Digiarjessa-blogi

Paluu tulevaisuuteen - lisää konttihypeä vai kypsää teknologiaa?

Alkuvuodesta 2015 konttiteknologian käyttöönotto oli Suomessa vielä alkutekijöissään. Ennustimme tuolloin, että Dockerin käyttöönoton yleistymisen myötä konttiteknologiat ovat yksi lähivuosien suurimpia teknologisia murroksia. Nyt on aika tarkastella, mihin suuntaan kehityksen tuulet ovat konttirintamalla puhaltaneet.

shutterstock_500558482.jpg

Maaliskuussa 2015 julkaistussa blogikirjoituksessani maalailin ajankuvaa, jossa konttiteknologia ilmentyi eräänä sen hetken merkittävimmistä tietotekniikan murroksista. Jo tuolloin digialaisilla oli usean vuoden kokemus ja tekninen etunoja konttien hyödyntämisestä liiketoiminnassa Dockerin ensimmäisten vakaiden versioiden varaan rakennetun PaaS-pilvipalvelun muodossa.

Tekninen murrosvaihe on kestänyt nyt jo useamman vuoden, ja olemme kerryttäneet osaamistamme konttien ajamisesta tuotantoympäristöissä erilaisten orkestrointiratkaisujen avulla.

Olemme oppineet elämään myös sen tosiasian kanssa, että "roadmappiin" eli etenemissuunnitelmaan liittyvät nopeat teknologiset suunnanmuutokset ovat jatkuvasti läsnä sekä Dockerin että orkestrointiratkaisujen uusiin versioihin liittyen. Haasteista huolimatta konttiteknologiat ovat tällä hetkellä lisääntyvissä määrin läsnä sekä uusissa projektialoituksissa että jatkuvassa ketterässä tekemisessä osana päivittäistä tekemisen bittivirtaa.

Docker haltuun kypsästi

Dockerin haltuunotto ja kouluttautuminen lähtevät yleensä liikkeelle sovelluskehittäjien työasemilta. Olen todistanut lukuisia epäonnistuneita yrityksiä parittaa Dockeria ja vanhempia Windows-versioita Docker Toolboxin avulla. Pahan maun välttämiseksi ensipuraisulla kehottaisin pidättäytymään Docker Toolboxin kaltaisista hybridiratkaisuista. Suosittelisinkin Dockeriin tutustumista esimerkiksi virtuaalikoneeseen asennetulla Ubuntulla ja Dockerin uusimmalla versiolla.

Muissa kuin Linux-pohjaisissa uudemmissa käyttöjärjestelmissä Dockerin hyödyntämistä on helpottanut uudistunut Docker-tuki sekä macOS että Windows 10 Professional ja Enterprise -tason käyttöjärjestelmiin. Uusimman Windows-käyttöjärjestelmän konttituki Hyper-V –virtualisoinnin avulla tarkoittaa sitä, että nyt myös Microsoft-alustalla toteutettujen ratkaisujen kontittaminen on mahdollista.

Jäämmekö vielä odottamaan jatko-osaa?

Yritysten ja erehdysten kautta opiskeltuna Docker tuntuu nykyään tasavertaiselta kumppanilta, ja olemme saaneet siitä aitoa liiketoimintahyötyä muun muassa CI-prosesseihin liittyen. Emme ole levänneet tyytyen konttipioneereille jaettuihin pinsseihin, vaan jatkamme edelleen kehittymistämme ja konttiteknologian ilosanoman julistamista, kuten olemme tehneet tähänkin asti järjestämällä ja osallistumalla avoimiin teknologia-meetuppeihin sekä järjestämällä muun muassa Docker-koulutusta asiakkaillemme. Kontit ovat edelleen kyydissä hypetsunameista huolimatta, vaikkakin teknologia vaatii vielä kypsymistä.

Tulemme panostamaan ensi vuonna yhdessä Alma Talent Events:in kanssa Docker-koulutuksiin, joissa kouluttajina toimivat kontteja työkseen vuosia bittirintamalla operoineet digialaiset mestarit. Koulutukset ovat hyvin käytännönläheisiä ja niiden tarkoituksena on mestari-oppilas –asetelman sijasta luoda yhteys asiantuntijoiden kesken mahdollistaen parhaan mahdollisen tavan oppia ja siirtää teknologiatuntemustamme eteenpäin. Ilmoittaudu siis ensi vuonna järjestettäville kursseille tai nykäise hihasta meetupeissa, niin jutellaan lisää!

 

Tutustu Alma Talent Eventsin Docker-koulutuksiin


docker   konttiteknologia


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa