Kumpi suunnittelee työvuorosi reilummin, ihminen vai kone?

Automatisoidun työvuorosuunnittelun tuomat säästöt ovat kiistattomia. Mutta mitä siirtymä uuteen systeemiin tarkoittaa työntekijän kannalta? Positiivista uudistusta, sillä automatisointi tuo vuoroihin läpinäkyvyyttä ja reiluutta.

Perinteinen työvuorosuunnittelu koostuu sosiaalisesta valtapelistä, post it -lapuista ja seinään teipattavasta työvuorolistasta.

Modernissa versiossa historiatiedon, tilausten ym. perusteella määritelty resurssitarve miehitetään automaattisesti työntekijöiden tekemien toiveiden ja yrityksen pelisääntöjen mukaisesti. Tämän jälkeen toteumat tuodaan kulunvalvonnasta tai tuntikirjausjärjestelmästä ja toimitetaan tulkittuina suoraan palkanmaksujärjestelmään.

Kumpi kuulostaa reilummalta?

Logistiikan ja tuotannon ohjaamisessa on jo vuosikymmeniä sitten havaittu, kuinka prosesseja optimoimalla ja automatisoimalla saavutetaan huomattavia kustannussäästöjä. Henkilöstön ohjauksen suhteen näistä mahdollisuuksista puhutaan vasta nyt. Suurinta kiinnostus on toistaiseksi vähittäiskaupassa, erilaisilla palvelualoilla ja SOTE-sektorilla.

Esimerkiksi kunnallisella SOTE-sektorilla modernin WFM (Work Force Management) -järjestelmän säästöpotentiaali on huima, varovaisesti arvioiden vähintään 200 MEUR vuodessa. Säästöt syntyvät muun muassa:

  • Tuottamatonta työtä vähentämällä (esim. tietojärjestelemien käyttäminen...)
  • Tasaamalla työkuorma siten, että kaikilla on töitä sopivasti
  • Ennakoimalla ajoissa työvoimatarpeeseen tulevat muutokset

Säästöeurot ovat henkilöstövaltaisilla aloilla kiistattomia. Tästä olemme varmasti samaa mieltä, mutta entäs työntekijät?

SOTE-sektorilla on muutaman vuoden ajan tutkittu ja käytetty autonomista työvuorosuunnittelua. Tässä mallissa työntekijät suunnittelevat omat työvuoronsa hyvin pitkälle keskenään. Ajatus on kaunis, mutta valitettavasti paljon työaikaa kuluttava, ja ehkä ei sittenkään niin tasapuolinen kuin on tarkoitus. Vahvoilla persoonilla kun on taipumusta ohjailla myöntyväisempiä.

Automatiikka takaa tasapuolisuuden

WFM-järjestelmän avulla työvuoro- ja lomatoiveet tulevat automaattisesti huomioiduksi. Työvuorojen vaihtamiseen löytyy järjestelmätukea. Ja jos esimerkiksi juhlapyhien aikaan vuoroon on hankala saada tekijöitä, miksi emme laittaisi vuoroja tarjolle jo hyvissä ajoin? Kun annetaan työntekijöille mahdollisuus haluta tehdä töitä, tuottavuus ja laatu paranevat varmasti.

Liian suuri työkuorma tai joutilaisuus on tunnetusti turmiollista sekä henkisesti että fyysisesti. Automatisoinnilla varmistetaan, että työntekijät saavat työskennellä osaamisensa mukaan ja sopivalla työkuormalla.

Työvuorosuunnittelun automatisonti ei siis tarkoita säästöjä työntekijän kustannuksella. Päinvastoin. Tasapuolisen, ja läpinäkyvän työvuorosuunnittelun edut ova kiistattomat – eikä varmasti kenelläkään ole mitään sitä vastaan, että samalla tuottamaton työ vähenee.

Alkuun pääset lataamalla oppaamme alta:

New Call-to-action

henkilöstönohjaus   työvuorosuunnittelu
Jaakko Heikkinen | Sales Manager, Tempus WFM

Jaakko Heikkinen | Sales Manager, Tempus WFM

Jaakko on lyömätön sparraaja HR-johdolle – sen takaavat luokanopettajan koulutus yhdistettynä työhistoriaan HR-järjestelmien ja niiden käyttöön kouluttamisen parissa. Jaakko kehittää Digialla Tempus-tuoteperheen myyntiä ja varmistaa, että kehityksen suunta on linjassa asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden kanssa. Jaakon intohimo työelämässä on uusien business- ja tuoteideoiden kehitteleminen. Ei siis ihme, että asiakkaiden kanssa jutustelu konkretisoituu usein ”viikon businessideana”. Niistäkin, samoin kuin Tempus-tuoteperheen ja henkilöstönohjauksen ajankohtaisista asioista Jaakko kirjoittaa blogissa. Vapaa-aikansa Jaakko viettää perheen, liikunnan, moottoripyöräilyn ja lauluopintojen parissa.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube