Digiarjessa-blogi

Miksi epäseksikkäästä tuotetiedonhallinnasta kannattaa innostua?

Digia Oyj18. helmikuuta 2016

PIM eli Product Information Management tarkoittaa suomeksi tuotetiedonhallintaa. Mutta mitä tekemistä PIMillä on monikanavaisen liiketoiminnan kanssa, ja minkä vuoksi verkkokauppiaan kannattaa siitä kiinnostua. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit PIMin avulla tehostaa liiketoimintaa, hallita kaikkea tuotetietoa keskitetysti ja saada tuotteet nopeammin myyntiin!

tuotetiedonhallinan-tärkeys.jpg

Monikanavaisista tuotetiedonhallinnan ratkaisuista käytetään PIM:n lisäksi lyhenteitä PLM (Product Lifetime Management) sekä PDM (Product Data Management). Tässä jutussa pitäydymme kuitenkin PIMissä, sillä se on tällä hetkellä monikanavaisen kaupan alalle toimitettavien järjestelmien yleisin nimitys.

Kuinka paljon hukkaat aikaa, kun tuotetietojen hallinta tökkii?

Otetaan alkuun pari esimerkkiä:

 1. Tuotetietoa asuu toiminnanohjausjärjestelmässä (Enterprise Resource Planning eli ERP), kuvapankissa, kassajärjestelmässä (Point of Sale eli POS), verkkokaupassa, lukemattomissa excel-taulukoissa eri verkkolevyillä ja lisäksi vielä käyttäjien omilla koneilla. Aina, kun tuotetietoja tarvitaan vaikkapa mainoksiin, järjestetään suuretsinnät ajantasaisimman tiedon löytämisesksi, tai ihmetellään, onko sellaista ollenkaan. Seurauksena jo valmiiksi ylityöllistetty mainonnan suunnittelija tai copywriter kirjoittaa tekstit uusiksi.
 2. Verkkokaupan valikoimaa pitäisi kasvattaa voimakkaasti, tai vaihtuvan sesongin myötä kauppaan on tulossa satoja, jopa tuhansia uusia tuotteita. Kaikista uusista tuotteista tarvitaan tuotetekstit, ja perustietojen lisäksi myös hakukoneita varten optimoidut sisällöt, mahdollisimman nopeasti tietenkin. Porukka kopioi tekstejä tuotepakkauksista tai kaivelee niitä tavarantoimittajan verkkosivuilta ylitöinä.

Kuinka paljon esimerkkien kaltaisissa tapauksissa menee työaikaa hukkaan, jos sama toistuu vuosittain sesonkien vaihtuessa, tai aina uuden kampanjan alkaessa kuukausittain tai peräti viikoittain? Aika paljon. Lisäksi kauppias saattaa menettää siivun verkkokaupan myynnistä, jos tuotteita ei saada sesongin tai kampanjan alkaessa ajoissa myyntiin.

Kerrannaisvaikutukset monikanavaisen kaupan kivijalkamyyntiin tulee myös ottaa huomioon: jos sesonkituotetta ole löydy netistä, kuluttaja saattaa olettaa, ettei sitä ole myöskään myymälässä. Ja niin kilahtaa kilpailijan kassakone, verkossa tai myymälässä.

Jos tunnistit yrityksesi yllä kuvatuista esimerkeistä, suosittelen lukemaan eteenpäin ja perehtymään tuotetiedonhallinnan tuomiin hyötyihin!

PIM eli tuotetiedonhallinta pähkinänkuoressa

Keskitetyn tuotetiedonhallinnan avulla tuotetiedot löytyvät yhdestä paikasta ja ovat helposti saatavilla kaikkiin käyttötarkoituksiin.

PIMin avulla voidaan:

 • hallita tuoteryhmiä, tuotetyyppejä ja tuoterakenteita
 • määritellä ja hallita tuotevariaatioita ja -kytköksiä
 • hallita tuotteen elinkaarta, tuotteen tilaa ja tuotetiedon rikastamista
 • hallita valikoimia, myös kanavakohtaisesti
 • hallita tuoteryhmiä ja -kategorioita sekä näihin liittyviä tietoja
 • hallita erilaisia tuoteominaisuuksia (attribuutteja) ja ominaisuusjoukkoja sekä näiden periytymistä
 • hallita tuotesisältöä ja erilaisia tuotteisiin liittyviä media-aineistoja, kuten kuvia, videoita ja dokumentteja (käyttöohjeet, käyttöturvatiedotteet jne.)

PIMin avulla voidaan ohjata ja jakaa valikoimia, kategorioita, tuotteita, tuoteliitoksia, tuoterakenteita, rikastettua tuotesisältöä ja muuta kaupallisesti tärkeää tuoteinformaatiota kaikkiin myynti- ja palvelukanaviin – kanavakohtaisesti.

Kanavia voivat olla esimerkiksi:

 • verkkokauppa ja/tai useat verkkokaupat
 • verkkosivut
 • kassajärjestelmä ja myymälä
 • mobiilipalvelut
 • jälleenmyyjät
 • mainokset, esitteet ja kuvastot

Kun tietoa ylläpidetään yhdessä paikassa ja sitä julkaistaan yhdestä lähteestä, se on aina tarkkaa ja ajantasaista. Lisäksi näin on helpompi varmistaa, että kaikissa kanavissa on saatavilla juuri oikeaa tietoa oikeassa kontekstissa.

Lyhyesti sanottuna: PIMin avulla tuotteen tie markkinoille nopeutuu ja helpottuu.

Tuotetiedonhallinnan hyödyt monikanavaisessa liiketoiminnassa

Mitä hyötyä on tuotetietojen hallitsemisesta keskitetysti siihen tarkoitetulla järjestelmällä?

Ensiksi, hyvin toimiva PIM sujuvoittaa organisaation sisäisiä prosesseja:

 • tieto tallennetaan ja ylläpidetään yhdessä paikassa
 • valikoimien hallinta ja kasvattaminen sekä tuotetiedon laadunhallinta helpottuvat
 • oikea tieto on kaikkien sitä tarvitsevien saatavilla, nopeasti ja helposti
 • prosessien rakentaminen ja automatisointi helpottuu ja nopeutuu
 • liittymien rakentaminen on helpompaa
 • tuotetietoa voidaan julkaista yhdestä lähteestä kaikkiin tarvittaviin järjestelmiin ja kanaviin
 • järjestelmäuudistukset mm. verkkokauppa-alustan osalta sujuvat helpommin

Toiseksi, PIM helpottaa myös markkinointia ja näkyy lopulta viivan alla:

 • tuotteet löytyvät paremmin sähköisistä myyntikanavista ja hakukoneiden avulla
 • tuotetietoon voi luottaa ja se on ajantasaista
 • myynti tehostuu ja konversio paranee
 • selvittelyjen ja reklamaatioiden määrä vähenee
 • tuotevalikoiman pohja on kunnossa, jolloin resursseja voidaan kohdistaa myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen

Simsala-PIM! Ja kas, tuotetietosi ovat ojennuksessa.

Parhaimmillaan PIM toimii kaiken tuotetiedon varastona, jonka kautta tuotetietoa hallinnoidaan, rikastetaan, rakennetaan, luokitellaan, käännetään eri kielille ja jaetaan eri kanaviin.

Tuotetiedot voidaan hakea automaattisesti integraatioiden kautta tai puoliautomaattisesti .csv-listojen avulla tavarantoimittajilta. Näin säästytään raskaalta perustietojen kirjoittamiselta ja aikaa jää enemmän tuotetiedon rikastamiseen liiketoimintasi tarpeita vastaavaksi. Rikastamista eri kanaviin voidaan hallita prosessinomaisesti: kaikilla on koko ajan tieto siitä, missä vaiheessa rikastus etenee mitäkin kanavaa varten, ja mitä tuotetietoa puuttuu.

Yhteenveto: Älä anna kilpailijoillesi etumatkaa!

Kuvittele tilanne: Kilpailijan prosessit ovat kunnossa, tuotevalikoima kasvaa vauhdilla ja työntekijät voivat käyttää aikansa järkevästi myynnin ja markkinoinnin tehostamiseen. Samaan aikaan teillä vielä kaivellaan kuvia, räpelletään tuotedatan kanssa sormet hiessä ja yritetään epätoivoisesti saada tuotteet edes perustietojen turvin myyntiin, jotakuinkin ajoissa.

Jättäytymällä pois PIM-kelkasta annat nimittäin kilpailijoille etumatkaa.

Olet sitten verkkokauppias, kauppaketjun vetäjä, markkinointipäällikkö, tukkukauppias tai monikanavaisen kaupankäynnin mestari, sinun kannattaa olla kiinnostunut tuotetiedonhallinnasta, niin epäseksikkäältä kuin se kuulostaakin. PIMin on jokaisen verkkokaupan ja monikanavaisen toimijan peruskivi, jonka pohjalle menestys rakennetaan.

 

Mitä on tuotetiedonhallinta ja mitä hyötyä siitä on verkkoliiketoiminnan kehittämisessä? Lataa webinaaritallenne veloituksetta:

New call-to-action


verkkoliiketoiminta   tuotetiedonhallinta


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa