Työvuorosuunnittelu - suunnitelma vs. karu todellisuus

Työvuorosuunnittelu on periaatteessa yksinkertaista. Käytännössä se on kaukana siitä.

tyovuorosuunnittelu

Edes huolellisesti tehty työvuorosuunnitelma ei valitettavasti koskaan toteudu sellaisenaan. Työntekijät sairastuvat, vuoroja vaihdetaan, ja välillä niitä myös pidennetään tai lyhennetään. Esimies saattaa käyttää jopa 6 tuntia kuukaudessa pelkästään toteumien kirjaamiseen.

Nykyaikaiset tuntienseurantajärjestelmät voidaan onneksi yhdistää työvuorosuunnitteluun, jolloin työntekijän leimaamat vuorotiedot saadaan päivittymään suunnitelmaan. Kun suunnittelujärjestelmä tukee vielä erilaisia työehtosopimuksia ja osaa pureskella työajan eri palkkalajeihin tai jopa euroiksi, saadaan koko prosessi automatisoitua ja tehostettua.

Poikkeustilanteet todellinen aikasyöppö

Toteutuneen suunnitelman seurannan lisäksi toinen työaikarohmu esimiehille ovat poikkeustilanteet, kuten sairastumiset. Kamalimmassa skenaariossa esimies ottaa puhelimen kauniiseen käteensä ja ryhtyy soittamaan luottotekijöitään läpi maanitellakseen näitä paikkaamaan vuoroa. Näissä tilanteissa valitettavan harvoin varmistetaan esim. TES-rajoitteiden noudattamista, lisätyön tarjoamisvelvoitetta tai työntekijöiden tasapuolista kohtelua.

Entä jo tietokone voisi tehdä tämän työntekijän puolesta? Entä jos vuoron muuttuessa työvuorosuunnittelujärjestelmä voisi suoraan ehdottaa sopivia työntekijöitä vuorolle niin työaikasäännöstön kuin osaamisen puitteissa? Ja entä jos tarjous voitaisiin lähettää työntekijöille esimerkiksi tekstiviestinä, jolloin työntekijät voivat vastata tarjottuun vuoroon heille sopivimmalla hetkellä? Kaiken ei aina tarvitse olla hankalaa!

Meillä ei varmasti oteta vuoroja tekstiviesteistä vastaan!

Tämä on usein kuultua — ja ymmärrettävää, sillä nykypäivänä nuo esimiesten luottotekijät usein ovat niitä, jotka omassa yksikössään aina joustavat, kun taas osa ei suostu suunnitelmiaan muuttamaan.

Asia muuttuisi huomattavasti, jos joustamisesta palkittaisiin. Loogisin ja modernien järjestelmien tukema toiminnallisuus on joustamisen palkitseminen joustoilla toiseen suuntan, jolloin työntekijä saa esimerkiksi vastaanottamastaan vuorosta palkinnoksi toivoa yhden vapaapäivän enemmän seuraavalle suunnittelujaksolle.

Kaipaatko lisää tietoa? Lataa veloitukseton oppaamme työvuorosuunnittelun modernisointiin!

New Call-to-action

henkilöstönohjaus   työvuorosuunnittelu
Josette Nurminen | Consultant, Resource Optimization

Josette Nurminen | Consultant, Resource Optimization

Josette toimii Digialla Tempus-tuoteperheen työvuorosuunnittelun ja työlainsäädännön asiantuntijana. Josetella on rautainen ja monipuolinen tausta henkilöstöhallinnon eri tehtävistä; kokemusta on kertynyt lisäksi työehtosopimusneuvotteluista valtakunnallisella tasolla. Hänen ydinosaamistaan onkin työehtosopimuksien tulkinta ja soveltaminen sekä työlainsäädäntö. Josette on vakuuttunut siitä, että onnistunut henkilöstönohjaus edellyttää yhteisten pelisääntöjen johdonmukaista noudattamista – näin toimimalla saavutetaan aidosti hyvinvoiva työyhteisö. Vapaa-ajalla Joseten löytää Crossfit-salilta, tosin kesällä kahvakuula vaihtuu veneilyyn ja perhovapaan.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube