Internet of Things tulee, olemmeko valmiit?

IoT analytiikka

rekrytointikuvia-2021-web-188

Internet yhdisti ensi vaiheessa ihmiset. Nyt Internet of Things yhdistää esineet, tavarat ja ympärillämme tapahtuvat asiat – sekä ihmiset niiden kanssa. Mitä tämä tarkoittaa?

Miltä kuulostaa seuraavanlainen esimerkki: Kollegasi töksäyttää harkitsemattoman kommentin työstäsi, ja tunnet harmistuvasi. Ei hätää, työtila reagoi tuottamalla mielialaa rauhoittavaa musiikkia ennen kuin ehdit kiihtyä. Tilanne rauhoittuu. Vastaavalla tavalla lukemattomia kertoja päivän aikana älyvaatteidesi anturit välittävät ympäristöön tietoa mielialastasi ja fysiologiastasi, ja tila reagoi mukautumalla tai ohjaamalla sinut olosuhteisiin, jossa sillä hetkellä viihdyt ja toimit parhaiten.

Entä teollisuuden prosessit? Ajatellaanpa lehmänmaitoa. Ruuan alkuperän ja jäljitettävyyden merkitys on korostunut jatkuvasti. Tulevaisuudessa voimme tietää samanaikaisesti joka hetki, minkälaista maitoa yksittäiset lehmät tuottavat missä tahansa eri puolilla maapalloa. Myös tiedon hallinta helpottuu: tietoja voidaan verrata keskenään ja näin saada uutta ymmärrystä meitä ympäröivistä asioista.

GettyImages_177255427

 

Tietoa elämän jokaisesta sekuntista

Asioiden ja esineiden internet (Internet of things), koostuu teollisen internetin, digitalisaation ja big datan ratkaisuista, joihin yhdistyy robotiikkaa ja tekoälyä. Lopulta rakentuu älykkäitä asioiden, tiedon, ohjelmien, laitteiden ja ihmisten verkostoja. Niistä rakentuu eri elämänalueille ekosysteemejä, joita ei määritä enää teknologia, kuten nykyisin Apple, Android tai Microsoft, vaan ympäristöt, joissa elämme – kaupan alueelle omansa, alkutuotantoon, asumiselle ja terveydelle omansa ja niin edelleen.

Tiivistetysti kyse on siitä, että jatkossa tiedämme hyvin tarkalla tasolla, mitä ympärillämme tapahtuu ja mitä meissä itsessämme fysiologisena olentoina tapahtuu – mikä oli ruumiimme lämpötila tiettynä hetkenä kymmenen vuotta sitten, minkälainen unen laatumme oli, kuinka monta hengenvetoa kunakin minuuttina elämässämme olemme vetäneet.

Seuraavan vaiheen kilpailuetua jo tänään

Kuulostaa scifiltä, mutta edellä kuvatut esimerkit ovat mahdollisia jo nyt. Ja parhaillaan on käynnissä kilpajuoksu siitä, kuka onnistuu ensin viemään IoT-ratkaisut pisimmälle.

IoT-tekniikan hyödyntäminen tuo yrityksille seuraavan vaiheen kilpailuetua. Pitkälle ulottuva tarkka historiatieto mahdollistaa entistä tarkemman ennakoinnin. Kun järjestelmät ohjaavat päivittäistä toimintaa, se tuottaa tehokkaampaa toimintaa sekä kannattavampaa bisnestä. Tietoa hyödyntämällä palvelutasoa pystytään nostamaan ja syntyy uudenlaisia asiakaskokemuksia.

Kehitys tapahtuu evoluutiona, pienin askelin; ei yhtäkkisenä revoluutiona. Uskallan sanoa, että asioiden ja esineiden internet rakentuu kehittämällä ja yhdistämällä uudella tavalla teknisiä ratkaisuja, joita Digiassa on tehty vuosia.

Esimerkiksi järjestelmäintegraatioita, mobiilikehittämistä ja analytiikkaa.

Mitä me otamme tästä kaikesta irti – tai oikeastaan asiakkaamme meidän avullamme?

Kirjoitamme tulevissa bloggauksissa esimerkkejä. Seuraavassa IoT-blogikirjoituksessa Pasi Lantiaisien ja Sami Säilyn aiheena on ennakoiva huolto: mitä se tarkoittaa toiminnalle, kun keskenään keskustelevat koneet pystyvät havaitsemaan poikkeaman jo ennen kuin se vaikuttaa?


IoT   analytiikka

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa