Digiarjessa-blogi

IoT - Hypestä askel arkeen

Kimmo Tokkari | Head of IoT19. huhtikuuta 2018

IoT-lyhenteen käyttö on viime vuosina räjähtänyt. Samalla kun osa tech-bloggaajista on jo kyllästynyt esineiden ja asioiden internetistä puhumiseen, alkaa IoT:n hyödyt ja ratkaisut vihdoin näkyä oikeina arkea muuttavina ilmiöinä yritysten ja ihmisten arjessa. Tässä blogissa nostetaan esille asioita digialaisten taipaleesta arjessa kerättävän datan jalostamiseksi arvokkaaksi tiedoksi.

iot-digia

Futurististen keinoälyratkaisujen sijaan Digian IoT-arki on pragmaattista tiedon keräämistä asiakkaidemme järjestelmistä ja arjen operaatioista, joista osasta vastaavat ihmiset, osasta prosessit ja kolmantena erilaiset Laitteet (anturit, sensorit, engl. Things). Tämä kokonaisympäristö synnyttää jatkuvasti valtavasti dataa, joka talteen kerättynä, oikein yhdistettynä ja selkeästi esitettynä muuttuu arvokkaaksi informaatioksi.

Kollegani Pasi kirjoitti jo muutama vuosi sitten, kuinka ennakoiva huolto on teollisuuden tulevaisuus. Silloinen tulevaisuus on jo nykypäivää, sillä rengaspaineet, pinnan taso nestesäiliössä tai kuluma sylintereissä kiinnostavat teollisuuden yrityksiä kuten arvioitiin. Hyllyjen notkuessa datamassoista on kuitenkin huomattu, että jalostamaton data ei yksistään tee toiminnasta kovin paljon fiksumpaa. Ensimmäisiin visualisointeihin ei tule tyytyä, vaan jatkaa informaation jalostamista edistyneen analytiikan keinoin, varmistaa API-rajapintojen avulla tiedon oikea ja turvallinen jakaminen – ja tehdä nämä kokeilut riittävän pienin mutta määrätietoisin askelin.

Ohessa muutamia nostoja viimeaikaisista digialaisten ja asiakkaidemme yhteistyön hedelmistä:

Liikennevirasto & Digia: Kone ennustaa ruuhkat

Liikennevirasto kehittää Digian kanssa koneoppimista hyödyntävää ohjelmaa, joka pystyy ennustamaan ruuhkien syntymisen reaaliajassa. Tarkemmat ruuhkaennusteet tarkoittavat loppupeleissä sujuvampaa ja turvallisempaa liikennettä.

Lue lisää >>

Woikoski: IoT osaksi ydinprosesseja

Woikoski kehittää toimintaansa digitalisoimalla prosessejaan päästä päähän. Tähän kuuluu merkittävä määrä IoT -seurantaa, mikä integroituu osaksi yrityksen ydinprosesseja ja IT-järjestelmiä.

Future City Challenge: Kaupunkipyörät mittaavat ilmanlaatua

Digian joukkue voitti Helsingin kaupungin haasteen Green Biking -ratkaisulla, joka yhdistää ilmanlaatua mittaavat sensorit kaupunkipyöriin. Tieto näkyy visualisoituna Reittiopas-palvelussa. Tämän avulla pyöräilijät voivat valita ilmanlaadultaan parhaimman reitin, ja kaikki kaupunkilaiset saavat kattavampaa tietoa ilmanlaadusta paikallisesti.

Lue lisää >>

Muistilista IoT-keskusteluun:

  1. Ei ole IoT-liiketoimintaa, on vain sinun liiketoimintaasi.
  2. Keskity määrittelemään tavoite. Keinot ja teknologiat datan keräämiseen, varastointiin, analysointiin ja hyödyntämiseen löytyvät kyllä.
  3. Valjasta Laitteet palvelemaan sinua, eikä toisinpäin.
  4. On tärkeää kerätä dataa, mutta vielä tärkeämpää on toimia sen pohjalta.

Lue lisää Digian IoT-tarjoomasta >>


IoT


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi