiiviset työhuolet jäävät toivottavasti hetkeksi taka-alalle ja aikaa jää myös itsensä sivistämiseen ja kehittämiseen.

Keräsin yhteen linkkilistan artikkeleita, esityksiä ja videoita, jotka jokaisen digitalistin tai digitalistiksi mielivän tulisi mielestäni lukea tai katsoa pitääkseen oman näkemyksensä tuoreena Listaa voi itse kukin hyödyntää sadepäivän ajanvietteenä tai vinkata eteenpäin, vaikka vielä digitalisaation lumihankeen juuttuneelle johtajalle tai hallitukselle.

Jokaisen digitalistin "pakkopullat"

Nämä klassikot kuuluvat jokaisen digitalistin yleissivistykseen, joten tutustu niihin nyt, jos ovat aiemmin menneet ohi. Kertauskaan ei haittaa, riittääpähän sitten syksyn digiseminaarien kokkareihin small-talk -aiheita.

Mary Meeker: Internet trends 2016
Maryn raportti on käsite ja saapuu vuosittain yhtä varmasti kuin kesä. Ei hihasta ravistettuja mielipiteitä, vaan jokainen internetin ilmiö on pohjustettu numeroin ja käyrin.

Scott Galloway: Gang of Four: (Apple / Amazon / Facebook / Google)
Scott niputtaa digitaalisen talouden toimijat ja ilmiöt voittajiin ja häviäjiin eikä todellakaan pelkää räväköidenkään ennusteiden tekemistä. Professori on myös showmies, ja video kannattaa katsoa jo pelkästään hänen Adele-imitaationsa takia.

Luma Partners: LUMA’s State of Digital Media at DMS 16
LUMAn teknologiamaisemat (LUMAscape) hämmentävät paatuneimpaakin ICT-ostajaa, mutta tämä esitys on lähes Mary Meekerin raportin tasoinen katsaus digitaaliseen markkinointiin ja mediaan. Jos aikaa riittää kannattaa katsoa video kalvoselailun sijaan.

 

Pakkopullat jo moneen kertaan nauttineille suosittelen ajattelun syventämistä ja jäsentelyä seuraavilla:

Joseph Pine: What consumers want (2004)
Josephin jo vuonna 2004 pitämä, edelleen yllättävän relevantilta tuntuva esitys laittaa Digitalisaatio-hypen oikeaan taloushistorialliseen perspektiivin. Esityksessä selitetään niin kuluttajistuminen kuin elämystalouskin.

Medium: The Internet Economy
Internet-ajan arvoketju, hämmästyttävästi yksinkertaistettuna. Pistää miettimään oman yrityksen paikkaa tässä arvoketjussa.

Kevin Slavin: How algorithms shape our world
AI ja algoritmit ovat kuuminta hottia ja vievät kuulemma kohta jopa meidän valkokaulustyöntekijöidenkin työt. Ehkä, ehkä ei. Kevinin esitys algoritmien mahdollisuuksista kannattaa silti katsoa, kaiken varalta.

Syksyllä meissä kaikissa asuu "designer". Business designer.

Me konsultit tyrkytämme lähes jokaiseen ongelmaan lääkkeeksi jonkin sortin muotoilua. Välillä muotoillaan kokemuksia, välillä teknologiaa ja välillä jotain ihan muuta. Mistä tässä on oikein kyse ja minkälaiseen muotoon liiketoiminta kannattaisi muotoilla, jotta se selviää jatkuvasta muutoksesta?

John Oswald: What is Business Design – and why is it the most important design job of the future?
Tästä peruskäsitteet haltuun, eivät pääse konsultit enää syksyllä pelkillä kauniilla sanoilla elvistelemään.

Alicia Juarrero: Safe-Fail, NOT Fail-Safe
Professoritason pohdintaa siitä, miten kompleksin ja alati muuttuvan maailman haasteisiin pitäisi vastata resilienteillä ratkaisuilla.

Stuart Anderson: 8 things millennials want from customer services
Asiakaskeskeisyyden nimiin vannovat kaikki, mutta mitä ihmettä ne paljon puhutut milleniaalit oikein palveluissa arvostavat? Tästä nopeat vastaukset ja hyvät tärpit syksyn palvelukehityshankkeille.

Härpättimien Internet (IoT) ja lohkoketjut (Blockchain)

Ensin internet tuli puhelimiin ja kohta internet tunkee leivänpaahtimeen ja jääkaappiinkin. Bitcoininkin takana olevan lohkoketjuteknologian taas on sanottu mullistavan lähes kaikki ihmisten ja yritysten väliset transaktiot. Missä mennään ja joko maailmalla joku tekee näillä kannattavaa liiketoimintaa?

Matt Turck: Internet of Things: Are We There Yet? (The 2016 IoT Landscape)
IoT liiketoiminnan tila, tärkeimmät pelurit ja ekosysteemit auki kerrottuna ja maisemoituna.

Sanjay Gupta: 10 Interesting Business Use Cases of Internet of Things (IoT)
Kerrankin konkreettisia esimerkkejä IoT:sta ja sovellutuksista traktoreista lehmien siemennykseen.

Benedict Evans / Andreessen Horowitz: Mobile Is Eating the World (2016)
Mobiilihype on laantumaan päin, mutta syrjäyttikö mobiili kaiken muun niin kuin luvattiin? Dataa ja näkemystä.

Tivi: Lohkoketjuteknologia pähkinänkuoressa - tämä kannattaa tietää
Artikkeli kuvaa ansiokkaasti selvällä suomen kielellä, mistä Blockchainissa on kyse.

Business Insider / Goldman Sachs: 5 practical uses for blockchain - from Airbnb to stock markets
Investointi
pankkiiri vääntää asiakkailleen esimerkkien avulla rautalangasta, mihin Blockchainia voi käyttää.

Julkisia digiloikkia kesälaitumella

Julkinen sektori on Suomessakin luvannut ottaa kengurunloikkia ja säästää meidän veronmaksajien rahoja digitalisoimalla hallintoa ja palveluita. Voisiko näillä eväillä onnistuakin?

Digia: Hyvien käyttökokemusten valtio – opas julkisen sektorin digitalisoijalle
Gurujemme tuoreimmat vinkit valtiomuotoiluun.

e-Estonia: e-Governance in Practice
Jos et meitä usko, niin lue mitä Virossa ajatellaan ja päättele itse ovatko amerikkalaiset jäljillä, kun jo kysyvät ”Is Estonia the New Finland?”

Ukkonen vei verkkoyhteyden...

Jokaisen digitalistin painajainen on kovalla työllä laiturinnokkaankin asti kantavan verkkoyhteyden katkeaminen. Hyvä varautuminen pelastaa tämänkin tilanteen. Itse pakkaan kesälaitumille mukaan ainakin seuraavan (analogisen) kirjan. Kiitos Tomi Suojoki ‏(@TomiFIN ) kirjavinkistä!

Kevin Kelly: The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future
Kelly tarjoilee kirjassaan optimistisen, välillä provosoivankin, tiekartan tulevan 30 vuoden teknologiselle kehitykselle ja miten se muuttaa elämäämme.

Nauru pidentää ikää kesälläkin

Syksyn synkkyyttä silmällä pitäen kannattaa kesällä välillä panostaa nauruakkujen lataamiseenkin. Pahimpaan naurunälkään saa ensiapua digitalist-hengessä esimerkiksi näistä:

James Veitch:This is what happens when you reply to spam email
James kertoo hauskasti miten roskapostistakin voi olla iloa.

xkdc
Jos olet ihmetellyt koodariporukan työpisteille ripustettuja tikku-ukko-piirustuksia niin täältä niitä saa lisää. Varoitus! Sisältää nörttihuumoria.

 

Tämän lukulistan myötä blogimme jää myös nyt hetkeksi kesätauolle. Palaamme elokuussa taas tuorein näkökulmin, näyttämään suuntaa digimyrskyssä ja ennen kaikkea kehittämään digiarkea yhdessä!

Aurinkoista kesää!

Tilaa Digian blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi


IoT   digitaaliset palvelut   digitalisaatio


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi