Digiarjessa-blogi

Miten konttiteknologiaa hyödynnetään Digialla

Kirjoitin edellisessä blogitekstissä siitä, miksi uskomme konttiteknologian olevan merkittävimpiä tekniikan murroksia juuri nyt. Digialaisille konttiteknologia ei kuitenkaan ole uusi väline. Olemme olleet konttiteknologian hyödyntämisessä ajan hermolla tarjoamalla Dockerin käyttöönottoon ja ylläpitoon konsultointia ja koulutusta asiakkaillemme.

Edistyksellisyytemme konttien kanssa perustuu vuonna 2013 perustettuun ja omistamaamme Digia Pilvi -PaaS-palveluun. Digia Pilvessä, joka tunnetaan myös globaalisti qtcloudservices.com -nimellä, siirryimme Dockerin avulla konttiteknologian hyödyntämiseen PaaS-sovellusten ajoalustana kesällä 2014.

Konttiteknologia ei ole digialaisille uutta.

Kuumaa keskustelua konttien tietoturvasta

Eräs yleisimmistä kysymyksistä konttiteknologiaan liittyen on tietoturva. Myös Kenneth Falck kirjoittaa aiheesta artikkelissa “Sovelluskonttien paisumisen on loputtava” (Tivi:n numero 3/2015). Valmiita “kontitettuja” sovelluksia on saatavana ilmaiseksi esimerkiksi Docker Hub Registry -palvelusta. Konttien eheyttä ja luotettavuutta ylläpidetään maineperusteisesti, mikä ei yrityskäytössä ole välttämättä riittävä tae teknologian tuotantokelpoisuudesta.

Sovelluksia on kuitenkin mahdollista kontittaa myös itse, jolloin voidaan varmistua siitä, että konttipinoon ei epähuomiossa viedä komponentteja, jotka eivät sinne kuulu tai jotka voisivat sisältää tietoturvariskejä. Konttien ajaminen on lähtökohtaisesti suojattua, sillä kaikki liikenne ulkomaailman ja konttien välillä täytyy määritellä erikseen konttikohtaisesti.

Esimerkkinä tietoturvan huomioimisesta ylläpidämme itse ns. peruskonttia (base image) Digia Pilvessä, jonka päälle sovellukset voidaan kääntää suoraan lähdekoodista. Tämän avulla pystymme päivittämään peruskontin mahdolliset tietoturvapäivitykset sovellusten toimintaa häiritsemättä niin, että peruskontin päälle pinottavat kontit pysyvät aina loppukäyttäjälle näkyvässä siistissä pinossa.

Ylläpidämme ns. peruskonttia, jonka avulla tietoturvapäivitykset voi hoitaa sovellusten toimintaa häiritsemättä.

Polku keskellä nopeasti muuttuvaa konttimaailmaa

Kokemuksiemme pohjalta olemme kehittäneet Digia Polku -ekosysteemin, joka auttaa konttien valjastamisessa kehitys- ja tuotantokäyttöön erityisesti yksityisissä pilviratkaisuissa. Digia Polku mahdollistaa konttien ajamisen Digia Pilvessä sekä partnereidemme, kuten IBM:n BlueMix ja Microsoftin Azure -palveluissa.

Asiakasprojektiemme lisäksi sovelluskehittäjämme käyttävät Digia Polkua myös omissa tuotekehitysprojekteissamme. Syömme siis omaa koiranruokaamme. Siten varmistamme, että Digia Polku vie myös asiakkaamme aina oikeaan suuntaan tuotteiden ja parhaiden käytäntöjen kehittyessä nopeasti muuttuvassa konttimaailmassa.

Digialla näemme kontit erityisen hyödyllisinä levittämiskanavina sellaisille valmiille mikropalveluille, joita käytämme tuotteidemme ja ratkaisujemme kierrätettävinä raaka-aineina. Konttien lähtökohtaisesti tilaton luonne auttaa myös ohjaamaan sovellusten arkkitehtuuria mikropalveluistamisen suuntaan. Seuraavissa blogikirjoituksissa kollegani johdattelevat syvällisemmin mikropalveluarkkitehtuurien ja Digian pilviratkaisujen maailmaan.

Sovelluskehittäjämme käyttävät Digia Polkua myös omissa tuotekehitysprojekteissamme. Syömme siis omaa koiranruokaamme.

Kiinnostavatko kontit? Houkutteleeko Digia Polku?

Kuten lukijana olet huomannut, olemme Digialla erittäin innostuneita konttiteknologian mahdollisuuksista ja konkreettisesti kiinni sen hyödyntämisessä. Haemme joukkoomme samanhenkisiä innostuneita tekijöitä. Mikäli Docker on sinulle tuttu ja haluat olla hyödyntämässä sitä sovelluskehityksessä, katso avoimet positiomme osoitteessa: https://digia.com/rekrytointi

Lisätietoja Docker-koulutuksesta, Digia Polku -ekosysteemistä sekä Digia Pilvi -PaaS-alustasta: Kimmo Tokkari firstname.lastname@digia.com

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


PaaS   docker   konttiteknologia


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi