Skip to content

Senior Trainee: Mari Kekkonen vaihtoi biologin pestin analytiikkaan

Senior Trainee -blogisarjassa kurkataan digialaisten arkeen ja tarinoihin. Biologina työskennellyt Mari Kekkonen päätti vaihtaa perhosten DNA:n data scientistin töihin. Lue lisää Marin uranvaihtopolusta.

"Olen työskennellyt Digialla data scientistinä noin vuoden ajan, mutta sitä ennen tutkin perhosia ja niiden DNA:ta. Kuulostaako yllättävältä urapolulta? Sitä se onkin, mutta jos raaputtaa hieman pintaa syvemmälle, huomaa, ettei uraloikka kahden maailman välillä loppujen lopuksi olekaan niin valtava.

Jos katsoo lapsuuttani, olisin voinut hyvin suuntautua IT-alalle alun alkaen. Teekkari-isäni pyöritti 80-luvulla sivutoimista Opixi-yritystä, joka myi opetusvideoita tietokoneohjelmien käyttöön. Kun olin lapsi, isäni istutti minut Tandon-merkkisen koneemme eteen, opetti käyttämään kymmensormijärjestelmää ja MS-DOS-käyttöjärjestelmää sekä pelaamaan King’s Quest -nimistä seikkailupeliä. Tämä teki minusta erityisesti 90-luvun pelien suurkuluttajan, eikä tietokoneiden maailma koskaan tuntunut vieraalta tai pelottavalta. Se oli kuitenkin pääsääntöisesti poikien maailma, eivätkä kaverini olleet kiinnostuneita tietokoneista tai peleistä.

Jos katsoo lapsuuttani, olisin voinut hyvin suuntautua IT-alalle alun alkaen.


Päätin lukioikäisenä, että haluan biologian tutkijaksi. Opiskelin biologiaa Helsingin yliopistossa ja väittelin tohtoriksi vuonna 2014. Väitöksen jälkeen tein post-doc-tutkimusta Kanadassa ja Suomessa yhteensä nelisen vuotta. Koko opiskelu- ja tutkijauran ajan olin tietoinen biologien haastavasta työtilanteesta sekä tutkimusmaailman epävarmuudesta, mutta uskoin, että vahvalla motivaatiolla ja kovalla työllä asiat kyllä järjestyisivät. Viimeinen tippa tuli kuitenkin keväällä 2018 kun minun olisi pitänyt alkaa jälleen kerran rustaamaan apurahahakemuksia vuoden lopussa päättyvän määräaikaisen pestin jatkoksi ja totesin itselleni, että nyt saa riittää.

Keväällä 2018 mediassa pyöri paljon juttuja niin tekoälysovelluksista, koodaripulasta, Mimmit koodaa -hankkeesta kuin Helsingin yliopiston Elements of AI -nettikurssistakin. Aloin perehtymään aiheeseen tarkemmin, liityin Ompeluseura Level UP koodarien -Facebook-ryhmään ja suoritin Elements of AI:n. Varsinaisen ahaa-elämyksen sain kun törmäsin data scienceen. Ala vaikutti ammentavan vahvasti tutkimusmaailmasta ja lisäävään soppaan niin ohjelmointia kuin koneoppimistakin – olin täysin myyty. Jo tutkimusurani aikana olin opetellut R-kieltä ja sisällyttänyt koneoppimiselementtejä tutkimuksiini, ja nyt löysin nousevan alan, jossa näistä taidoista voisi olla hyötyä.

Varsinaisen ahaa-elämyksen sain kun törmäsin data scienceen.


Tipahdin kuitenkin nopeasti takaisin maan kamaralle. Kelpaisiko koulutukseni data scientistin hommiin vai pitäisikö minun palata takaisin koulunpenkille? Pitkien FM- ja FT-tutkintojen jälkeen paluu opiskelemaan ei tuntunut järkevältä, ja uskoin omiin kykyihini opetella asioita itsenäisesti netin loppumattoman tietovarannon avulla. Ensitöikseni otin TODO-listalleni Python- ja SQL-kielet sekä Pythonin olennaisimmat kirjastot, kuten pandasin ja numpyn. Lisäksi luin blogeja ja artikkeleita, katsoin videoita, suoritin nettikursseja, osallistuin lukemattomiin koulutuspäiviin, ekskursioihin ja jopa yhteen robotti-hackathoniin.

Koulutuksestani ja lyhyestä kokemuksestani johtuen en uskonut, että voisin työllistyä data scientistiksi normi-rekryn kautta. Monet yritykset kuitenkin järjestävät omia koulutusohjelmiaan, kuten Digian Azure-akatemia, ja lisäksi ovat kolmansien osapuolten erilaiset rekrytoivat koulutusohjelmat, jotka tarjoavat mahdollisuuden päästä näyttämään omat kykynsä. Hain jokaiseen koulutukseen ja muuhun roolin, jota pidin kutakuinkin realistisena matchina omiin taitoihini ja kiinnostuksen kohteisiini. Monien käänteiden jälkeen pääsin Digialle Saranen Consultingin AnalyticsPro-ohjelman kautta.

Minun on ollut helppo viihtyä Digialla super-mukavien ja osaavien ihmisten, monipuolisten projektien ja Senior Trainee -henkisten kouluttautumismahdollisuuksien ansiosta. Olen esimerkiksi ollut mukana rakentamassa tekoälypohjaista HATKAT-chatbottia, tehnyt Pythonilla dataputkia sekä data-alustan automaatiota eri pilviympäristöihin. Isosta yrityksestä löytyy valtavasti erilaista osaamista ja tästä olen päässyt itsekin nauttimaan tiimi- ja yksikkörajat rikkovissa projekteissa.

Minun on ollut helppo viihtyä Digialla super-mukavien ja osaavien ihmisten, monipuolisten projektien ja Senior Trainee -henkisten kouluttautumismahdollisuuksien ansiosta.


Olen erityisesti ilahtunut kuinka analytiikkayksikkömme sekä koko Digia laajemmassa mittakaavassa tarjoavat suuntaviivoja sille, mihin kannattaisi satsata ja mitä opetella. Osallistuin esimerkiksi tiimiesimieheni suosituksesta Architecting on AWS -kurssille ja suoritin AWS Solutions Architect – Associate -sertifikaatin. Kaiken kaikkiaan nautin suuresti työstäni ja sen tarjoamista haasteista sekä tunnen itseni etuoikeutetuksi saadessani tehdä näin mielenkiintoisia hommia. Koska ala menee koko ajan eteenpäin, valmiiksi ei voi tulla koskaan.

Minulta on usein kysytty kadunko alanvaihtoani. Vastaukseni on aina sama: en todellakaan. Kaikille alanvaihtoa suunnitteleville sanoisin, että mieti tarkkaan mitä haluat. Perehdy aiheeseen, listaa hyvät ja huonot puolet, keskustele läheistesi ja esimerkiksi jo alalla työskentelevien kanssa. Sen jälkeen tee päätös: joko vaihdat alaa tai jatkat entiseen tyyliin. Jos päätät vaihtaa, ota päätös tosissaan ja satsaa siihen täysillä; ns. vasemmalla kädellä tehtynä uraloikka tuskin tulee onnistumaan. Tähtien sodan Yodaa siteeratakseni: ”Do. Or do not. There is no try.” Tiesi ei tule olemaan helppo, mutta se tulee todennäköisesti olemaan erittäin antoisa. Uskalla rohkeasti hypätä tuntemattomaan – ”Ei se polta pahasti” kuten Digialla sanotaan – ja voit yhtenä kauniina päivänä löytää itsesi unelmaduunistasi."

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi