Digiarjessa-blogi

ERP pilvestä - miksi muka? Kolme syytä valaistumiseen

placeholder_200x200

“Miksi ei?”-tyyppinen lähestymistapa uusiin asioihin on johtanut mielenkiintoisiin tilanteisiin elämäni eri osa-alueilla. Kuitenkin IT-projektissa vähempikin jännitys riittää, ja päätösten perusteluksi kaivataan selkeästi mitattavissa olevia hyötyjä.

erp_pilvest.jpg

Pilveä on rummutettu ja hassunhauskoja pilviaiheisia otsikoita on kirjoitettu viime vuosina niin paljon, että moni kärsinee jo jonkinasteisesta pilviähkystä. Kuitenkaan itse asia, eli IT-palvelujen tuottaminen datakeskuksista, ei sinällään ole uusi tai vallankumouksellinen. Suurten pilvipalveluntarjoajien toiminnan laajuuden tuomat mittakaavaedut kuitenkin mahdollistavat ennennäkemättömän laadukkaiden ja monipuolisten palvelujen tuottamisen kohtuullisella hinnalla.

Pilvipalvelun ostaja saa pelkän tietojärjestelmän ajoympäristön sijasta pääsylipun aivan uudenlaisten mahdollisuuksien äärelle. Alan suuret pelurit kuten Amazon, Microsoft ja IBM ovat investoineet miljardeja euroja palveluidensa kehittämiseen, ja sen huomaa. Näiden jättien tarjoamissa ratkaisuissa kyse ei ole ainoastaan konesalikapasiteetista vaan kokonaisesta ekosysteemistä - esimerkiksi Microsoftin Azuressa on saatavilla valtava määrä erilaisia palveluja käyttövalmiista tietokannoista koneoppimis- ja IoT-työkaluihin asti. Ei kannata myöskään unohtaa Microsoft Dynamics AX -toiminnanohjausjärjestelmää (ERP). Näistä palveluista voidaan koota omiin tarpeisiin sopiva kokonaisuus, jota on myös helppo laajentaa myöhemmin.

ERP pilvestä

Moni yritys on aloittanut pilveen siirtymisen suhteellisen yksinkertaisilla palveluilla, kuten sähköpostilla. Myös asiakkuudenhallintajärjestelmistä (CRM) merkittävä osa ostetaan jo pilvipalveluna.

Toiminnanohjausjärjestelmät eivät perinteisesti ole kulkeneet muotivirtausten aallonharjalla. Microsoft Dynamics AX on kuitenkin ollut saatavilla Azure-alustalle jo muutaman vuoden ajan, eikä järjestelmän uusin versio edes ole asennettavissa perinteiseen on-premise-ympäristöön. Ratkaisulla Microsoft toteuttaa "mobile first, cloud first" -mottoaan. Asiakkaita ei silti pakoteta pilveen, sillä tarjolle on tulossa Azure Stack, jolla voidaan tuottaa "virtualisoitu Azure-alusta" perinteisessä konesaliympäristössä. Joissain tilanteissa perinteinen konesaliympäristö on varmasti edelleen paras vaihtoehto, mutta yhä useammin vaakakuppi on kallistumassa pilven puolelle.

Miksi muka?

Mielestäni kolme tärkeintä perustelua pilveen siirtymiselle ovat saavutettavuus, joustavuus ja päivitettävyys.

Nykyisillä pilviratkaisuilla tietojärjestelmät voivat olla sekä helposti saavutettavissa että turvassa. Yrityksesi työntekijät, asiakkaat, toimittajat sekä tietysti muut järjestelmät saavat yhteyden ERP:iisi reaaliaikaisesti sekä laite- ja paikkariippumattomasti. Tietoturva on palveluntarjoajien elinehto ja alan suurten toimijoiden investoinnit sen takaamiseksi ovat mittavia.

Automaattisella skaalauksella järjestelmän suorituskyky ja kustannukset voidaan mukauttaa vastaamaan kulloistakin tarvetta. Jos järjestelmässäsi on tammikuussa kuormitusta enemmän kuin muina kuukausina, voit ottaa käyttöön lisäresursseja helpottamaan tilannetta ja nauttia 11 kuukautta vuodessa edullisemmista kustannuksista. Palvelimia ja palveluita voidaan siis skaalata tarpeen mukaan palvelin- ja lisenssikustannusten joustaessa käytön mukaisesti. Myös monenlaiset disaster recovery -ratkaisut on yleensä kustannustehokkainta ja helpointa perustaa pilveen.

Pilvipalveluille on tyypillistä jatkuva kehittyminen ja päivittyminen. Uusia ominaisuuksia julkaistaan usein, mutta yksittäiset päivitykset ovat kuitenkin pieniä. Näin sovellus pysyy ajantasaisena, mutta asiakkaan ei tarvitse huolehtia raskaista ja riskialttiista versionvaihtoprojekteista. Tämä tarkoittaa, että ylläpidon työkuorma ja kustannukset ovat tasaisia ja ennustettavia.

Hyvältä kuulostaa, mutta...

Onko ERP pilvestä sitten pelkkää onnea ja iloa, napin painalluksella, kuten myyntimies on saattanut sinulle vakuuttaa? Tietysti tarkoituksenmukaisten ja tietoturvallisten ratkaisujen toteuttaminen vaatii edelleen ymmärrystä ja osaamista, eikä tuotantokäyttöön valmista pilvi-ERPpiä todellisuudessa laiteta pystyyn käden käänteessä.

Pilvipalvelujen avulla saadaan monia asennus- ja ylläpitotöitä yksinkertaistettua tai automatisoitua, mutta yrityksen tietojärjestelmät muodostavat pilvessäkin kompleksisen kokonaisuuden, joka on mahdollista toteuttaa myös huonosti. Tietoturva, suorituskyky ja kustannukset joustavat molempiin suuntiin, ja näitä tekijöitä eri tavoin painottamalla saadaan hyvinkin erilaisia ratkaisuja aikaiseksi.

Palveluiden nopea kehitys tarkoittaa välillä myös sitä, että projekteissa tähdätään liikkuvaan maaliin. Myös palveluntarjoajien dokumentaatio saattaa laahata jäljessä. Oman kokemukseni perusteella pilvipalveluiden kautta saatavat hyödyt ovat kuitenkin merkittävästi suurempia kuin palveluiden nopeasta kehityksestä johtuvat ajoittaiset ongelmat.

Toimivien pilviratkaisujen suunnittelu vaatii osaamista ja kokemusta, ja vaikka esimerkiksi Azure-portaalista onkin mahdollista kliksutella itselleen käyttöön toimivia järjestelmiä hyvinkin helposti, ei niitä yleensä voi ottaa tuotantokäyttöön sellaisenaan. Kuitenkin, mitä enemmän hyödynnetään palveluistettuja ja automatisoituja ratkaisuja, sitä enemmän voidaan kohdistaa yrityksen resursseja liiketoimintaa suoremmin palvelevien asioiden pariin.

Uuden ERP-investoinnin elinkaari on tyypillisesti jopa 10 vuotta ja järjestelmää hankkiessa tehtyjen ratkaisujen pitää kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Missä sinä näet ERP-järjestelmäsi vaikkapa viiden vuoden päästä?

Lue lisää oppaastamme:

New Call-to-action


toiminnanohjaus


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa