← Pääsivulle

Miten verkkokauppasi tulisi varautua tulevaisuuteen?

Millaisia tulevaisuuden trendejä kannattaa ottaa huomioon verkkokaupan suunnittelussa? Digian Jouni Wahalahti ja Petteri Erkintalo listasivat Digian webinaarissa viisi trendiä, joiden vaikutuksilta yksikään verkkokauppa tuskin lähivuosina säästyy.

myymälä-verkkokauppa

1. Globaalius

Verkkokaupan suurin trendi on globaalius. Kaikki verkkokaupat kohtaavat kansainvälisen kilpailun, halusivatpa tai eivät. Kilpailutilanne on aidosti globaali, ja verkkokauppa tulee vertailluksi kansainvälisiin toimijoihin, vaikka ei itse tavoittelisikaan kansainvälisiä markkinoita. Tämä on hyvä pitää mielessä aina verkkokaupan suunnittelussa. 

Hinta ei usein ole merkittävin kilpailutekijä globaaleilla markkinoilla – tokikin, jos tuotteesi ovat 40 % markkinaa kalliimpia, niin sitten hinnoittelu on ongelma. Toimitukset ja asiakaspalvelu voivat tuottaa merkittävää kilpailuetua. Timanttinen asiakaspalvelu vaatii kohdemarkkinoiden asiakaskäyttäytymisen  ymmärtämistä. Englannin kielellä pärjää monissa markkinoissa, mutta menestystä erityisissä markkinoissa (DACH-alue, Ranska, Italia, Espanja) on jo vaikeampaa tehdä. Hyvä tapa ymmärtää kohdemarkkinan käyttäytymistä on katsoa mihin markkinoihin Amazon on tehnyt lokalisaatiot kielellisesti. On myös tärkeää ottaa huomioon mahdolliset erot kuluttajalainsäädännössä.

Tärkeintä globaalissa markkinassa on tiedostaa oma liiketoiminta monikanavaisuuden ja digitalisaation tarjoamien mahdollisuuksien näkökulmasta. Oman position määrittäminen tämän kautta on helpompaa globaalissakin pelikentässä. 

2. Mobiiliostaminen

Verkkokauppakäynneistä yli puolet tapahtuu mobiililaitteilla, jonka myötä myös kauppojen käytettävyys mobiilissa on parantunut. Kuluttajan ostopolusta on tehtävä mahdollisimman yksinkertainen laitteesta riippumatta. Tämä tarkoittaa aidon monikanavaisuuden lisääntymistä. Verkkokauppiaiden tulee varmistaa, että asiakaskokemus on aukoton kaikissa kanavissa varmistamalla koko ketjun toimivuus. Lisäksi hakukoneet (käytännössä Google) ovat ottaneet mobile first – asenteen, jossa erinomainen mobiilikäyttöliittymä ja jouhea ostopolku antaa etulyöntiaseman ei-niin-hyviin nähden. On tärkeää muistaa laittaa perusasiat kuntoon!

3. Datan hyödyntäminen ja personointi

Verkkokaupat keräävät kuluttajista yhä enemmän tietoa ja datan hyödyntäminen verkkokauppasuunnittelussa korostuu. Datan avulla voidaan kehittää verkkokauppoja vastaamaan paremmin kuluttajien vaatimuksia. Esimerkiksi erilaisen personoinnin avulla voidaan varmistaa kuluttajalle erinomainen asiakaspalvelukokemus, ja tarjota juuri hänen tarpeitaan palveleva verkkokauppanäkymä. Niin kuin asiakkaita myös kilpailijoita kannattaa tarkkailla, jotta saa perspektiiviä omaan asemoitumiseen markkinassa. Markkinoita kannattaa kokeilla, esimerkiksi Amazon on hyvä tapa testata omaa kysyntää eri markkinoilla. Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että tuotevalikoimaa kannattaa rajata tietyillä markkinoilla kysyntään/kilpailukenttään peilaten. Tähän ei kuitenkaan kannata jäädä liikaa jumiin, vaan ajatella rohkeasti uusia palvelutapoja ja mahdollisuuksia omien vahvuuksien kautta.  Datasta ja personoinnista saa parhaan mahdollisen hyödyn irti peilaamalla näitä omiin vahvuuksiin ja asemaan markkinassa! 

4. Sisältö

Vaikka teknologiavalinnoilla on merkitystä, verkkokaupan laadukasta sisältöä ei saa unohtaa. Tuotekuvaukset ovat kuitenkin edelleen verkkokauppojen ydin. Tuotekuvausten avulla asiakkaalle saadaan viestittyä omaa asiantuntemusta ja ne toimivat yhtenä tärkeimpänä päätöksentekoon vaikuttavista asioista. Tuotekuvauksia voidaan rikastaa esimerkiksi erilaisten videoiden, kuvien, white papereiden ja infograafien avulla. 

5. Palvelullistaminen 

Ylipäänsä verkkokauppojen palvelullistaminen lisääntyy, esimerkiksi erilaiset chatit ja click & collect -palvelut tukevat asiakkaan verkkokauppakokemusta.  Aito monikanavaisuus siis lisääntyy. Palvelullistamista tuleekin hyödyntää läpi koko tilausketjun ja varmistaa saumaton asiakaskokemus. Vaikka toimijan ensisijainen ostopaikka olisi kivijalkakauppa, tulevat kaikki asiakkaan kokemukset ennen kivijalkakauppaan astumista vaikuttamaan asiakkaan kokemukseen yrityksestä. Analytiikan avulla voidaan nähdä trendejä ja käyttäytymismalleja omassa asiakaskunnassa nopestikin. Tätä kannattaa aloittaa hyödyntämään paremman palvelukokemuksen tarjoamisen tukena heti kun dataa saadaan, joko automaattisesti tai manuaalisesti. Oleellista on, että pienin askelin saavutetaan uusia oivalluksia koko ajan ja kehitetään omaa verkkokauppaa entistä paremmin asiakasta palvelemaan muotoon! 

Tilaa tallenne 3.5. järjestetystä webinaarista:

New call-to-action

 


verkkoliiketoiminta

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi