Senior Trainee: Antti Rauhalan matka alkoi Commodore VIC-20 -opeista

Työskentely Digialla uratarina

rauhala-antti

Senior Trainee -blogisarjassa päästään kurkistamaan digialaisten arkeen ja uratarinoihin. Tässä blogissa pitkän linjan koodaava arkkitehti Antti Rauhala kertoo, miten kiinnostui tietokoneista jo 12-vuotiaana ja miksi innostus uusia teknologioita kohtaan ei ole loppunut vuosikymmenten kuluessa.

"12-vuotiaana, täysin sattumalta, näin paikallisen kirjakaupan hyllyssä televisioon kytketyn Commodore VIC-20 -tietokoneen. Kiinnostuin sen verran, että rohkeasti ryhdyin lukemaan käyttöopasta ja kokeilemaan asioita. Seisoin siinä koneen ääressä koulun jälkeen varmaan pari tuntia ja pian tein elämääni suuresti vaikuttaneen oivalluksen: tällä laitteella voi tehdä vaikka mitä ja minä hallitsen tätä laitetta.

"Harrastusmielessä tekemäni Paradroid-pelin PC-version demon perusteella sain ensimmäisen työpaikkani ohjelmoijana."

No, tätä nykyä olen tietysti sekä VIC-20:n kyvykkyyksistä, sekä silloisista omista taidoistani jokseenkin eri mieltä, mutta olen yhä tuona hetkenä alkaneella matkalla. Kirjakaupan VIC vaihtui pian kotona olleeseen Commodore 64:n, joka taas vaihtui Commodore Amigaan ja viimein PC-klooniin. Niinikään Commodoressa pyörinyt Microsoftin Basic-kieli vaihtui Pascaliin ja C-kieleen. Harrastusmielessä tekemäni Paradroid-pelin PC-version demon perusteella sain ensimmäisen työpaikkani ohjelmoijana.

Pian huomasin, että työtehtävien menestyksekäs suorittaminen vaatii harrastuneisuuden lisäksi kouluttautumista, ja töiden ohessa menin opiskelemaan Joensuun yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselle. Ennen Digialle saapumistani ehdin olla yli 20 vuotta töissä muun muassa Tiedolla, Aditrolla ja tulipa yrittäjän arkeakin elettyä muutama vuosi.

Olen nyt ollut Digialla hieman yli 4 vuotta. Päädyin Digialle, kun Digian puolesta toimiva headhunter otti minuun yhteyttä juuri sopivana ajankohtana, ollessani jostakin syystä turhautunut silloiseen työpaikkaani. Digian tarjous oli mielenkiintoinen sekä muiltakin osin vähintäänkin kelvollinen, ja lisäksi hyvä ystäväni oli juuri aloittanut työt Digialla. Päädyin vaihtamaan työpaikkaa ja tähän asti olen viihtynyt hyvin. Olin pitkässä julkishallinnon projektissa, joka kesti lähestulkoon koko tähänastisen Digia-urani ajan. Työtehtäväni ovat olleet suurin piirtein edellisiä työpaikkojani vastaavat, liittyen arkkitehtuurisuunnitteluun ja toteutustehtäviin. Tämä pitkä projektini oli tosin merkittävästi suurempi ja monellakin tavalla haastavampi, kuin projektit aiemmissa työpaikoissani.

"Mielestäni Digialla tehdään hyviä asioita sen eteen, että täällä on hyvä olla töissä ja pysyttäisiin vahvana toimijana myös huomisen maailmassa"

Olin ollut yhdessä ja samassa projektissa niin kauan, että muutoksen tarve juolahti mieleen yhä useammin. Yleisen projektiurautumisen lisäksi minulla oli tarve kehittää omaa osaamistani eri suuntaan, kuin mihin projekti oli menossa. Toisaalta arvostin (ja arvostan yhä) Digiaa työnantajana. Mielestäni Digialla tehdään hyviä asioita sen eteen, että täällä on hyvä olla töissä ja pysyttäisiin vahvana toimijana myös huomisen maailmassa. Näin ollen työnantajan vaihtaminen ei ollut päällimmäisenä mielessä.

Ryhdyin aktiivisesti puhumaan esimiehelleni urakierrosta keväällä 2020. Speksini uusille tehtäville olivat aika minimalistiset: Työni lopputulokset viedään ajettavaksi pilveen, ja henkilökohtaisella tasolla täytyy päästä oppimaan uusia asioita. Näillä spekseillä sain eteeni useita vaihtoehtoja, joista loppujen lopuksi valitsin analytiikkayksikön. Aloitin siellä elokuussa Azure Data Platformiin liittyvien konsultointitehtävien parissa. Uudet tehtäväni ovat olleet mielenkiintoisia ja aiemmin työtehtävilleni asettamani speksit ovat tähän asti täyttyneet oikein hyvin. Ainoa asia mikä hieman harmittaa on se, ettei uusia tiimikavereita pääse fyysisesti tapaamaan vielä ihan hetkeen.

Mielestäni esimieheni ja koko Digian organisaatio tukivat kiitettävällä tavalla pyrkimystäni vaihtaa tehtäviä talon sisällä. Olin myös suorastaan yllättynyt siitä, kuinka monta mahdollisuutta loppujen lopuksi sain.

Mielestäni esimieheni ja koko Digian organisaatio tukivat kiitettävällä tavalla pyrkimystäni vaihtaa tehtäviä talon sisällä. Olin myös suorastaan yllättynyt siitä, kuinka monta mahdollisuutta loppujen lopuksi sain. Asia hieman jännitti, koska tein tätä muutosta keskellä pahinta koronapandemian aiheuttamaa epävarmuutta. Rohkaisen vastaavanlaisen muutoksen edessä olevia kollegoita ottamaan asian puheeksi rohkeasti ja hyvissä ajoin. Kyseessä on kuitenkin pitkällä aikavälillä tapahtuva muutos. Lisäksi, myös uusia tehtäviä hakiessa kannattaa olla itse aktiivinen, hyödyntää omia yhteyksiään, kysellä ja keskustella asiasta eri tahojen kanssa."

wit

 

 


Työskentely Digialla   uratarina

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa