Digiarjessa-blogi

Palvelumuotoilu on verorahojen hyvää käyttöä - lue 3 onnistumista

Julkinen sektori kehittää kiivaasti uusia digitaalisia palveluita. Palvelumuotoilulla varmistetaan, että ne palvelevat kansalaisten tarpeita ja mahdollistavat sujuvan asioinnin. Onnistumisia on tullut, tässä niistä esimerkkejä; kannustimeksi tuleviin hankkeisiin.

palvelumuotoilu_esimerkki.jpg

Tykkäätkö jonottaa terveyskeskukseen? Haetko mielelläsi netistä itsellesi jänniä diagnooseja hurjista sairauksista? Siinä tapauksessa, ja jos vielä haluat maksaa oikein paljon veroja, Hämeenlinnan Minunterveyteni.fi-palvelu on sinulle varmasti pettymys. Meille muille se on mainio näyttö siitä, mihin suuntaan julkisen sektorin terveydenhuoltopalvelut ovat kehittymässä.

Minunterveyteni.fi on Hämeenlinnan terveyskeskuksen maaliskuussa 2015 julkaistu digitaalinen palvelu ihmisten omahoitoon, terveyden edistämiseen ja asioinnin nopeuttamiseen. Esimerkiksi virtsatieoireista kärsivä voi nyt täyttää verkossa lomakkeen, saada heti tilannearvion sekä kolmen tunnin kuluessa sairaanhoitajalta yhteydenoton, viedä pissapurkin laboratorioon ja saada suoraan apteekkiin e-reseptin käymättä vastaanoton kautta. Yhtä helposti onnistuu oma-arviointi yskän ja kurkkuoireiden kohdalla.

Tällainen palvelumuotoilu on yhtä aikaa verorahojen hyvää käyttöä sekä ihmisten arkea helpottavaa tekemistä. Hämeenlinnan terveyskeskuksen palvelukokonaisuuteen kuuluu useita digitaalisia palveluita. Niiden tavoitteena on lisätä itsehoidon mahdollisuuksia, tarjota hoitoneuvoja, suosituksia ja vaihtoehtoisia tapoja ottaa yhteyttä hoitotiimiin.

Passinhankintareissut jäävät historiaan

Passin hankkiminen on aikaisemmin ollut rasittava prosessi, joka on vaatinut käyntejä poliisiasemalla ja jonottelua. Nyt passin voi uusia sähköisesti jopa käymättä lainkaan poliisiasemalla ja hakemalla valmiin passin R-kioskilta.

Myös ulkomailla asuville suomalaisille tämä on mukava uutuus, koska R-kioskilla voi asioida valtakirjalla myös vaikkapa sukulainen. Ennen ulkosuomalaisten passinhankintareissut lähimpään Suomen edustustoon, joka saattoi olla jopa toisessa maassa, kestivät pahimmillaan päiväkausia ja vaativat poissaoloa töistä ja perheen luota.

Kaipaakohan joku vielä vanhoja hyviä aikoja, kun hiihdettiin tai potkukelkkailtiin poliisiasemalle passia hakemaan ja allekirjoitettiin hakemus arvokkaasti vapisevin käsin? Kyllä se oli niin paljon juhlallisempaa! Minä en.

Koti-Suomesta löytyisi vielä varmasti paljon muitakin esimerkkejä meidän verovelvollisten, kansalaisten ja virkamiesten kannalta onnistuneista palveluista. Annattehan ilmi niitä blogin kommenteissa.

Ison-Britannian kulttuurimuutosta meillekin

Ulkomailta haluaisin nostaa esiin yhden onnistuneen megahankkeen, ja se on Ison-Britannian valtion julkishallinnon digitaaliset palvelut, Government Digital Service, GDS. Karun näköinen, kovin tekstipainotteinen palvelukokonaisuus on toiminut esimerkkinä useiden muiden maiden, kuten Yhdysvaltojen ja Australian vastaaville. Olen varma, että me suomalaiset pystyisimme vieläkin parempaan.

”What we do: We help government make digital services and information simpler, clearer and faster. We put users' needs before the needs of government”, sivustolla kerrotaan. 

GDS palkittiin 2016 maaliskuussa palvelumuotoilun merkittävässä IxD16-tapahtumassa Future Voice Award –tunnustuksella. Ansiona erityisesti oli esimerkillinen kulttuurimuutos designin avulla.

GDS on ollut edelläkävijä monella tavalla. Sen tiimi on jakanut tietoa projekteistaan läpinäkyvästi auttaakseen muita kehittämään parempia palveluita. He eivät ole keskittyneet pelkästään täyttämään tiettyjä vaatimuksia, vaan kehittäneet palveluita hyvien arvojen pohjalta, käyttäjäkeskeisesti, antaumuksella, eivätkä omista lähtökohdistaan.

Tällainen rohkeus ja innostus tekemiseen on aivan varmasti jokaisen suomalaisenkin onnistuneen palvelun takana ja sitä peräänkuulutan kaikkiin hankkeisiin. Ollaan ammattiylpeitä, heittäydytään, tehdään uhrauksia yhteisen hyvän eteen. Se on kipinä, mitä tarvitaan joskus raskailtakin tuntuvissa hankkeissa eikä sen palo sammu edes neukkarin liian kovalle säädetyssä ilmastoinnissa. 

Lataa-opas-julkisen-sektorin-digitalisaatioon

 


digitaaliset palvelut   julkinen sektori   palvelumuotoilu


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi