Skip to content

Robit on poikkeuksellinen suomalaismenestyjä – Yhtiö sai teknologiasta apua nopeaan kansainväliseen kasvuun

Porauskalustoa valmistava Robit on kokoisekseen harvinaisen kansainvälinen yritys. Yksi nopean kasvun mahdollistajista on ollut moderni toiminnanohjausjärjestelmä. Digian kanssa kehitetyt ratkaisut auttavat Robitia palvelemaan asiakkaita paremmin ja esimerkiksi automatisoimaan toimintaa.

Moni suomalainen ei ole vielä kuullut yhtiöstä nimeltä Robit, mutta tilanne tuskin jatkuu tällaisena pitkään. Robit on mielenkiintoinen ja voimakkaasti kasvava suomalaismenestys, joka on varsinkin viiden viime vuoden aikana kansainvälistynyt vauhdikkaasti.

Lempäälässä toimintansa aloittanut yritys valmistaa porauskalustoa, jota käytetään ympäri maailman esimerkiksi kaivoksissa, louhoksissa, rakentamisessa ja kaivojen porauksessa. Robit on neljässä vuodessa lähes tuplannut liikevaihtonsa, ja sillä on nyt noin 250 työntekijää.

"Olemme kokoomme nähden erittäin kansainvälinen. Meillä on edustusta yli sadassa maassa", kertoo Robitin tietohallinnosta ja prosessikehityksestä vastaava Ilpo-Karri Kontio. Yhtiöllä on myös neljä tuotantolaitosta eri puolilla maailmaa.

"Asiakkaana voi olla vain yksi ihminen, joka poraa maalämpökaivoja, tai toisaalta maailman suurimpia kaivoksia, jolloin puhutaan valtavan kokoisista yrityksistä", Kontio kertoo.

Ilpo-Karri Kontio, Tietohallinnosta ja prosessikehityksestä vastaava, Robit

Robitin tavoite on olla poraustarvikeyritysten ykkönen maailmassa.

"Tarjoamme laatua, mutta olemme kilpailijoitamme hieman edullisempia. Pyrimme lisäksi palvelemaan asiakkaita paremmin matalamman organisaatiomme avulla", sanoo Kontio.

Muutamista alan kilpailijoista poiketen Robit keskittyy porausalan kulutustarvikkeisiin. Kontio kertoo, että strategiasta on ollut merkittävää etua koronapandemian aikana. Kulutustarvikkeiden kysyntä on jatkunut kriisissäkin melko vakaana, vaikka asiakkaat ovat voineet perua tai viivästyttää laitehankintoja.

"Meni taloudessa miten huonosti tahansa, jossain aina porataan", hän toteaa.

Robitin strategia edellyttää monellakin tapaa tehokasta toimintaa, ja tässä modernilla toiminnanohjausjärjestelmän on merkittävä rooli.

Toiminnanohjauksella tärkeä rooli erityisesti kansainvälisessä kasvussa

Muutama vuosi sitten Robitilla huomattiin, että liiketoiminnan laajentamisen jarruna oli vanhentunut ERP-toiminnanohjausjärjestelmä. Se päätettiin vaihtaa uuteen järjestelmään, joka tukisi kasvua ja kansainvälistymistä.

"Järjestelmäksi valittiin Oracle NetSuite, joka on hyvä ratkaisu kansainvälisille yrityksille", kertoo järjestelmän kehittämisestä huolehtivan Digian projektipäällikkö Lumi Kokko.

Lumi Kokko, Projektipäällikkö, Digia

Miksi toiminnanohjauksen rooli on niin merkittävä erityisesti kansainvälisessä kasvussa ja toiminnan tehostamisessa? Kontio kertoo tästä kiinnostavia esimerkkejä.

Tietojärjestelmillä voidaan ensinnäkin parantaa merkittävästi asiakaspalvelua, joka on Robitin strategian ytimessä.

"Kun ollaan kulutustavaratoiminnassa, saatavuus on äärimmäisen tärkeää. Jos meiltä kysytään jotain tuotetta, jota ei paikallisesti ole saatavilla, henkilöstöllämme on täysi näkyvyys kaikkiin varastoihimme koko maailmassa", Kontio kertoo. Eri toimitusmahdollisuudet nähdään heti, ja tuotteet saadaan asiakkaalle mahdollisimman nopeasti.

ERP-järjestelmä mahdollistaa myös toiminnan automatisointia. Kontio kertoo, että järjestelmään on esimerkiksi kehitetty menetelmiä, joilla päivitetään automaattisesti kymmeniä tuhansia tuotteisiin liittyviä tietoja. Niiden syöttäminen ja päivittäminen manuaalisesti olisi vastaavassa mitassa käytännössä mahdotonta.

"Aina, kun toiminnanohjausjärjestelmä päivittyy, yritämme etsiä mahdollisuuksia automatisoida jotain uutta", kertoo Kontio.

Monet järjestelmän ominaisuuksista ovat Robitille tehtyjä räätälöintejä, joita on kehitetty yhdessä Digian kanssa. Yksi esimerkki on tilausten automaattinen luonti, joka Kontion mukaan vähentää merkittävästi manuaalista työtä.

"Järjestelmää hyödynnetään edistyksellisillä tavoilla myös tuotannon kehittämiseen, ja se tukee esimerkiksi Robitin prosessien harmonisointia kansainvälisesti", Digian Kokko kertoo.

Pilvipohjaisuus poistaa perinteisiä haasteita

Yksi uuden toiminnanohjausjärjestelmän keskeisiä hyötyjä Robitille on se, että järjestelmä on kokonaan pilvipohjainen. "Toimimme hyvin globaalisti, ja pilvipohjaiseen järjestelmään on helppo järjestää turvallinen pääsy mistä vain. Jos järjestelmä olisi meillä omilla laitteilla, turvallisen pääsyn järjestäminen olisi vaikeaa", Kontio kertoo.

Pilvipohjainen järjestelmä poistaa myös monia perinteisten ERP-järjestelmien haasteita. Päivityksissä ei enää voi jäädä jälkeen, mikä voisi johtaa suureen ja raskaaseen päivitysprojektiin. Pilvessä järjestelmä pysyy aina ajan tasalla.

Kontion mukaan Digian kanssa toteutetut projektit ovat muutenkin sujuneet eri tavalla kuin mihin toiminnanohjausjärjestelmissä on toisinaan historiallisesti totuttu.

"On harvinaista, että voi sanoa ERP-projektin sujuneen erittäin hyvin. Me olemme kuitenkin tehneet jo kolme projektia tänä vuonna, ja kaikki ovat aikataulussa ja budjetissa", kertoo Kontio. Robit aikookin jatkaa toiminnanohjausjärjestelmänsä kehittämistä. Näin yhtiön kansainvälistä kasvua pyritään edelleen tehostamaan.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi