Skip to content

Sisäiset API:t tukevat ketterämpää kehittämistä

API-rajapintojen liiketoimintamahdollisuuksia voi havainnollistaa neljän maturiteettitason avulla. Organisaation sisäisiä API-rajapintoja kehittämällä tavoitellaan ennen kaikkea ketterämpiä ja kustannustehokkaampia sisäisiä prosesseja sekä helpotetaan palveluiden kehittämistä.

Siinä missä API-rajapinnat nähtiin aiemmin lähinnä IT:n taktisena integraatiotyökaluna, suurin osa asiantuntijoista näkee ne nyt avaimena liiketoiminnan kestävään digitalisoimiseen. API-rajapintojen liiketoimintamahdollisuuksia voi havainnollistaa neljän maturiteettitason avulla, joista jokaisella saavutetaan erilaisia liiketoimintaetuja.

API-rajapintoja voidaan hyödyntää:

  1. Organisaation sisäisesti omien prosessien tehostamisessa ja omien digitaalisten palveluiden kehittämisessä
  2. Avaamalla rajapinnat ulkopuoliselle kehittäjäyhteisölle uusien palveluiden kehittämiseksi
  3. Muodostamalla rajapintojen ympärille kokonaisia liiketoiminnan ekosysteemejä
  4. Monetisoimalla rajapinnoista kertyvää dataa

Buustia palveluiden kehittämiseen ja lyhyempi time-to-market

Organisaation sisäisiä API-rajapintoja kehittämällä tavoitellaan ennen kaikkea ketterämpiä ja kustannustehokkaampia sisäisiä prosesseja. Sisäisten rajapintojen välityksellä tieto liikkuu organisaation eri ohjelmistojen ja järjestelmien välillä tehokkaasti, ja rajapintojen ansiosta eri lähteistä kerättyä tietoa on mahdollista hallinnoida keskitetysti.

API-lähtöisen arkkitehtuurin liiketoimintahyötyjä ovat mm.

  • Parempi tiedonkulku eri järjestelmien ja ohjelmien välillä, mikä saattaa vähentää päällekkäistä työtä organisaatiossa ja mahdollistaa esimerkiksi sisäisten prosessien automatisoimisen sekä yhtenäisen kaikkikanavaisen asiakaskokemuksen luomisen
  • Mahdollisuus kehittää aiempaa tehokkaammin omia digitaalisia palveluita, kuten verkkopalveluita tai mobiilisovelluksia
  • Tehokkaampi tuote- tai palvelukehitysprosessi, lyhyempi time-to-market sekä pienemmät kehittämiskustannukset

Mitä suurempi volyymi ja mitä enemmän dataa, sitä isompi hyöty: sisäisten API-rajapintojen hyödyt korostuvat varsinkin suurissa ja keskisuurissa yrityksissä, joissa kehitystyötä tehdään useassa eri tiimissä ja projektissa yhtä aikaa. Monet pienet yritykset toimivat yleensä jo muutenkin API-lähtöisesti.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi