← Pääsivulle

Tunnetko sudenkuopat? Kolme tärkeintä asiaa 112 Suomi -sovelluksen käytössä

Digia Oyj10. toukokuuta 2017

Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää missä olet, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. 112 Suomi -mobiilisovelluksen ansiosta apu tulee nopeammin paikalle, sillä hätäkeskuspäivystäjä saa soittajan sijaintitiedot automaattisesti.

112-kuvitus.jpg

Jo 950 000 ihmistä on ladannut sovelluksen. Lataaminen on kuitenkin vasta ensimmäinen askel: sovellus auttaa hätätilanteessa vain, kun sitä käytetään oikein. Tutustu hätäkeskuspäivystäjien vinkkeihin yleisimmistä väärinkäsityksistä 112 Suomi -sovellukseen liittyen, ja osaat tosipaikan tullen välttää sudenkuopat.

1. Soita hätäpuhelu sovelluksen kautta – pelkkä lataaminen ei riitä

Sovellus ei koskaan lähetä soittajan sijaintitietoa, ellei soittaja itse anna siihen lupaa käynnistämällä sovelluksen ja soittamalla hätäpuhelun sitä kautta. Siksi myös hätätilanteessa hätäpuhelu pitäisi muistaa soittaa sen kautta. Jos joudut soittamaan hätänumeroon, avaa 112 Suomi -sovellus ja paina ”Soita 112” -painiketta.

Soita hätäpuhelu - 700x368.png

2. Tutustu etukäteen ja tallenna puhelinnumerosi sovellukseen

Kun hätätilanne on käsillä, ei sovelluksen lataamiseen sovelluskaupasta ole aikaa. Hätätilanteeseen voi varautua lataamalla sovellus hyvissä ajoin ja tutustumalla siihen rauhassa etukäteen. Sovelluksen kuvake kannattaa asettaa näkyvälle paikalle puhelimen näytölle, jotta sovellus on nopeasti käden ulottuvilla. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista ja siihen tutustumista myös lasten ja iäkkäämpien läheisten kanssa.Lataa ja tutustu ajoissa - 700x368.png

3. Tallenna puhelinnumerosi sovellukseen

Jotta sovellusta toimii, siihen tulee tallentaa oma puhelinnumero. Puhelinnumero tarvitaan, jotta oikea hätäpuhelu ja oikeat koordinaatit yhdistyvät hätäkeskuksessa. Sovellus kysyy puhelinnumeroa, kun sen latauksen jälkeen avaa ensimmäisen kerran.

Tallenna numero - 700x368.png

Sovellus täydentää, ei korvaa – kerro päivystäjälle tarkat tiedot puhelimessa

112 Suomi -sovellus on verraton apu hätäpaikannukseen etenkin, kun tarkka osoite ei ole tiedossa. Hätätilanteessa ei kannata kuitenkaan heittäytyä pelkästään sovelluksen varaan. Kun soitat hätäkeskukseen, kerro tapahtumapaikka myös suullisesti. Jos tarkka osoitetieto on saatavilla, anna aina se. 112 Suomi -sovellus ei pysty tarkkaan paikantamaan esimerkiksi kerrostalon asuntoa tai kerrosta. Vastaa puhelimessa päivystäjän kysymyksiin ja noudata annettuja ohjeita.

Liity lähes miljoonan suomalaisen joukkoon ja lataa sinäkin helppokäyttöinen 112 Suomi -sovellus. Se tuskin viihdyttää tai helpottaa arkeasi, mutta hätätilanteessa se on sovellusten sovellus.

Tutustu tarkemmin 112 Suomi -sovellukseen >>

 

Teksti:

Katri Kalliomäki, viestintäasiantuntija, Hätäkeskuslaitos
Katri Koskela, viestinnän suunnittelija, Digia Oyj

Kirjoitus on alunperin julkaistu Hätäkeskustoiminnan asiakaslehti Hälärissä.


mobiilipalvelut   112 Suomi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi