Digiarjessa-blogi

Pelottaako disruptio? Dataa hyödyntämällä selviät

placeholder_200x200

Pelkäätkö totuttuja malleja murtavaa disruptiota ja tämän hengenheimolaista, dataa? Tapasin nämä velikullat hiljattain Slushissa, ja heille kuului hyvää. Itse asiassa he olivat ilmiliekeissä!

Slush_1000.png

Tunnelmaa tämän syksyn Slush-tapahtumassa

Kaverukset kuitenkin kummastelivat, miksi heitä hieman vieroksutaan. Heihin ei kuulemma aina suhtauduta kovin vieraanvaraisesti.  Ehkä näin onkin. Disruptioon liittyy hieman mystisyyttä ja epävarmuutta. Datastakaan ei saa oikein otetta - tai ainakaan sitä ei pystytä halutussa mittakaavassa täysin hyödyntämään.

Aikaisemmin yritysten uhkien on koettu tulevan pääasiassa toimialan sisältä - nyt yritykset joutuvat vilkuilemaan myös kauemmas sivuilleen. IBM:n tuoreessa tutkimuksessa liiketoimintajohtajat yli 70 eri maasta mainitsivat erityisesti toimialan ulkopuolelta tulevat haastajat ja uudenlaiset liiketoimintamallit yritysten suurimpina uhkina.

Millä pelko ja epävarmuus taltutetaan?   

Teknologian koetaan tällä olevan hetkellä suurin yrityksiin vaikuttava ulkoinen tekijä, ja IBM:n tutkimuksessa haastatellut johtajat näkivät muun muassa olemassa olevan tiedon hyödyntämisen  keskeisenä ratkaisuina haasteisiin. 

Tiedon hyödyntämisen keskiössä puolestaan toimivat integraatioratkaisut. Mitä nopeammin tieto on käytettävissä, sitä nopeammin yritys pystyy luomaan uusia palveluja muuttuvassa toimintaympäristössä.

Tiedon hyödyntäminen on keskeinen ratkaisu haasteisiin. Sen ytimessä ovat toimivat integraatioratkaisut.

Hyvä integrointitoiminto on liiketoimintalähtöisesti johdettu. Se mahdollistaa esimerkiksi tehokkaan tiedon hyödyntämisen asiakkaiden palvelemiseksi. Sujuva tiedonjako kumppaniverkostossa mahdollistaa palvelukonseptien kehittämisen myös yhdessä eri osapuolten kesken.

Liiketoimintalähtöisesti johdetun integraatiotoiminnon hyödyt:

  • Yhtenäisyys. Kokonaisuutena toimivat järjestelmät luovat liiketoiminnalle vakaan perustan.
  • Muutoskyky. Järjestelmäkokonaisuus sopeutuu vastaamaan kehittyvän liiketoiminnan  haasteisiin.
  • Kokonaisuuden hallinta. Eri järjestelmien datasta muodostuu kokonaiskuva liiketoiminnasta.
  • Innovointi. Kun järjestelmistä saa helposti tietoa, sen pohjalta voi kehittää uusia palveluita.

Mikäli organisaatiossasi integraatiokyvykkyys on korkealla tasolla ja tietoa pystytään hyödyntämään laajasti, anna datallesi mahdollisuus. Kokeilu ja ketterä lähestyminen on hyvä tapa vauhdittaa uusien liiketoimintamallien kehittämistä. Tästä yksi esimerkki ovat hackathonit, joissa yritykset tarjoavat  omaa dataansa opiskelijoille ja kehittäjille uusien innovaatioiden alustaksi. Slushissa hackathoneita järjestettiin runsaasti, ja ne olivat menestys.

Aika moni tuli Slushiin Uberillä, tilasi eväät Woltilla ja majoittui Airbnb:n välityksellä. Pitäisikö sinunkin antaa datallesi mahdollisuus?

Ai niin. Siitä disruptiosta. Aika moni tuli Slushiin Uberillä, tilasi eväät Woltilla ja majoittui Airbnb:n välityksellä.

Missä sinun alasi digitaalisaation ja datan luomat mahdollisuudet ovat? Näetkö ne uhkana, haasteena vai mahdollisuutena?

 

Lataa opas: Niskalenkki rajapinnoista ja 7 muuta gurujen tärppiä integraatioonintegraatio


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi