Digiarjessa-blogi

Ratkaise verkkokauppasi murheet, osa 2: Aloittelevat kauppiaat

Digia Oyj11. toukokuuta 2015
placeholder_200x200

Tässä juttusarjassa käymme läpi tyypillisimpiä verkkokauppiaiden kohtaamia ongelmia ja tarjoamme niihin ratkaisuja. Sarjan toisessa osassa listaamme kahdeksan aloittelevien verkkokauppiaiden kompastuskiveä – ja tietysti myös neuvoja niiden taklaamiseen.

verkkokauppa-2.jpg

Aloitteleville verkkokauppiaille olennaisinta on laittaa kansainvälistymisen vaihde silmään heti alusta alkaen: Suomen-markkinat ovat niin pienet, että kannattaa suunnata saman tien kansainvälisille pelikentille.

Ovet ja ikkunat maailmalle ovat auki, mutta edessä voi olla myös sudenkuoppia. Seuraavassa esittelemme aloittelevien verkkokauppayrittäjien tyypillisimmät kompastuskivet sekä neuvoja niiden taklaamiseen.

1. Liikevaihdon kehityksen ja kulujen virhearvioinnit

Nyrkkisääntö on, että tulet tekemään liikevaihtoa noin puolet siitä, mitä olet liiketoimintasuunnitelmassasi arvioinut. Tähän on hyvä varautua realistisella otteella.

Tulet myös todennäköisesti huomaamaan, että kaikki maksaa suurin piirtein tuplasti sen verran, mitä olit ajatellut. Myös ne asiat, jotka olit ajatellut saavasi suhteellisen helposti ja edullisesti. Varaudu siis myös yllättäviin kuluihin.

2. Kirjallisten sopimusten merkitys unohtuu

Kun tilaat palveluita, vaadi AINA kirjallinen sopimus. Äläkä KOSKAAN tilaa yhtään mitään pelkän puhelinsoiton perusteella!

3. Väärät teknologiavalinnat

Mieti tarkasti, kenen kanssa teet. Ota selvää kumppaniehdokkaiden osaamisesta ja aiemmista tekemisistä ennen kuin teet valintasi.

Erittäin tärkeää on varmistaa, että valitsemallesi sovellukselle on tarjolla jatkokehitystä: vaikka sovellus on hyvä nyt, ei se tarkoita, että se olisi hyvä vuoden tai edes puolen vuoden kuluttua. Älä missään nimessä valitse itsellesi verkkokauppa-alustaa, jossa olet joko sopimuksellisesti tai käytännöllisesti katsoen naimisissa jonkin tietyn toimittajan kanssa. Olemme valitettavasti törmänneet useisiin alustatoimittajiin, jotka ovat pakottaneet asiakkaansa sitoutumaan tiettyihin sovelluksiin, jotka ovat jatkokehityksen puuttuessa vanhentuneet käsiin parissa vuodessa.

Jos et itse ole perillä sopimusteknisistä yksityiskohdista, liity yrittäjäjärjestöön ja käytä heidän lakipalveluitaan. Tai käytä jonkun tutun juristin apua – kaverilta saatat saada ilmaista apua.

4. Jääräpäisyys ja sokea usko omiin kykyihin

”Kyllä minä tiedän” -asenne on askel kurjuuteen. Jo pienellä puolen päivän salapoliisityöllä saat hyvän kuvan siitä, missä verkkokaupan maailmassa mennään nyt, ja mihin ala on tulevaisuudessa menossa.

Lue, opiskele, omaksu. Ahmi ulkomaisia julkaisuja. Liity Facebookin Verkkokauppiaat-ryhmään. Kysele muilta verkkokaupoilta neuvoja. Kuuntele myyjiä ja tuoteguruja.

Pyydä palveluntarjoajilta referenssejä. Soita jollekin palveluntarjoajan asiakkaalle, jota he eivät ole maininneet myyntipuheissaan. Heitä löydät esimerkiksi vilkaisemalla asiakaslistausta palveluntarjoajan verkkosivuilla tai soittamalla jollekin heidän työntekijälleen, joka ei työskentele myynnissä. Näin saat tietää ainakin sen, mitä aiemmat asiakkaat ovat palveluista maksaneet.

5. Liian hidas varaston kiertonopeus

Jos olet ajatellut tehdä miljoonan euron liikevaihdon 20 000 euron varastolla, mieti uudelleen. Nyrkkisääntönä varaston kiertonopeuden maksimointi on se, jolla saat todella skaalattua liiketoimintaasi ylöspäin. Digian haastattelemat verkkokauppiaat kierrättävät varastonsa neljästä kerrasta reiluun kymmeneen kertaan vuodessa. Jos varastosi ei kierrä neljää kertaa vuodessa, olet pulassa.

Jos jokin tuote ei myy, dumppaa se pois varastosta, vaikka nollakatteella tai jopa miinuskatteella; on parempi hankkiutua eroon tuotteesta, jota kukaan ei halua. Näin saat edes vähän rahaa tuotteisiin, joille on kysyntää. Älä siis rakastu tuotteisiin, sillä sinä et päätä niiden menestyksestä. Sen tekevät asiakkaasi!

Voit nostaa varaston kiertonopeutta esimerkiksi myymällä tavaraa päämiehiesi varastosta tai ottaa tavaraa heiltä myyntitiliin, mutta silloin asiat eivät ole omassa kontrollissasi. Ja toisaalta harva päämies antaa tuotteitaan myyntitiliin, jos eivät tunne sinua. (Päämiehellä tarkoitetaan sitä yritystä, jonka tavaraa myyt.)

Hyvä kikka varastoarvon minimoimiseksi on se, että hyödynnät päämiehiesi kampanjat, kuten poistuvien tuotteiden, vanhojen tuotteiden häntien, hajakokojen ym. alennusmyynnit. Erilaisia tapoja dumpata mitä ihmeellisempiä tuotteita järkevään hintaan ulos löytyy verkosta lukemattomasti.

6. Tuotteesta on ylitarjontaa tai sille ei ole kysyntää

Jos saat nerokkaan liikeidean, joka perustuu miljoonien eurojen ansaitsemiseen myymällä tuotetta X, on erittäin todennäköistä, että kyseisen tuotteen saa jo ostettua jostain muualtakin. Googlaa googlaamasta päästyäsi. Kurkista Amazoniin, Hintaseuranta.fi:hin, Vertaa.fi:hin, eBayhin ja Tori.fi:hin. Päätä vasta sitten, mitä tuotteita myyt.

Vertaa.fi-sivustolla voit helposti tarkistaa, onko tiettyä tuotetta myynnissä muissa verkkokaupoissa, ja millaisia hintoja siitä eri kaupoissa pyydetään.

Tyhmintä, mitä voit tehdä, on ottaa myyntiin tuotteita, joille ei ole luonnollista kysyntää. Tämä tarkoittaa, että joudut rakentamaan koko tuotekategorian nollasta. Ole siis avoin pohtiessasi verkkokaupan perustamista, kilpailutilanne on joka tapauksessa globaali.

7. Liian vähäiset panostukset markkinointiin ja myyntiin

Markkinoi, markkinoi, markkinoi. Myy, myy, myy. Kerää rekisteriä, käytä affiliate-mainontaa, opettele Google AdWordsin käyttö, kirjoita sisältöjä ja tee tuotevideoita. Anna kaupallesi kasvot. Facebookkaa, Twiittaa, Instaile. Tee hartiavoimin töitä tunnettuutesi kasvattamiseksi.

Käytä alussa ainakin Hintaseuranta.fitä, Vertaa.fitä ja Shopalikea sekä muutamaa muuta tuoteportaalia: ne tuovat sinulle joka tapauksessa perustuloa joka kuukausi. Tee ristiinmarkkinointia muiden verkkokauppojen kanssa. Verkostoidu. Opettele myös käyttämään omaa verkkokauppa-alustaasi.

8. Negatiiviseen asiakaspalautteeseen ei reagoida asianmukaisesti

Mikään ei ole mukavampaa kuin saada palautetta tyytyväiseltä asiakkaalta. Negatiivisen asiakaspalautteen kääntäminen positiiviseksi tuntuu kuitenkin olevan alihyödynnetty luonnonvara. Mukavan asiakkaan kanssa on kiva jutella, mutta eniten hyödyt siitä, että juttelet sen Niilo Negatiivisen kanssa.

Kun reagoit negatiiviseen asiakaspalautteeseen suoraselkäisesti ja asiallisesti, asiakas antaa sinulle erittäin todennäköisesti uuden mahdollisuuden. Anteeksipyyntö kannattaa, vaikka et olisikaan tehnyt virhettä. Jo yksin sillä pääsee pitkälle.

Ratkaise verkkokauppasi murheet, osa 1: Isot toimijat >>

Ratkaise verkkokauppasi murheet, osa 3: Nousevat tähdet >>


verkkoliiketoiminta


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi