Digiarjessa-blogi

Timantit ovat ikuisia – myös mobiilissa?

Mobiilimaailman mahdollisuudet tuntuvat houkuttelevilta. Ensin on kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi ja kartoittaa todelliset tarpeet.

timantit-mobiili.jpg

Mobilisoituvassa maailmassa liikutaan alati muuttuvilla vesillä, missä itse kukin joutuu tarkistamaan ja peilaamaan omia ajatuksiaan ja oletuksiaan jatkuvasti. Perheenäitinä sekä it-alan ammattilaisena joudun toistuvasti tilanteisiin, jossa joudun kyseenalaistamaan omat toimintatapani ja ajatukseni. Ja tämä toteamus ei koske vain metodejani kasvattajana, vaan myös ajatuksiani siitä mitä on mobiilimaailma nyt ja mitä se on ehkä tulevaisuudessa.

Yleisenä trendinä on, että kaikki pitää saada mobiiliin. Toistuvasti kuulen joko ystävieni tai eri yritysten edustajien suusta, että mobiiliappsi on päivän sana. Kaiken voi ladata luuriin tai vähintäänkin kaikki on hienosti käytettävissä mobiilissa. Yritykset toisensa perään haluavat mukaan mobiilihysteriaan, koska kaikki kilpailijatkin ovat satsanneet appseihin ja nettiin. Tämä on hyvä ajatus - jos takana on oikeasti timanttinen idea.

Kertakäyttökamaa vai ei?

Osallistuin taannoin mobiilisovellusten mahdollisuuksia käsittelevään tapahtumaan, jossa parinkin eri yrityksen edustajan suusta kuului tavoite, että ”mobiiliappsi pitäisi meidän firmalle tehdä mutta en yhtään tiedä millainen”. Jatkokeskustelun myötä selvisi, että kilpailijat olivat lähteneet samoille urille ja nyt tietenkin pitäisi tehdä parempi ja hienompi appsi. Mutta miten, kenelle, kenen toimesta ja vielä parempi kysymys, miksi?

Lähtökohtaisesti ehdotan, että jokainen mobiiliappsista haaveileva yritys miettii ensin huolella, mitä nyt ollaan tekemässä. Nykymaailmassa mobiiliappsit ovat todella kertakäyttökamaa, mikäli niissä ei oikeasti ole jotain koukkua. Niiden tulee joko oleellisesti helpottaa jonkin työn suorittamista, antaa käyttäjälleen jotain taloudellista tai muuta konkreettista hyötyä tai tarjota käyttäjälleen todella mielekästä ajanvietettä. Se, että minä haluan tehdä appsin ei todellakaan lähtökohtaisesti kiinnosta ketään, ellei appsi oikeasti koukuta tai hyödytä käyttäjää jollain tavalla.

Samalla kun itse siivoilen omasta luuristani ns. turhat appsit pois kerran kuussa, kun luuri alkaa jumahtelemaan muistin loppuessa, huomaan samalla, että moni lataamani appsi on ollut käytössä ehkä kerran – jos sitäkään. Se, että joku appsi ladataan luuriin ei vielä kerro siitä tuleeko appsi oikeasti elämään ja tuleeko sitä oikeasti kukaan käyttämään. Uusi, nuorempi sukupolvi on vielä nopeampi liikkeissään – luurin sisältö muuttuu jopa päivässä ihan toiseksi. Meikäläisen ikäiset, keski-iän molemmin puolin taiteilevat, kärsivälliset ja blogia lukevat ihmiset ovat kuoleva luonnonvara. Toimintatapamme ja mallimme mobiilimaailmassa eivät vastaa enää tulevan sukupolven ajatusta mobiilista.

Maailma muuttuu, ihmiset sen mukana. Mobiilimaailma muuttuu vielä nopeammin kuin moni muu asia. Kaikkien ei tarvitse pysyä kaikesta ajan tasalla koko ajan eikä se käytännössä ole edes mahdollista tai järkevää. Siksi mobiiliappsista haaveilevan kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen, joka elää ja hengittää mobiilimaailmaa. Tällöin pääsee peilaamaan omia ajatuksiaan ja pohtimaan, mikä on järkevää.

Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, ajatuksia tai ihmisiä. On vain tyhmää olla kysymättä.

 

Tutustu asiakastarinaan


palveluiden mobilisointi


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi