Digiarjessa-blogi

Tartu hetkeen – Millaisia uusia palveluita aikamme mahdollistaa?

IBM BusinessConnectissa rohkaistiin muutokseen ja tarttumaan haasteisiin. Aika on otollinen, sillä koskaan aiemmin käytössämme ei ole ollut sellaista teknologiaa ja tietomäärää kuin nyt. Asiakkaamme Elisa esitteli Elisa Aisti -palvelua, joka yhdistää analytiikkaa, palvelumuotoilua ja järjestelmiin kertyvää tietoa.

Lokakuun puolivälissä järjestetyn IBM BusinessConnectin teemana oli ”tartu hetkeen”. Teema rohkaisee yrityksiä kokeilukulttuuriin, jolla mahdollistetaan uusia innovaatioita.

Tilaisuudessa saatiin ihailla muun muassa suomalaista Toroidion-sähköautoa. Suomalainen yritys tarttui hetkeen ja suunnitteli sähköauton, jolla pyritään voittamaan Le Mans 24h -kilpa-ajo. ”Mahdottomuutta ei ole” oli Pasi Pennasen motto, kun hän lähti suunnittelemaan sähköautoa. Oli hienoa kuulla, miten Pasi käänsi sähköauton mahdottomat haasteet voittaviksi teemoiksi toimivaan sähköautoon.

Koko tapahtuman huipensi visionääri, tulevaisuuden tutkija ja innovaatioiden asiantuntija Dietmar Dahmen. Dietmarin mukaan evoluutio on todistanut, että meidän on muututtava, jotta pärjäämme.

Evolution is a proof that change is good – Dietmar Dahmen

Miksi voittavaa hevosta pitää muuttaa? Kysymys onkin, miksi ei – nimittäin kun ympäristö muuttuu, onko hevonen enää voittava? Sama koskee myös yrityksiä. Jos jäämme mukavuusalueellemme, saamme kuulla jatkossakin surullisia tarinoita, kuten  Nokian älypuhelimesta. Jotta muutosta voi tapahtua, olemassa olevia asioita pitää haastaa, rajoja ylittää ja joskus liikkua sääntöjen ulkopuolella. Muutos on uskallusta juosta tiiliseinien läpi ilman pelkoa epäonnistumisesta.

Kaikki keräävät dataa, harva hyödyntää

Kuulijoita rohkaistiin tarttumaan haasteisiin, sillä koskaan aiemmin ei ole ollut mahdollisuuksia hyödyntää työkaluja ja teknologiaa kuten nyt – elämme niin kutsutussa kognitiivisessa ajassa.

Cognitive systems can understand the world through sensing and interacting, reason using hypotheses and arguments and learn from experts and through data.

Kaikki yritykset keräävät valtavasti dataa, mutta vain alle kaksi prosenttia pystyy hyödyntämään sitä asiakaskokemuksen parantamiseksi kaikissa kanavissa. Data on siiloutunut yksittäisiin järjestelmiin. Haaste on datan jalostaminen informaatioksi ja sen saattaminen läpinäkyväksi koko organisaatioon.

Sucking data doesn’t give life - Dietmar Dahmen

Palvelumuotoilu + analytiikka + järjestelmiin kertyvä data = Elisa Aisti

Samoja haasteita on pohdittu muun muassa asiakkaallamme Elisalla. Petri Vilander Elisalta esitteli tilaisuudessa Elisa Aisti -palvelua. Elisalla mietittiin, kuinka tehdä liiketoiminnasta tehokkaampaa ja läpinäkyvämpää. Elisa päätti lähteä Digian kanssa kokeilemaan, millainen ratkaisu syntyisi, kun yhdistetään analytiikkaa, palvelumuotoilua ja operatiivisissa järjestelmissä makaavaa tietoa.

Syntyi Elisa Aisti, joka analysoi tietoja eri lähteistä ja kokoaa ne selkeäksi, visuaaliseksi näkymäksi. Automatisointi vähentää manuaalista raportointia ja auttaa luomaan valituista parametreistä luotettavan, ajantasaisen tilannekuvan, joka on reaaliaikaisesti eri henkilöiden saatavilla.

Kun liiketoiminnan kannalta oleellisimmat tiedot ovat saatavilla helposti luettavana koosteena reaaliaikaisesti, on mahdollista siirtyä aiemmin toteutumiseen pohjautuneesta ennustamisesta reaaliaikaiseen tilannejohtamiseen. Näin Elisa Aisti mahdollistaa entistä paremman liiketoiminnan ennakoinnin ja esimerkiksi liiketoimintaan vaikuttavien häiriöiden ehkäisemisen.

Elisa Aisti on esimerkki uusista palveluista, joita kognitiivinen aika mahdollistaa. Tarvitaan vain uutta ajattelua ja rohkeutta olla edelläkävijä.

Before time is the true customer service. Order the beer at the top of the hill to be served when you are down.

New Call-to-action


analytiikka   digitaaliset palvelut


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa