← Pääsivulle

Liiketoimintasovellusten uusi aika on alkanut

Oletko hankkimassa yritykseesi uutta CRM:ää tai ERP:iä? Silloin kannattaa huomioida, että olemme siirtyneet uuteen aikaan. Järjestelmien sijaan valinta tehdään nyt ekosysteemien välillä.ekosysteemi.jpg

En aloita teknologialla, koska siitä tässä ei ole kyse. Gartnerin tutkimuksen mukaan 89 prosenttia markkinajohtajista uskoo, että asiakaskokemus on suurin keino erottua kilpailijoista. Vielä vuonna 2012 sama luku oli 36.

Muutos asiakaskokemuksen eduksi näkyy monilla tavoin IT-projektien vaatimuksissa. Nyt lähdetään liikkeelle prosessista, joka ratkaistaan, ei teknologiasta. Pyritään ketterään kehitykseen. Ostetaan palveluna, eli ei rautana konesaliin.

Kuluttajakäyttäytyminen leviää myös yritysmaailmaan. Yrityskäytössä olevilta tuotteilta odotetaan innovatiivisuutta ja intuitiivisuutta, eli ollaan valmiita maksamaan myös käytettävyydestä. Vain siten voidaan varmistaa hyvä asiakaskokemus.

Uusi aika tulee pilvestä

Liiketoimintasovellusten siirtyminen pilveen mahdollistaa sen, että ohjelmistotalot rakentavat kokonaisuuksia, joista asiakas voi ottaa joustavasti erilaisia sovelluksia käyttöön tarpeensa mukaan haluamassaan aikataulussa.

Tämä on juuri nyt muuttamassa tavan, jolla sovelluksia ostetaan. Aiemmin hankinnat piti tehdä joko suurina kokonaisuuksina, jolloin ostettiin myös sellaista, jota ei osattu hyödyntää tai tarvittu, tai päädyttiin ostamaan ratkaisuja pistemäisesti, jolloin taas pian edessä mietintä, miten kokonaisuus saadaan toimivaksi. Toisin sanoen, millainen integraatioiden verkko järjestelmien väliin rakennetaan ja hallitaan. Esimerkiksi CRM:n ja ERP:n integraatioon piti kiinnittää paljon huomiota.

Voimakkaaseen muutokseen on lähtenyt Microsoft, jonka liiketoimintasovellusten pilvi yhtenäistyy ja laajenee. Kokonaisuudessa ovat mukana muun muassa Office 365, Dynamics 365 (CRM ja ERP toiminnot), PowerApps (nopea uusien sovellusten konfigurointi), Flow (työnkulut prosesseissa yli toimintojen) ja Cortana Intelligence (koneoppiminen mukaan liiketoimintasovelluksiin).

Seuraavat seitsemän tunnusmerkkiä määrittelevät ja ohjaavat liiketoimintasovellusten uutta aikaa.

1. Kaikkivoipainen pilvi

Liiketoimintasovellusten uusi aika tapahtuu pilvessä. Uuden ajan mahdollistama ketteryys ei yksinkertaisesti olisi mahdollista perinteisillä on-premises-ratkaisuilla.

2. Siilot nurin

Asiakaskokemukselle ja yrityksen prosesseille on ollut haasteena, etteivät usein pistemäisesti hankitut sovellukset puhu riittävästi keskenään. Pilvessä nämä sovellukset toimivat rinnakkain ja tukevat prosesseja ilman siiloja.

3. Mukaan joustavaan ekosysteemiin

Pistemäisten järjestelmähankintojen sijaan valinta tehdään ekosysteemien välillä. Tavoitteena on valita kokonaisuus, joka tuo eniten arvoa pitkällä aikavälillä. Sen jälkeen uusia sovelluksia otetaan käyttöön tarpeen mukaan.

4. Koneoppiminen tuo uutta näkemystä

Koneoppiminen on ottanut viime vuosina valtavia loikkia, kun koneet ovat oppineet keräämään ja louhimaan tietoa, ja tekemään sen perusteella tulkintoja ja toimenpide-ehdotuksia. Koneoppimisen sovellusten ollessa samassa pilvessä liiketoimintasovellusten kanssa voidaan koneiden tarjoamia näkemyksiä hyödyntää paremmin päivittäisessä työssä. Esimerkiksi myyntiprosessissa myyjälle ehdotetaan töiden priorisointia aiempien toimenpiteiden perusteella.

5. Pilvi tuo lisää vapautta

Yksi pilvipalveluiden hyödyistä on, että sovellukset ovat kaiken aikaa käytettävissä kaikilla laitteilla. Uutta on se, että sovellusten tekeminen ja jakelu tuodaan nyt kaikkien ulottuville. Se ei siis enää ole vain koodareiden hommaa.

6. Prosessi <3 ketteryys

Erinomainen asiakaskokemus toteutuu vain, jos yrityksen prosessit ovat selkeitä ja niiden mukaan toimitaan. Enää ei riitä se, että sovellukset tukevat prosessin mukaista toimintaa. Niiden tulee tukea myös tilannekohtaista luovuutta. Luovan työn tulos on läpinäkyvästi käytettävissä koko organisaatiossa. Tietopääoma kasvaa organisaatiossa melkein vahingossa.

Prosesseja voidaan myös tarkentaa ja täydentää ketterästi arjen kokemusten perusteella. Työntekijä voi muuttaa prosessia itse esimerkiksi siten, että tuotannossa tapahtuva muutos asiakkaan toimitus- tai laskutustiedoissa viestitään automaattisesti myyntiin.

7. Uudessa maailmassakin tarvitaan asiantuntijaa

Valintojen kirjo kasvaa, kun valmiita sovelluksia ja laajennuksia voidaan kytkeä suoraan olemassa olevaan kokonaisuuteen. Yritykset tarvitsevat kuitenkin asiantuntemusta parhaiden käytäntöjen valintaan ja kokonaisuuden hallintaan.

Uuden ajan hyötyjänä on organisaation lisäksi myös itse loppuasiakas. Paremmat liiketoimintasovellukset vaikuttavat suoraan yrityksesi tarjoamaan asiakaskokemukseen. Oletko valmis tekemään siitä parhaan mahdollisen?

Haluatko parantaa asiakaskokemustasi entisestään? Lataa oppaamme ja ota vinkit talteen!

Lataa opas: lunasta palvelulupauksesi


toiminnanohjaus   asiakkuudenhallinta   pilvipalvelut   Microsoft

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi