Digiarjessa-blogi

Näin otat verkkokauppasi sisällöt haltuun

Marko Kallio | Bid Manager24. toukokuuta 2017

Miten hoidat verkkokauppasi sisällönhallinnan? Digian Marko Kallio kertoo, miksi sisällönhallinnalla on väliä ja mitkä tekijät kannattaa laittaa ehdottomasti kuntoon.

sisällönhallinta.jpg

Verkkopalvelujen sisällönhallinta on yksi viime vuosikymmenen kuumista puheenaiheista. Verkkokauppa-alustoista suosituimmat, kuten esimerkiksi Magento, Shopify ja PrestaShop, ovat osaltaan taklanneet sisällönhallinnan problematiikkaa erilaisilla moduuleilla ja editoreilla. Osa editointityökaluista tarvitsee kuitenkin vielä HTML-osaamista, joka aiheuttaa pientä järjestelmäpelkoa.

Yhden vai kahden järjestelmän ratkaisu?

Miten olisi erillinen verkkokauppa ja verkkosivusto? Tämä kysymys jakaa mielipiteitä. Kahden eri järjestelmän ylläpito vaatii totta kai enemmän taloudellisia resursseja kuin yhden. Ylläpitoon sisältyvät mahdollisesti päivityspaketit ja niistä johtuvat palvelukeskeytykset.

Suosituimmissa CMS-järjestelmissä (sisällönhallintajärjestelmät, Wordpress ja Joomla) on panostettu sisällönhallinnan joustavaan muokattavuuteen monipuolisilla ”drag and drop” -tyyppisillä työkaluilla. Verkkokauppa-alustoista juuri edellä mainittujen työkalujen puuttuminen vaikuttaa negatiiviseen käyttökokemukseen, johon verkkokauppiaat toivoisivat helpompia ja nopeampia muokkaustyökaluja. Verkkokauppa-alustatoimittajat ovat heränneet CMS-näkökulma-ajatteluun ja esimerkiksi Magento päätti panostaa sisällön hallintaan ostamalla markkinoilla olleen CMS-lisäosan osaksi Enterprise-versiotaan. Tämän tyyliset ratkaisut kielivät siitä, että sisällönhallintaan halutaan panostaa toimittajatasolla.

Sisällönhallintaa ei kannata nähdä kuitenkaan järjestelmämörkönä. Esimerkiksi avoimen lähdekoodien järjestelmien muokattavuus ja räätälöitävyys antavat hyvin laajat mahdollisuudet tehdä asiakaskohtaisia sisällönhallintaratkaisuja. Vaatimusmäärittelyissä asiakkaiden tulee olla valveutuneita ja vaatia niitä ominaisuuksia, joilla he toivoisivat verkkokauppaa arjessa pyörittävänsä.

UI ja sisällönhallinta projektissa

Käyttöliittymän suunnittelu ja sisällönhallinnan rooli verkkokauppaprojektin budjettinäkökulmasta pitäisi nousta esille hyvin vahvasti, ja sen osuus pitäisi olla projektista riippuen vähintään viidennes budjetista. Valmis verkkokauppa-alusta tarjoaa valmiit kaupankäyntiominaisuudet ja -toiminnallisuudet, jolloin projektibudjettia voidaan hyödyntää käyttöliittymän ja sisällönhallinnan toiminnallisuuksien suunnitteluun.

Käyttöliittymän vähimmäisvaatimuksissa tulee olla mobiilioptimoitu käyttöliittymä, koska mobiiliostaminen ja -selaaminen on kasvanut viimeisten vuosien aikana päätelaitteiden määrien myötä. Lähestulkoon kaikissa verkkokauppa-alustoissa on jo valmiina responsiivinen ulkoasu, johon asiakaskohtaiset muutokset rakennetaan. Kannattaa myös huomioida alustavalinnassa se, onko eri päätelaitteiden näkymien muokkaus mahdollista järjestelmän sisäisten työkalujen avulla. Jos järjestelmässä ei ole eri päätelaitenäkymämuokkaus tukea, silloin ratkaisujen tulee nousta esiin viimeistään asiakkaan vaatimusmäärittelyssä.

Sisällön ja toiminnallisuuksien iterointi

Tuotannossa verkkokaupan sisällön muokkaaminen tulisi olla jatkuva prosessi, oli se sitten tuotteiden päivittämiseen, kampanjoiden hallinnointiin tai asiakasviestintään liittyviä päivityksiä. Hakukoneidenkin kannalta orgaanista kävijäkasvua parantaa tiedon vaihtuvuus. Sisällönhallinta on jatkuvaa loppuasiakkaan käyttökokemuksen testaamista ja optimoimista. A/B -testauksen omaisesti pitää sisältöä hakea ja optimoida sen mukaan, miten asiakkaat verkkokaupassa käyttäytyvät. Lyhyillä asiakaskyselyillä saa helposti ja nopeasti palautetta, jonka perusteella toimintaa voidaan kehittää.

Sisällön tuottamisessa ja muuttamisessa kannattaa hyödyntää myös kilpailijoiden ”benchmarkkausta”. Säännöllisillä käynneillä ja muutamilla muistiinpanoilla pääsee helposti perille, miten kilpailijat rakentavat omaa loppuasiakkaan verkkokauppakokemusta. Itse sisällön lisäksi kannattaa listata myös ”best practices” -tyyppisiä hyviä sisällönhallinnan ominaisuuksia sivustoilta.

Verkkokaupan hygieniatekijät tarkastukseen

Eri verkkokauppa-alustat tarjoavat eri toiminnallisuusratkaisuja sisällön muokkaamiseen ja tuottamiseen. Alustojen ominaisuuksilla saattaa olla suuriakin eroja, mutta on kuitenkin olemassa yhteisiä tekijöitä, jotka kannattaa käydä läpi oman kaupan kohdalla.

1. Sähköpostipohjat kuntoon

Verkkokauppa-alustat lähettävät alustasta riippuen asiakkailleen muun muassa tilausvahvistuksia, unohtuneiden salasanojen uusimisia, ja niin edelleen. Kannattaa tarkistaa, että sähköpostipohjat ovat yrityksen ilmeen näköisiä.

Verkkokaupan uutiskirjemarkkinoinnissa kannattaa harkita ulkoisen toimijan käyttämistä. Markkinoilla on useita hyviä uutiskirjepalveluita, jotka ovat usein integroitavissa eri verkkokauppajärjestelmien asiakastietoihin.

2. Etusivu

Etusivu on yleisin laskeutumissivu verkkokaupassa. ”Happotestaa” se eri päätelaitteilla. Tarkista, onko alustassa eri päätelaitteita varten tuettu sisällön hallinnointi. Tuotenostojen ja kampanjoiden hyödyntäminen ja muokkaus etusivulla tulisi olla mahdollista.

3. Tuotekortti kuntoon

Tuotekortti on etusivun lailla myös kriittinen sivu. Tarkista eri päätelaitenäkymät ja tuki eri päätelaitteiden sivunäkymämuokkauksille. Siivoa turhat tiedot mobiilinäkymistä pois.

4. Videot

Tarkista, miten järjestelmä tukee videoiden näyttämistä sivuilla. Useimmissa järjestelmissä on tuki esimerkiksi YouTube-videoiden sisällyttämiseen lisäämällä vain videon URL-osoite. Eri tavarantoimittajat hyödyntävät YouTuben kaltaisia verkkopalveluita ja julkaisevat sitä kautta omia tuotevideoitaan.

5. Blogi ja tuotearvostelut

Blogi jakaa mielipiteet. Kannattaa kuitenkin punnita sen markkinointi- tai uutisarvo. Riippuen kohderyhmästä blogeilla voi olla suuri merkitys kuten esimerkiksi vaate- tai kosmetiikkaverkkokaupoissa. Blogi ja yhtä lailla tuotearvostelut voivat nostaa myyntiä positiivisten palautteiden tai hyvin mielikuvamarkkinoidun johdosta.

6. Hakutoiminto

Verkkokauppa-alustan oma blogi jakaa mielipiteet. Kannattaa kuitenkin punnita sen markkinointi- tai uutisarvo. Riippuen kohderyhmästä blogeilla voi olla suuri merkitys kuten esimerkiksi vaate- tai kosmetiikkaverkkokaupoissa. Tuotearvostelut ja yhtä lailla blogi voivat nostaa myyntiä positiivisten tuotepalautteiden ansiosta tai blogitekstissä hyvän mielikuvamarkkinoinnin johdosta.

7. Palautelomake / Asiakaskysely

Ei sisällönhallintaa, mutta loppuasiakkaan ääni on tärkeä. Verkkokauppias saattaa mennä vuodesta toiseen samoilla metodeilla unohtaen sen loppuasiakkaan mielipiteen. Kysy, mitä sinun asiakkaasi toivovat kaupaltasi.

 

Tilaa seminaariesitys sähköpostiisi


verkkoliiketoiminta


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi