Skip to content

Miten pysyä mukana bisneksen hurjassa muutosvauhdissa? Ratkaisu voi löytyä it:n uudesta strategisesta työkalusta

Onko yrityksesi oikeasti valmis digitalisaation muutoksiin? Kysymykseen haetaan yhä useammin vastausta it:n ja liiketoiminnan kokonaissuunnitelmasta. Kun it-järjestelmiä kehitetään modernilla ja tehokkaalla tavalla, järjestelmäintegraatioista tuleekin keskeinen strateginen työkalu, kertovat SSAB:n ja Digian asiantuntijat.

Liiketoiminta muuttuu nyt hurjempaa vauhtia kuin koskaan aiemmin. Koronaviruspandemia ja sen tuomat digiloikat ovat vain yksi esimerkki tästä. Digitaalinen murros ja esimerkiksi alustalouden uudenlaiset bisnesmallit mullistavat kokonaisia teollisuudenaloja. Tämä vaatii yrityksiltä jatkuvia uudistuksia. Miten ihmeessä on mahdollista pysyä vauhdissa mukana?

Tähän tarvitaan uudenlaisia toimintatapoja ja lisäksi moderneja työkaluja, jotka mahdollistavat nopean muutoksen. Toimintatapojen puolella apua haetaan yhä useammin liiketoiminnan ja it:n kokonaisarkkitehtuurista, niin sanotusta yritysarkkitehtuurista.

"Yritysarkkitehtuurissa luodaan kokonaisymmärrys, jonka ytimessä on liiketoiminnan arkkitehtuuri. Hyvä arkkitehtuuri kuvaa selkokielellä liiketoiminnan merkityksen, tavoitteet ja kyvykkyydet. Tähän kokonaisuuteen nojaten on hyvä rakentaa tiekarttoja ja kytkeä siihen it-järjestelmien tila, jotta nähdään puutteet yrityksen kyvykkyyksissä", kertoo johtava yritysarkkitehti Janne Vihervuori. Hänellä on pitkä kokemus tietojärjestelmien kehittämisessä eri yrityksissä ja itsenäisenä it-konsulttina. Tällä hetkellä Vihervuori kehittää yritysarkkitehtuuria ja it-järjestelmien kokonaisuutta terästeollisuuden suuryrityksessä SSAB:ssa, jolla on toimintaa yli 50 maassa.

Janne Vihervuori kehittää yritysarkkitehtuuria ja it-järjestelmien kokonaisuutta SSAB:ssa

Vihervuoren mukaan suurin käytännön haaste on rakentaa silta kysymysten "miksi" ja "miten" välille – eli millainen it täyttää parhaiten liiketoiminnan tarpeet ja kehittää kyvykkyyksissä havaittuja käytännön puutteita. Tämä vaatii aidosti syvällistä ymmärrystä uusimmista it-tekniikoista ja niiden mahdollisuuksista. Hän nostaa keskeiseksi strategiseksi työkaluksi modernit ja fiksut integraatiot.

"Integraatiostrategiasta on tullut käytännössä yhtä tärkeä asia kuin toiminnanohjauksen tai sovelluskehityksen strategiasta", Vihervuori sanoo.

Hän kertoo, että SSAB:llä on alkanut merkittävä digitransformaatio-ohjelma, jossa yksi tavoite on luoda uusia tapoja tehdä sähköistä kauppaa. Integraatiot ovat tällaisten kehitysohjelmien digitaalisten alustojen keskiössä. Miksi integraatioista on tullut näin merkittävä työkalu?

Strateginen työkalu modernin liiketoiminnan takana

Moderneista integraatioista on viime vuosina tullut keskeinen it:n työkalu, sillä ne mahdollistavat eri lähteissä olevan tiedon ja erilaisten palvelujen joustavan kytkennän. Tähän voidaan käyttää erilaisia integraatiotyökaluja ja -alustoja, tai järjestelmiin voidaan rakentaa esimerkiksi API-rajapintoja tiedon jakamiseen. Vihervuori kertoo, että integraatiot antavat organisaatiolle mahdollisuuden rakentaa alustansa omilla ehdoillaan ohjelmistotoimittajien ehtojen sijaan.

”Hyvin tehtyjen ja laadukkaasti hallittujen integraatioiden avulla pystytään saavuttamaan kustannustehokkuutta suoraviivaistamalla ja automatisoimalla prosesseja. Sillä voidaan myös luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia datan tehokkaan hyödyntämisen näkökulmasta”, sanoo Digian integraatioyksikköä vetävä Ville Fernelius.

Hän kertoo, että suurimpia havaittuja käytännön hyötyjä on se, että palveluita voidaan kehittää aiempaa nopeammin liiketoiminnan tarpeisiin. Yhä useampi liiketoimintojen kehityshankkeista perustuu datan hyödyntämiseen tai siihen, että dataa käsitellään tekoälyn avulla. Fernelius kertoo, että modernit integraatioteknologiat mahdollistavat liiketoiminnallisten hyötyjen saavuttamisen nopeammin tällaisilla alueilla.

Ville Fernelius vetää Digian integraatioyksikköä

Integraatiot nousevat vielä tärkeämpään rooliin, kun kehitetään uudenlaisia alustatalouden liiketoimintamalleja. Silloin integraatiot ja esimerkiksi API-rajapinnat ovat koko asian ydin. "Alustataloudessa jopa kilpailevat yritykset voivat tehdä yhdessä digitaalista liiketoimintaa. Tällaista on käytännössä mahdoton toteuttaa ilman moderneja integraatioita", toteaa Vihervuori.

Hän kertoo, että tällaisten modernien ratkaisujen rakentamista helpottaa se, että integraatioalustat ovat kehittyneet viime vuosina melkoisesti. Esimerkiksi HIP:n (Hybrid Integration Platform) ja iPaaS:in (Integration Platform as a Service) kaltaiset tekniikat ja palvelut mahdollistavat järjestelmien integraatiot aiempaa helpommin ja tehokkaammin.

"Integraatioita voidaan tehdä turvallisemmin, helpommin ja nopeammin. Uudet alustat mahdollistavat sen, mitä on mietitty jo 15 vuotta", sanoo Vihervuori.

Teknisten haasteiden lisäksi integraatiot voivat tuoda apua organisaatioiden erilaisten kulttuurien ja toimintatapojen tuomiin haasteisiin. "Yrityksiin on monissa tilanteissa syntynyt esimerkiksi varjo-it:tä. Pilvestä on voitu ottaa nopeasti käyttöön palveluja, jotka ovat sitten jääneet käyttöön. Modernit integraatiot voivat olla ratkaisu, jolla vähennetään järjestelmien ja organisaation siiloutumista", kertoo Fernelius.

Harvalla yrityksellä on kaikki valmiina digitalisaation tulevaisuuden haasteisiin. Fernelius muistuttaa, että esimerkiksi digitaaliset alustat tulevat mullistamaan merkittävän osan perinteisistä liiketoimintamalleista. Moderneja integraatioita tarvitaan siksi tavalla tai toisella useimmissa yrityksissä.

Uutta täytyy kehittää jatkuvasti muillakin liiketoiminnan alueilla. Vihervuori kertoo, että kysymysten "miksi" ja "miten" kytkeminen yhteen on jatkossakin haaste it-järjestelmien kehittämisessä. Hyvä arkkitehtuuri ja modernit integraatiotyökalut tekevät siitä kuitenkin huomattavasti helpompaa.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi