Digiarjessa-blogi

Etsitään osaajia, joita polttaa rakkaus lajiin – eli siis mikä?

placeholder_200x200

Olemme vuosien varrella tavanneet paljon ihmisiä työhaastatteluissa. Olipa kyseessä mikä tehtävä tahansa, on yksi asia, jota etsimme hakijoista. Rakkaus lajiin.

rakkaus-lajiin.jpg

Jokainen ihminen on erilainen. Jokaisella on oma tarinansa siitä, miten he ovat päätyneet tälle alalle ja mitä ovat päätyneet työkseen tekemään. Rekrytointitilanteessa pöydällä on arvioitavana paljon asioita: teknistä osaamista, työkokemus, ihmisen henkilökohtaiset toiveet ja ambitiot, sopivuus olemassa olevaan organisaatioon ja siihen sosiaaliseen soppaan. Tavoitteenamme on organisaatio, jossa erilaisuus ei ole välttämätön pakko, vaan menestymisen edellytys.

Monet selvitettävistä asioista eivät henkilöltä kysymällä selviä, vaan niihin pitää yrittää löytää vastaukset kokonaisuudesta, puhumalla laajasti eri asioista ja elämästä. Yksi näistä teemoista on ”rakkaus lajiin”, joka on yksi tärkeimmistä tekijöistä etsittäessä oikeanlaisia ihmisiä oikeastaan mihin tahansa työhön.

Ponnistelusta seuraa oppimisen ja osaamisen tunne

Urheilussa, taiteessa ja luovassa työssä (joksi ohjelmointityö myös lasketaan) on paljon samaa. Kaikkiin näihin liittyy ponnistelua, josta seuraa onnistumista ja oppimista. Kaikki lähtee tekemisestä. Fyysinen, siis motorinen tekeminen, on ensimmäinen askel. Kun tekemisestä, yrittämisestä, saa lopulta kovasti ponnisteltuaan tunteen, että osaa, siitä tunteesta vapautuvat mielihyvähormonit vahvistavat aivoissa kompetenssin kokemusta. Monet kertovat siitä, miten koodaus jo ensimmäisellä kerralla ”kolahti”, ”johon jäi koukkuun”, ”tuntui että saa jotain konkreettista aikaan”. Sitä tunnetta haluamme olla ruokkimassa lisää.

Miten saada itsestään kaikki irti?

Jokaisessa meissä on jossain sisällä henkilökohtaisia ominaisuuksia, joissa olemme erityisen hyviä. Jokainen on hyvä jossain, se jalokivi pitää vaan kaivaa sieltä esiin. Tämä on tietysti hyvän kasvatuksen tehtävä, auttaa ihmistä paljastamaan nämä jalokivet. Mutta ihminen itse lopulta tekee itsensä kanssa sen työn. Vanhemman, tai urheiluvalmentajan, ja myös työnantajan tehtävä on tuottaa tilanteita, jossa ihminen joutuu ponnistelemaan erilaisten haasteiden edessä. Kun ihminen sitten kokeekin, että ”jee, minähän osaan!” niin löytyy yhä uusia alueita elämässä, missä ihminen voi laittaa käytäntöön omia henkilökohtaisia ominaisuuksiaan. Niistä voi löytyä uskomattoman antoisa harrastus tai elämänmittainen ura työelämässä.

Kun oma juttu on löytynyt, esimiehen tarvitsee vain avata ovia

Yritämme rekrytoida meille tällaisia ihmisiä, jotka ovat meillä tarjolla olevasta työstä löytäneet sen ”oman juttunsa”. Niitä, jotka kertovat silmät kiiluen, milloin se heihin ”iski”, selittävät innostuksissaan mitä ovat tehneet aikaisemmin ja mikä asia innosti opiskelemaan. Kertovat siitä, miten aika häviää työhön paneutuessa, ja miten kaikki tuntuu välillä niin ”helpolta”. Heitä vie eteenpäin jatkuva halu oppia uutta omasta alastaan, ”tiedon jano”. Heistä näkee, että kun heidät päästää lasiovista sisään tänne meidän toimistoon, niin ei heidän motivaatiostaan tarvitse paljon huolehtia – riittää että avaa heille ovia, tuottaa eteen aina uusia, kiinnostavia haasteita, ja huolehtii että työolosuhteet on viimeisen päälle.

Kun tulet meille työhaastatteluun, niin kerro omasta rakkaudestasi lajiin. Let it shine.

 

Oletko uraasi aloitteleva IT-alan osaaja? Hae Career Compass -ohjelmaamme:

New Call-to-action


rekrytointi


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi