Digiarjessa-blogi

Unohda varaosat: ennakoiva huolto on teollisuuden tulevaisuus

IoT-kehitys mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon laitteiden huoltotarpeesta. Tieto kääntää vanhat toimintatavat ympäri: siirrymme varaosa- ja huoltotoiminnasta toimintavarmuuden ylläpitoon.

Ostaisin mielelläni autooni huolto-ohjelman, joka takaisi autolleni 99.9% käyttövarmuuden. Huoltoliike olisi vastuussa siitä, että autoni on toimintakunnossa. Se suorittaisi autoni etävalvonnan ja huollonsuunnittelun. Huollot tietenkin tehtäisiin minun kalenteriini sopivaksi, eikä esimerkiksi kesä- tai talvilomien aikaan, jolloin autolle on aina käyttöä.

Kuulostaa ajatusleikiltä, mutta juuri tätä teollisuuden toimijat nyt kuumeisesti miettivät: Kuinka siirtyä varaosa- ja huoltotoiminnasta kohti palvelutoimintaa, jonka avulla taata laitteelle tai laitokselle toimintavarmuus?

Taustalla on kehitys, jonka myötä ylläpito- ja huoltotoiminta on kääntymässä ympäri. Asiakasta ei kiinnosta enää varaosien toimitusaika, vaan laitteen tai laitoksen toimintavarmuus. Valmistaja ylläpitää laitetta ja takaa määritellyn toimintatason.

Nykytila: Huolletaan varmuuden vuoksi

Nykyään korkea palvelutaso saavutetaan yksittäisten laitteiden ja laakereiden huoltosuunnitelmilla. Käytännössä tämä tarkoittaa osien vaihtamista huoltokatkojen aikana "varmuuden vuoksi". Komponentit on järkevämpää vaihtaa uuteen mieluummin liian usein kuin liian harvoin, sillä hajoamishetkeä ei ole mahdollista mitata ja analysoida reaaliaikaisesti. …Eihän?

Seuraava askel: Ennakoiva huolto reaaliaikaisen tiedon pohjalta

Yksi teollisen internetin (IoT, Internet of Things) ilmentymä on laitteiston ja sen komponenttien tarkka mittaaminen ja toiminnan analysointi sekä siitä tehtävä tapahtumien ennakointi.

Esimerkki: Riippuvuudet esiin

Laakerin käyttöiän tiedetään lähestyvän loppuaan, kun sen käyttölämpötila alkaa vähitellen kohota. Yksittäisen laakerin kuluminen ja siitä johtuva lämpötilan nousu voi johtaa akselin värähtelyn kasvamiseen, mistä voi pahimmillaan seurata akselin katastrofaalinen hajoaminen. Suuren tietomassan keräys ja analysointi mahdollistaa yksittäisten mitattavien asioiden, kuten lämpötilan ja akselin hajoamisen riippuvuuden havaitsemisen. Tästä voidaan automaattisesti ennakoida, mihin huoltoikkunaan laakerin vaihto on ajoitettava.

Esimerkki 2: Yksittäistapauksista koko laitekannan tasolle

Toisena esimerkkinä mainittakoon kuinka analytiikka voi tunnistaa eri puolilla maailmaa sijaitsevista laitteista samanlaista ennakoimatonta kulumista. Vika voidaan lisätä laitemallin huoltoseurantaan ja siten taata korkea toimintataso koko laitekannalle eikä vain yksittäiselle laitteelle. Tämä johtaa taloudellisempaan huoltoon ja laitemallin parempaan toimintavarmuuteen.

Toimintavarmuutta, tehokkuutta ja kustannussäästöjä

Kun tietomassasta päästään analysoimaan syy-seuraussuhteita, huoltoa voidaan ohjata tarkemmin ja sitä kautta taata tietty palvelutaso myydyille koneille. Koneen ostajalle tämä näkyy toimintavarmuutena sekä toiminnan tehostumisena. Suurelle laiteinvestoinnille voidaan helpommin laskea takaisinmaksuaika, kun laitteen myyjä lupaa laitteelle tietyn toimintatason siihen ostetulla huolto-ohjelmalla.

Laitteen koko elinkaarikustannus huoltoineen on tiedossa jo ostohetkellä. Kaikki osapuolet voittavat, kun laitetta ei tarvitse huoltaa ihan vain varmuuden vuoksi.


tiedon hyödyntäminen   IoT


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi