← Pääsivulle

Seitsemän askelta onnistuneeseen digitaaliseen palveluun

Varoitus: Manuaalista työtä sisältävät "sähköiset" palveluprosessit ja erillisissä saarekkeissa toimivat sähköisen liiketoiminnan järjestelmät saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia.

digitaalinen_palvelu.jpg

Digitalisaation hypekäyrällä toimiessa saattaa verkkokauppiasta alkaa närästämään mahdollisten ratkaisujen, palveluiden ja niitä tarjoavien tahojen laaja kirjo. Kauppiasta houkutellaan tarttumaan näihin tarjouksiin, koska ne parantavat sitä tai tätä sähköisen liiketoiminnan osa-aluetta, ja yleensä ottaen elämä on parempaa ja helpompaa käyttämällä hilavitkutin X:ää osana omaa liiketoimintaa.

Näiden osaratkaisujen perässä juokseminen saattaa kuitenkin harhauttaa kauppiaan pois itse liiketoiminnasta ja vääristää tai hankaloittaa sähköisen liiketoiminnan johdonmukaista kehittämistä.

Viisi ongelmaa sähköisessä liiketoiminnassa

Nähdäkseni yritykset painivat esimerkiksi seuraavien asioiden parissa sähköiseen liiketoimintaan liittyen:

 1. Sähköinen liiketoiminta on eri paria yrityksen tilaus-toimitusketjun ja rahavirtojen hallintaan käytettyjen prosessien kanssa.
 2. Sähköisen liiketoiminnan suunnittelun lähtökohdat ovat usein liian front-end lähtöisiä.
 3. Sähköiseen liiketoimintaan tarkoitettujen ratkaisujen laaja kirjo "musertaa" alleen.
 4. Käyttöön hankitut pistemäiset ratkaisut eivät tue koko yrityksen arvoketjua.
 5. Manuaaliset työvaiheet haittaavat liiketoiminnan kehittymistä.

Sähköisen liiketoiminnan osalta yrityksessä saatetaan keskittyä yksittäisten ongelmien ratkaisemiseen ja osa-optimointeihin yksipuolisesti edustajärjestelmien, esimerkiksi verkkokaupan, näkökulmasta. Hyvän digitaalisen palvelun rakentamista edelleen hankaloittaa saatavilla olevien ratkaisujen valtava määrä ja niiden yhteensovittamisessa eteen tulevat ongelmat. Pistemäisten toisiinsa sopimattomien ratkaisujen aiheuttamat epäjatkuvuudet prosesseissa paikataan manuaalisilla työvaiheilla. Lopputuloksena on taatusti harmaita hiuksia ja mahdollisesti pälvikalju.

Hyvin suunniteltu digitaalinen palvelu skaalautuu

Huonosti suunniteltuihin prosesseihin ja manuaalisiin työvaiheisiin perustuva palvelukokonaisuus ei skaalaudu. Hyvin mietityt ja toteutetut digitalisoidut palvelut skaalautuvat ja sopeutuvat liiketoiminnan muutoksiin. Jotta asiat sujuisivat paremmin, toimi näin:

 1. Suunnittele palvelukokonaisuus toimialalähtöisesti.
 2. Tuota palvelut asiakkaalle merkityksellisiin kanaviin ja kokonaisuuksiin.
 3. Varmista prosessien sekä toimintatapojen eheys ja ymmärrys organisaatiossa.
 4. Keskity suurimman volyymin asioihin.
 5. Panosta käsityövaltaisten vaiheiden automatisointiin.
 6. Kohdista IT-investoinnit tukemaan kokonaisuutta.
 7. Luota siihen, mitä osaat, ja kaikkea muuta varten hanki luotettava ja osaava kumppani.

Nykyisin sähköinen liiketoiminta on liian helppo mieltää vain erilaisten päätelaitteiden mukaan muotoutuvina näkyminä tai sosiaalisen median lisäkkeinä. Unohdetaan, että sähköisiä palveluita on tarjottu asiakkaille jo pitkään esimerkiksi organisaatioiden välisiä EDI/OVT-sanomia hyödyntäen. Hyvin suunniteltu palveluiden digitalisointi huomioi niin modernit ja uudet kuin perinteisetkin tavat tehdä sähköistä liiketoimintaa.

Asiakkaalle näkyvät kokonaisuudet, ovat ne sitten verkkokaupan käyttöliittymiä tai sanomavälityksen rajapintoja, ovat vain palveluiden alku- ja loppupisteitä ja ne kätkevät taakseen varsinaiset tietojärjestelmiin perustuvat prosessit. Nämä prosessit ja niiden takana olevat tietojärjestelmät ovat digitalisaation kulmakivi ja merkityksellisten palveluiden perusta.

Hyvin suunniteltu sähköisen liiketoiminnan kokonaisuus ja asiakkaille merkitykselliset palvelut tuotettuna skaalautuvalla ja kustannustehokkaalla tavalla takaavat sen, että kauppias voi keskittyä olennaiseen, eli varsinaiseen kaupankäyntiin ja sen kehittämiseen.

Lisää aiheesta löytyy oppaastamme, jonka voit ladata alla olevasta kuvakkeesta. Käy myös katsomassa, miten olemme auttaneet asiakastamme Lojer Oy:tä sähköisen liiketoiminnan haasteissa.

P.S. EDI/OVT on edelleen yhtä validi palvelukanava yritysasiakkaille, kuin iPhonessa näkyvä mobiilioptimoitu verkkokauppa hipstereille.

New Call-to-action


digitaaliset palvelut   palveluliiketoiminta   digitalisaatio   konsultointi


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi