Digiarjessa-blogi

Etsitään ohjelmistokehittäjiä, joilla on asennetta, rohkeutta ja osaamista

Mika Korhonen | Senior Manager27. heinäkuuta 2015
placeholder_200x200

Takana on todella hieno rekrykevät, jonka aikana joukkomme on kasvanut kovilla alan ammattilaisilla sekä nousevilla vastavalmistuneilla tähdillä. Hyvän ja erinomaisen ohjelmistokehittäjän ero on huikea. Mistä se koostuu?

Vieraillessani oppilaitoksissa minulta kysytään, mitkä ovat työelämän vaatimukset opintojaan päättävälle ohjelmistokehittäjän alulle. Mihin asioihin tulisi opintojen aikana kiinnittää huomiota? Kevääseen on siis hienojen rekrytointien ohella mahtunut eri tilanteissa keskustelua siitä, millaista osaamista ohjelmistoalan työntekijöiltä ylipäätään tänä päivänä vaaditaan.

Tiivistyksenä näistä keskusteluista kolme asiaa nousee ylitse muiden. Samat asiat taitavat päteä myös kokeneemmille. Asenne, ymmärrys ammattimaisesta softakehityksestä sekä moniosaaminen.

1. Oikeaa asennetta ei voi feikata eikä peittää

Etsimme asenteeltaan Täysiverisiä Koodareita. Ihmisestä huokuu parhaimmallaan sellainen tietty intohimo tekemistä kohtaan, ja ala on selvästi "oma juttu". Sitä tunnetta ei voi feikata eikä sitä voi työhaastattelussa edes peittää. Se näkyy. Sellaista ihmistä ei tarvitse ulkoapäin motivoida, riittää että avaa ovia ja luo mahdollisuuksia. Meillä kehittyminen on omasta halusta kiinni, ja vastuuta voi ottaa niin paljon kuin haluaa. Ihmisellä pitää olla nälkää oppia.

Aidosti omaa juttuaan elävää ihmistä ei tarvitse ulkoapäin motivoida. Riittää, että avaa ovia ja luo mahdollisuuksia.

2. Ymmärrys ammattimaisesta softakehityksestä, mitä kaikkea se tarkoittaa?

Ammattimainen softakehitys tarkoittaa isojen ohjelmistojärjestelmien anatomian ymmärtämistä. Tuhannen koodirivin ohjelman anatomia on erilainen kuin miljoonan rivin järjestelmässä. Emme tarkoita pelkkää versionhallintaa, vaan release-suunnittelua, versiohaarojen kanssa toimimista, softan versiointia ja variointia eri käyttötarkoituksiin, integraatiotestausta ja testausautomaatiota, paketointia ja toimittamista, jakelutekniikoitten tuntemusta ja pilveä.

Ammattimaisuus ei ole myöskään pelkkää koodausta. Se on hyvän koodaustavan ymmärtämistä. Se on TDD:tä, moderneja laadunvarmistuskeinoja ja -työkaluja, parikoodausta. Katselmointia, vikojenhallinnan työkaluja, tiketöintijärjestelmiä. Asiakasrajapinnassa toimimista sekä suullista ja kirjallista kommunikointia oman työn tuloksista. Tietenkin vaaditaan myös kykyä oman tekemisen suunnitteluun ja tiimin jäsenenä toimimiseen.

Kokemusta ei näistä kaikista tarvitse olla, varsinkaan suoraan koulun penkiltä tullessa, mutta tietoa ja ymmärrystä kyllä.

Ammattimaisuus ei ole pelkkää koodausta. Se on hyvän koodaustavan ymmärtämistä.

3. Rohkeus ja halu oppia ovat avain moniosaamiseen

Alkoiko kriteerien lista jo huimata päätä? Onneksi moniosaavat tiimit koostuvat parhaimmillaan monenlaisista osaajista ja taidoista – kaikkien ei tarvitse osata kaikkea (Lue aiempi kirjoitukseni "moniosaavalle tiimille kaikki on mahdollista"). Monipuolisuus on kuitenkin valttia paitsi tiimeille, myös yksittäisille tekijöille. Hyvän ja erinomaisen ohjelmistokehittäjän ero on huikea, ja usein ero on sosiaalisissa taidoissa.

Sosiaaliset taidot ja sosiaalinen äly on tärkeää. Tarvitaan vastuunottoa ja lupausten pitämistä. Ennakkoluulotonta ja rohkeaa asennetta, sillä avain monipuolisuuteen on halu oppia ja ottaa selvää. Sitä kautta taas avautuu kyky kyseenalaistaa omia totuttuja ajatusmalleja ja rohkeutta kokeilla asioita, joiden onnistumista ei etukäteen tiedä.

Näitä ominaisuuksia me ainakin Digialla erityisesti arvostamme. Nöyrä oppimisen asenne on kuitenkin kaikista tärkein. Kaikki me olemme täällä oppimassa.

Avain monipuolisuuteen on halu oppia ja ottaa selvää. Sitä kautta avautuu kyky kyseenalaistaa totuttuja ajatusmalleja.

Millaista Digialla sitten on olla töissä? Katso video, mikä digialaisten mielestä on parasta Digialla. Mika ja muut esimiehet kertovat, mitä me puolestamme lupaamme sinulle. Testaa leikkimielisellä testillä, mikä olisi sinun paikkasi tiimissä!


rekrytointi


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi