Minne arvoketju kallistuu, kun kuluttaja on ohjaksissa?

Bloggasin aiemmin siitä, kuinka yritysten arvoketju on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Samaa aihetta voi tarkastella vielä kuluttajaperspektiivistä. Hyödykkeiden kulutusketju on muuttunut yhä selkeämmin kuluttajavetoiseksi:

  • Vanha, tuotantolähtöinen puskumalli → kuluttajien kysynnän luoma imu.

Tapaan kaupan ja teollisuuden alan asiakkaitamme lähes päivittäin, ja puheissa nousee esiin sama haaste: tuotannon suunnittelu on hankalaa, koska varastopuskuria ei voi ylläpitää entiseen malliin. Tuotteet vanhenevat varastossa, kun asiakkaiden mielenkiinto poukkoilee uusiin kohteisiin. On siirryttävä pitkän tähtäimen suunnitelmien sijaan ennakoimaan, mitä asiakkaamme haluavat seuraavaksi.

Kun asiakas viimein (usein viime tingassa) vahvistaa tilauksen, pitää pystyä reagoimaan nopeasti ja ketterästi. Tähän nopeushaasteeseen vastaaminen vaatii uutta asennetta: yrityksessä käynnistyy maratonin sijaan sähäkkä pikasprintti. Kun lähtökäsky tulee, pitää kaiken tapahtua automaattisesti.

Asiakastarpeen toteuttaminen vaatii toimivaa ketjua

Todellisuus on vielä monimutkaisempi. Ani harvassa tapauksessa organisaatio yksin toteuttaa asiakastarpeen. Alalla kuin alalla toiminta perustuu arvoketjuihin: sarja peräkkäisiä yrityksiä ja toimintoja yhdessä täyttää asiakastoiveen. Niinpä kuluttaja heiluttaa kysyntäpäätöksillään ei vain yhtä, vaan kokonaista ketjua yrityksiä.

Yrityksessä omat työntekijät voi kouluttaa olemaan valmiina, kun tilaus tulee: jokainen tuntee tehtävänsä ja toiminta käynnistyy saman tien. Mutta entä yritysten välisessä toiminnassa?

Ainoa keino saavuttaa yhteinen päämäärä on tiivis yhteistyö. Yritysten yhteistyön edellytys ovat toimivat ja automatisoidut tietojärjestelmät, jotka keskustelevat keskenään.

Tänä päivänäkin niiden merkitystä toisinaan vähätellään. Lähes poikkeuksetta yhteyden luonnin kertakustannusta verrataan manuaalityön kustannukseen yrityksen sisällä. En keksi, miten tämä lähtökohta voisi olla enemmän väärä.

Toimivien järjestelmäyhteyksin luonnissa ei ole kyse sisäisten kustannusten vähentämisestä vaan arvoketjun toiminnan varmistamisesta.

Arvoketjun yksikään jäsen ei voi yksin parantaa omaa toimintaansa ja kannattavuuttaan. Koko ketjun on toimittava tehokkaasti. Kun niin tapahtuu, yksittäiset jäsenet voivat keskittyä kehittämään omaa toimintaansa.

arvoketju
Asko Hörkkö | Ratkaisuarkkitehti

Asko Hörkkö | Ratkaisuarkkitehti

Asko painii päivittäin liiketoimintaprosessien kehittämisen ja IT-järjestelmien hyödyntämisen polttavien kysymysten parissa. Vuosien kokemukseen nojaten Asko kartoittaa ja luo tulevaisuuden ratkaisuja; hänen johtoajatuksensa on, että jokainen päivä on mahdollisuus oppia uutta. Vankin tuntemus Askolla on kaupan ja teollisuuden toimialoista, joiden arvoketjujen läpinäkyvyyden ja yhteistoiminnallisuuden kehittäminen on lähellä hänen sydäntään.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube