Skip to content

Moderni, ennakoiva dataohjautuva työterveyshuolto – tulevaisuutta vai kehityksen aallonharjaa?

Teknologinen kehityskulku on käynnissä myös terveydenhuollossa. Omia hyvinvointitietojaan voi mitata laitteilla ja seurata kehitystä eri mittareilla. Tanja Lappi Heltiltä maalailee tulevaisuuden dataohjautuvaa työterveyshuoltoa.

Muistatko vielä aikaa, kun rahaa mentiin tallettamaan pankkikonttoriin pankkikirja toisessa ja setelit toisessa kädessä? Pankkikirjaan merkittiin pano-sarakkeeseen käsin summa ja päivämäärä.

Kolmessakymmenessä vuodessa on tultu siihen, että poikani laittaa kaupan kassajonossa whatsapp-viestin  jossa pyytää siirtämään tililleen 5 €, jotta saa ostettua kädessään olevan täytetyn kanapatongin ja Vichy Novellen. Ja minä siirrän rahan hänen tililleen istuen itse kampaajalla väriaine päässä ja kännykkä kädessä.

Sama valtava kehityskulku on nyt menossa terveyspalveluissa. Vielä viisi vuotta sitten lähes kaikki  työterveysasiat hoidettiin fyysisellä vastaanotolla. Viidessä vuodessa kehitys on mennyt niin pitkälle, että suurimman osan työterveysasioista voi hoitaa etänä, chatilla tai puhelimella.

Omia terveystietojaan voi myös nykyään tarkastella eri paikoista, on OmaKantaa ja erilaisia palveluntarjojien appeja. Omia hyvinvointitietojaan voi myös mitata erilaisilla laitteilla ja seurata omaa kehitystä eri asioissa, mm. askeleet, uni tai stressi. Tyypillisesti käyttäjä tallentaa hyvinvointitietojaan vain omaksi ilokseen.

Terveysteknologia mullistaa terveyspalvelut uudelle tasolle siinä vaiheessa, kun nämä päivittäiset hyvinvointiamme ja terveyttämme koskevat tiedot yhdistyvät terveydenhuollon tietojen kanssa.

Työterveys – minne matka?

Kuvittelepa syksy 2020. Sinulla on kova kiire töissä ja koet itsesi kovin stressaantuneeksi, et ehdi treenata normaaliin tapaan, unen laatu ja määrä heikkenevät ja leposyke nousee. Kädessäsi oleva mittari kerää tämän datan sinulta. Data välittyy omalle työterveystiimillesi, joka tunnistaa sinun olevan riskissä uupua. Saat yhteydenoton omalta työterveyshoitajaltasi ja kysymyksen, kuinka sinä voit.

Tai mennään vielä vuosi eteenpäin tulevaisuuteen. Oppiviin algoritmeihin perustuva sovellus seuraa sinua päivin, öin. Se voi olla integroituna siruna kädessäsi tai laitteena ranteessasi. Perustuen sinusta keräämäänsä dataan, verrokkidataan ja tietokantoihin eri sairauksien oireista sovellus havaitsee alkamassa olevan sairauden jo kauan ennen kuin taitavinkaan lääkäri huomasi sitä vastaanotolla.

Onko pankkipalveluiden digitalisaatio muuttanut rahakäyttäytymistäni terveempään suuntaan? Enpä osaa sanoa. Digitalisaatio, koneoppiminen ja tekoäly mullistavat terveyspalvelut täysin. Emme kuitenkaan saisi tyytyä pelkästään digitalisoimaan palveluitamme, vaan perimmäisenä ajatuksena saada palveluiden käyttävät voimaan paremmin, huolehtimaan terveydestään enemmän ja sairastamaan vähemmän. Ja kyllä meille terveydenhuollon ammattilaisillekin riittää tulevaisuudessakin töitä. Välillä me ihmiset kaipaamme pään silittämistä, hoivaamista ja hellää kannustamista. Se tapahtuu ainoastaan empaattisessa kohtaamisessa kahden ihmisen välillä.

Miten Heltti on matkalla kohti tulevaisuutta? Heltti on mukana Digian AI_LeadWell-työhyvinvointihankkeessa. Hankkeessa etsitään ratkaisuja ja analysoidaan proaktiivisten toimien vaikutuksia työntekijöiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen. Hankkeessa yhdistetään niin yrityksen, työntekijän kuin työterveyshuollon näkökulmat IoT:n ja data-analytiikan avulla. Tavoitteena on rakentaa niin työntekijää kuin yritystäkin hyödyttävä, terveyttä lisäävä dashboard, joka ohjaa terveyden ja tuottavuuden kannalta oikeisiin päätöksiin.

AI_Leadwell - 3 avainasiaa:

  • Puolen vuoden kehityshanke yhteistyössä Digian Avarea-henkilöstön ja Heltin kesken hyödyntäen laaja-alaisesti erilaista mittaustietoa aktiivisuusmittarista asiakastyytyväisyyteen.
  • Tavoitteena mittaritietoon perustuva työhyvinvoinnin ja tuloksentekokyvyn data-alusta ja automatisoitu dashboard-mittaristo niin yritys/HR-johdolle, työterveydelle kuin työntekijällekin.
  • AI_Leadwell on jatkoa MoveMe -hankkeessa pohjustetulle Avarea Well-being Dashboardille – välineelle, jolla johtaa ja seurata erilaisten toimenpiteiden ja aktiviteettien vaikuttavuutta arkipäivän työhyvinvoinnin näkökulmasta.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi