Skip to content

Senior Trainee: Lauri Raitala — Muutos asiakkaan puolelta konsultiksi oli luontevaa, mutta alkuun myös haastavaa

Senior Trainee -blogisarjassa päästään kurkistamaan digialaisten arkeen ja uratarinoihin. Tässä blogissa Digian Microsoft Dynamics -osaajien joukossa työskentelevä konsulttimme Lauri Raitala kertoo siitä, millaista työskentely Digialla on ja millaista oli siirtyä työskentelemään asiakkaan puolelta toimittajalle.

Työskentelin aiemmassa työssäni controllerina ja vastuulleni kuului uuden Microsoft Dynamics NAV 2017-järjestelmän käyttöönotto. Käyttöönotto tehtiin yhteistyössä Digian kanssa, ja tutustuin Digiaan ja Microsoft Dynamics -projektityöryhmään sitä kautta. Kun sitten muutaman vuoden päästä tästä projektista Digialla avautui mielenkiintoinen paikka, päätin hakea sitä, ja ilmeisestikin hyvin hoidetun työni ansiosta sain paikan. Sillä tiellä ollaan.

Työskentelen konsulttina Digian Microsoft Dynamics Business Central -yksikössä. Työskentelenkin pääasiallisesti Business Central- ja Power BI -ratkaisujen kanssa, mutta integroitavien toimintojen kautta myös Dynamics CRM & Field Service, Power Apps ja Azure ovat tulleet minulle tutuiksi. Konsulttina päiväni kuluvat pitkälti asiakkaiden ja tiimiläisten kanssa selvittäen ja toteuttaen ratkaisuja asiakkaiden liiketoimintojen tueksi. Asiakasprojektit koostuvat pääasiassa määrittelypalavereista ja testauspalavereista, joissa yhdessä viilataan järjestelmät toteuttamaan asiakkaan liiketoiminnan prosesseja ja helpottamaan heidän haasteitansa.

”Konsulttina pääsee ratkaisemaan erilaisia ja erikokoisia asiakkaan esiin nostamia haasteita. Myynnin prosessin suoraviivaistamisesta varastonhallintaan ja talouden raportoinnin tehokkaaseen ja toimivaan toteutukseen. Tämä tekee työstäni monipuolista ja vaihtelevaa.”


Sisäisiä työtehtäviä ovat erilaiset kehitysprojektit. Testaan esimerkiksi uusia ominaisuuksia ja pohdin, kuinka ne sopisivat asiakkaiden erinäisten ongelmien ratkaisuun.
Toki myös asiakastoteutuksiin sisältyy paljon sisäistä työtä, pohtimista ja parametrien suunnittelua oman projektitiimin kanssa.
Konsulttina pääsee ratkaisemaan erilaisia ja erikokoisia asiakkaan esiin nostamia haasteita. Myynnin prosessin suoraviivaistamisesta varastonhallintaan ja talouden raportoinnin tehokkaaseen ja toimivaan toteutukseen. Tämä tekee työstäni monipuolista ja vaihtelevaa.

Aiempi kokemus asiakkaan puolella työskentelystä on hyödyksi

Muutos asiakkaan puolelta toimittajalle konsultiksi on ollut samaan aikaan hyvin luonteva, mutta alkuun myös haastava. Asiakaspuolella on enemmän sisällä oman organisaation toiminnasta ja erinäisistä yksityiskohdista, kuten tietyistä varastonhallinnan prosesseista tai syistä myyntisaamisten kiertoaikojen takana. Asiakaspuolella, eli organisaation sisäisesti, toimintatapojen ja mallien ”myynti” ja perustelu on erilaista kuin nykyisessä työssäni. Konsulttina hoidan useamman asiakkaan käyttöönottoa ja tukea samanaikaisesti, joten yhden organisaation toimintamalleihin ei pääse syventymään samalla tavalla kuin asiakkaana toimiessa, mutta ymmärrykseni asiakkaasta pitää olla kuitenkin niin hyvä, että pystyn löytämään parhaat ratkaisut heidän haasteisiinsa. Aiemmasta kokemuksesta pöydän toiselta puolelta on ehdottomasti ollut hyötyä, koska on helpompi miettiä ratkaisuja asiakkaan kannalta. Voin hypätä ajatuksissa asiakkaan saappaisiin ja vastata jo etukäteen mahdollisiin kysymyksiin, kun on myös itse niissä saappaissa seissyt.

Millaista työskentely Digialla onkaan ollut?

Olen viihtynyt Digialla erittäin hyvin, ja työtehtävät ovat olleet samaan aikaan mielenkiintoisia ja haastavia. Parasta työssäni onkin työn vaihtelevuus ja erilaisten asiakkaiden ja projektien parissa työskentely. Korona-aika ja suoraan etätyöskentelyyn siirtyminen on tietenkin tuonut omat haasteensa porukkaan sisälle pääsyyn, mutta tiimiläiset ovat ottaneet minut erittäin hyvin vastaan ja tukea sekä apua on saanut aina kun sitä on tarvinnut. Tässä on toki auttanut, että tunsin osan tiimiläisistä jo entuudestaan entisen työni kautta.

Pidän Digian sisäisestä kulttuurista ja meidän periaatteistamme, joiden perusteella toimintaa johdetaan ja ohjataan. Täällä asioista puhutaan suoraan ja rehellisesti. Ei ole ollut missään vaiheessa oloa, että tarvitsisi jotenkin pelätä sanoa ääneen, jos ei hallitse jotain osa-aluetta tai että on tekemässä jotain ensimmäistä kertaa. Positiivista sanottavaa on myös hyvästä tiimihengestä ja siitä miten valmiita työkaverit ovat auttamaan tarpeen vaatiessa. Myös kulttuuriperiaatteistammekin löytyvä Senior Trainee- ja jatkuvan oppimisen ajattelutapa ovat asioita, joista pidän Digiassa. Tiimiläiset ja esimiehet tukevat lähes ehdoitta, jos haluaa opetella uusia taitoja tai teknologioita ja kehittää omaa osaamista. Isossa ja vakaassa talossa on myös osaamisen kehittämisen lisäksi työuraan liittyviä etenemismahdollisuuksia.


”Täällä asioista puhutaan suoraan ja rehellisesti. Ei ole ollut missään vaiheessa oloa, että tarvitsisi jotenkin pelätä sanoa ääneen, jos ei hallitse jotain osa-aluetta tai että on tekemässä jotain ensimmäistä kertaa.”


Digia on iso organisaatio ja minulla oli aluksi käsitys vain tietystä tiimistä, joka on pieni osa Digiaa. Kuitenkin se käsitys mikä minulla oli ennen siirtymistäni vastasi todellisuutta erittäin hyvin. Olin vakuuttunut ammattitaidosta ja osaamisesta, minkä heti kohtasin. Myös “tekemisen meiningin” kulttuuri, jonka olin aistinut oli todella läsnä. Positiivista oli myös tapa, jolla tiimiläiset ottivat minut vastaan ja yleinen ilmapiiri; kaikkea ei tarvitse heti osata ja tietää, vaan tukea saa, kunhan osaa kysyä. Nyt reilun vuoden työskentelyn jälkeen alan todella vasta hahmottamaan kuinka paljon erilaisia mahdollisuuksia Digia yrityksenä tarjoaa työntekijöilleen. Halusin päästä näkemään, miten isossa yrityksessä kokonaisuutta hoidetaan, ja olen tähän mennessä ollut erittäin tyytyväinen näkemääni ja kokemaani.


Jos sinua kiinnostaa liittyä kovatasoiseen Microsoft-osaajiemme joukkoon, katso avoimet työpaikkamme ja hae meille! Voit myös lukea täältä lisää siitä, millaista on työskennellä Digian D365-tiimeissä.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi