Skip to content

Senior Trainee: Joni Mettälä aloitti ensimmäisessä IT-alan työpaikassa poikkeusoloissa

Senior Trainee -blogisarjassa päästään kurkistamaan digialaisten arkeen ja uratarinoihin. Tässä blogissa Career Compass -ohjelman kautta Digialle päätynyt integraatiokehittäjä Joni Mettälä kertoo ensimmäisestä vuodestaan korona-arjen keskellä Digialla. 

"Aloitin Digialla integraatiokehittäjänä viime vuoden toukokuussa kesken korona-ajan. Päädyin sisään Digian järjestämän Career Compass -ohjelman kautta, ja Digia on ensimmäinen kunnollinen työpaikkani. Töiden sivussa koetan paketoida Tampereen ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn tradenomin opintoja.

Career Compassiin hain avoimin mielin tavoitteenani päästä oman alan töihin. Hakemusta lähettäessä en tiennyt Digiasta juuri mitään. Valmistauduin Career Compassiin lukemalla Digian nettisivuilta asiakastarinoita, ja yllättäen Digia vaikuttikin mielenkiintoisemmalta yritykseltä kuin mitä osasin odottaa. Yrityksellä on monia suuria asiakkaita, ja tuttuja arjessanikin näkyviä toteutuksia. Esimerkiksi Helsingissä käydessä olen usein käyttänyt HSL-sovellusta, jossa Digialla on myös sormensa pelissä.

Career Compass -aamiaisella kuulin lisää Digiasta ja pääsin keskustelemaan digialaisten kanssa mahdollisista työpaikoista. Koska tavoitteenani oli saada oman alan töitä, suhtauduin avoimesti kaikenlaisiin työmahdollisuuksiin mentaliteetilla ”jos en vielä osaa, niin sitten opettelen”. Aamiaisen jälkeen sain kutsun työhaastatteluun integraatiokehittäjäksi. Minulle annettiin Apache Cameliin pohjautuva ennakkotehtävä. Camel oli täysin uusi tuttavuus, mutta harjoitusprojektin taustalla pyörivä Spring Boot oli opinnoistani tuttu. Vaikka en saanut harjoitustehtävää toimimaan täysin ohjeiden toivomalla tavalla, sain lopulta kuitenkin työtarjouksen ja otin paikan vastaan.

Syy, miksi valitsin Digian muiden käynnissä olevien rekryprosessien yli, oli yksinkertainen: Digia on vakaa yritys, jossa monenlaisia merkittäviä projekteja, mielenkiintoisia sisäisiä kerhoja sekä asiantuntijayhteisöjä eli heimoja. Digia suhtautuu positiivisesti työntekijöidensä kehittymiseen sekä työtehtävien vaihtoon sisäisesti, mikä on suuri plussa.

Digiarki alkoi poikkeusoloissa

Töiden aloittaminen poikkeusolosuhteissa oli mielenkiintoinen kokemus. Yhtä aikaa piti kehittyä omaan työrooliin ja opetella tekemään täyttä viikkoa töitä, sekä oppia omat sosiaaliset tarpeensa ja muut rajansa. Etänä työntekijäksi integroituminen tuntui normaalia hankalammalta, koska kirjallinen viestintä on melko energiaa kuluttava muoto. Vaikka itselläni on ollut työtuutori, Teamsin kautta asioiden selvittäminen ei tunnu yhtä mielekkäältä kuin nopeasti hihasta vetäisy. Sopeuduin kuitenkin ajan kanssa etätyöhön, joten etäperehtyminenkään ei tuottanut liikaa tuskaa. Olen myös oppinut ehdottamaan pienemmällä kynnyksellä puheluja tiimiläisen kanssa, mikäli tarvitsen apua jossain.

Sopeutumista poikkeusolosuhteissa on auttanut Digian monipuolinen kerho- ja heimotoiminta. Kerhotoiminnan kautta olen päässyt tutustumaan kollegoihin myös rennommassa ympäristössä, ja digialaisten Discord-yhteisö tukee myös rennompaa keskustelua työajan ulkopuolella.

Tulevaisuuden työelämässä haluaisin päätyä työtehtäviin, joissa voisin kehittää yritystä sekä sen tapoja. Ohjelmointi on mielenkiintoista ja omaa kehitystä on ollut mukava seurata, mutta en pääse hyödyntämään juurikaan harrastuneisuuden kautta opittuja taitoja. Tällä hetkellä haluan kuitenkin kehittyä vielä ohjelmoijana.

Suosittelen Digian Career Compass -ohjelmaa erityisesti opiskelijoille, jotka hakevat ensimmäistä kunnollista työpaikkaansa, sekä kaikille muille työelämänsä alkua etsiville."

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi