Näin palveluliiketoiminnan toiminnanohjaus kannattaa hankkia

toiminnanohjaus

rekrytointikuvia-2021-web-188

Parhaatkin järjestelmät ovat huonoja, jos ne eivät toimi yhteen. Palveluliiketoiminnan toiminnanohjauksessa tämä korostuu erityisen paljon.

palveluliiketoiminnan_toiminnanohjaus.jpg

Palveluliiketoiminnan toiminnanohjausta kannattaa lähteä toteuttamaan kokonaisuutena. Se ei tarkoita sitä, että kaikki täytyy hankkia samaan aikaan tai edes samalta toimittajalta. Tavoitteeksi kannattaa kuitenkin asettaa, että hankinnoista tehdään kokonaisarkkitehtuurisuunnitelma.

Kerromme, miten hankkimisessa kannattaa edetä:

1. Strategian oltava tiedossa

Yrityksen strategian on oltava selvillä ja oikein ymmärrettynä, kun järjestelmiä lähdetään hankkimaan. Jos ollaan siirtymässä tavarantoimittajasta palveluyritykseksi, se täytyy ottaa huomioon. Hankinta voi jaksotettuna useaan osaan olla monimutkainen prosessi, joka vie aikaa. Strategian on kannettava tämän yli.

2. Pilvipalvelu on ketterä

Pilvipalveluissa on paljon toimijoita, jotka kehittävät kokonaisuutta. Pilvipalvelun ekosysteemissä asiaa kehitetään paljon nopeammin, koska kehittäjätahoja on paljon. Pitkällä aikavälillä voi olla, että yrityksen ainoa mahdollisuus on ottaa käyttöön ekosysteemi, joka on hyvin resursoitu. Sellainen on esimerkiksi Microsoftin ekosysteemi, jossa on tuhansia yrityksiä kehittämässä erilaisia palveluita. Perinteisen toiminnanohjauksen kylkeen tulee paljon täydentäviä ratkaisuja.

3. Muutosta täytyy haluta

Iso osa palveluyrityksistä pyörittää toimintansa osia jopa ruutupaperilla. Yrityksen täytyy haluta muutosta oikeasti ja olla valmis panostamaan pitkäjänteisesti muutoksen johtamiseen.

4. Tee kokonaisarkkitehtuurisuunnitelma

Tee yrityksellesi arkkitehtuurisuunnitelma, joka kuvaa, että miten prosessit toimivat. Siitä on helppo katsoa, miten järjestelmien tulee keskustella keskenään. Yleensä yrityksellä ei ole itsellään taitoja tehdä tätä suunnitelmaa, joten siinä kannattaa käyttää ulkopuolista tahoa.

5. Hanki toiveidesi mukaan

Kokonaisarkkitehtuuri mahdollistaa sen, että järjestelmän eri osat voidaan myös hankkia eri toimittajilta, kun vaatimukset integraatiolle ovat tiedossa.

6. Vältä osaoptimointia

Järjestelmähankintojen ongelma on usein se, että järjestelmien eri osa-alueet ovat yrityksissä eri budjeteissa. Integraatiot ovat harmaalla alueella, joten niitä ei mietitä riittävästi etukäteen. Tilannetta voi verrata kuljetusyritykseen, jossa vaunuista ja autoista vastaavat eri osastot. Molemmat hankkivat parasta mahdollista kalustoa, mutta eivät varmista, että ne toimivat yhdessä.

7. Aikatauluta suunnitelman mukaan

Jos kokonaisarkkitehtuuri on suunniteltu hyvin, hankinnat voi aikatauluttaa pidemmälle aikavälille. Tärkeää on, että suunta on tiedossa.

Lue lisää toiminnanohjauksen hankkimisesta oppaasta, jonka voit ladata alla olevasta kuvakkeesta:

New Call-to-action


toiminnanohjaus

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa