Digiarjessa-blogi

Nuori ihminen, ajattele eläkettäsi!

Minulla on ongelma. Haaveilen jättäytyväni ennen virallista eläkeikääni täyspäiväiseksi alamäkiartistiksi joko Keski-Euroopan tai Lapin rinteille. Mutta koska sponsoreita ei ole haitaksi asti, olisi rahoituksen suunnittelu aloitettava heti. Vaikka et jakaisikaan kanssani vastaavaa puuterikenttien kutsumusta, kannattaa hetki pohtia asiaa. Pelkän tulevan valtioneläkkeen varaan heittäytyminen tuntuu kovin… no, laihalta.

Sijoituspalveluyritykset ovat kunnostautuneet markkinoimalla eläkevakuutuksia aktiivisesti. Tämä on hyvä asia, sillä ihmiset selvästikin kaipaavat herättelyä vapaaehtoisen eläkesäästämisen tarpeellisuudesta. Valitettavasti monet aktiivisesti markkinoidut ratkaisut saattavat olla säästäjän kannalta hintavia. Merkintäpalkkioiden lisäksi säästökohteiden valikoima on jokseenkin suppeasti rajattu pankin tai sijoituspalveluyrityksen omiin rahastoihin. Tyypillisesti näiden rahastojen kustannusrakenne ei ole sieltä edullisimmasta päästä.

Mutta muistaakos vielä joku PS-tilit? Aika harva muistaa, ainakin nopean katugallupin ja FKL:n tutkimuksen mukaan. Tilejä ei aktiivisesti markkinoida, eivätkä ihmiset niistä oikein kysele. PS-tilit eivät ehkä tuotteina ole sieltä seksikkäämmästä päästä, mutta omatoimiselle eläkesäästäjälle ne ovat kustannustehokas väline. Osakkeet, rahastot, korkopaperit ja muu odottavat edullisesti eläkepäiviäsi tilillä. Kulut ovat käytännössä olemattomat ja jos suivaannut nykyiseen palveluntarjoajaasi, voit siirtää tilin seuraavalle.

PS tileissä on toki muutamia heikkouksia ja valitettavasti saat säästöt käyttöösi vasta virallisen eläkeikäsi täyttymisen jälkeen, mikä se sitten ikinä tulevaisuudessa onkin. Muutamia muita mahdollisia PS-tilin ongelmia on listattu Taloudellinen Riippumattomuus-blogissa. Kokonaisuutena PS-tili on kuitenkin hyvä ja turhaan laiminlyöty tuote. Vuosi sitten PS-tileillä oli noin 10 miljoonaa euroa. Summa on mitättömän pieni. Paljollakohan Suomessa pelataan vuosittain pajatsoa tai hedelmäpelejä? Varmasti huomattavasti suuremmalla summalla.

Eläkevakuutuksien ja PS-tilien vertailu, Suomi-Ruotsi

Kuva 1: Finanssialan keskusliitto, uudet vakuutussopimukset

Heja Sverige

Vuoden alusta Ruotsissa tuli käyttöön uusi säästömuoto, investeringsparkonto (ISK). ISK-tili vastaa jokseenkin kotimaista PS-tiliä, joskin runsaimmin vapausastein. On vielä liian aikaista sanoa miten innokkaasti tili on otettu vastaan, mutta siinä olisi muutama hyvä ominaisuus Suomeen tuotavaksi.

Valitettavasti Suomessa ollaan menossa päinvastaiseen suuntaan. Vapaaehtoisen eläkesäästämisen veroehtoja ollaan taas tiukentamassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että PS-tilin eläkkeen nostoraja nousee 68 vuoteen nykyisestä 63 vuodesta. En voi siis rahoittaa eläkevuosieni ensimmäisiä laskuvuosiani PS-tililtä. Vaihtoehdoksi jäävät hinnakkaat eläkevakuutukset ja omaehtoinen säästäminen.

Suomen PS-tilin suurin ongelma ei kuitenkaan ole puuttuvat mahdollisuudet, vaan ihmisten tietämättömyys itse tilistä. Ihmiset, vaatikaa kustannustehokkaita eläkesäästämisvaihtoehtoja! Pankit, voittakaa markkinaa tarjoamalla näitä! Kyllä kuluttajat ovat fiksuja ja erottavat hyvän palvelun heikommasta.

P.S. Kävi tässä eläkesäästämiskisassa miten tahansa, onneksi meillä on taas toukokuussa tilaisuus todistaa, että olemme Ruotsia parempia ainakin jääkiekossa! ;)


finanssiala


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa