Digiarjessa-blogi

Verkkokauppias, tiedätkö oman liiketoimintasi aseman markkinassa?

Jouni Wahalahti26. huhtikuuta 2018

Vähittäiskaupan markkinat muuttuvat vauhdilla ja verkkokauppiaan on hyvä pystyä asemoimaan oma liiketoiminta oikein suhteessa muuttuvaan markkinaan sekä kilpailijoihin. Tämä on avaintekijä menestyvän verkkokaupan kehittämiseen.

verkkokaupan-asema-markkinassa

Viimeisen viiden vuoden aikana tavarakauppaa on myllerretty suurien kansainvälisten verkkokauppatoimijoiden johdolla täysin uuteen uskoon ja myös kaupan ala Suomessa on saanut tuntea tämän muutoksen vaikutukset. PostNordin verkkokauppa 2018 -tutkimuksen mukaan suomalaisten verkko-ostoista jo lähes 40 %:ia ohjautuu ulkomaisiin verkkokauppoihin, ja tällä on vaikutusta koko jakeluketjuun Suomessa aina maahantuojista vähittäiskaupan ketjuihin. Lisäksi kerrannaisvaikutukset heijastuvat moneen muuhun toimialaan, kuten valmistukseen ja logistiikkaan.

Kaupan alan toimijan, ja varsinkin verkkokaupan, tulisikin tietää mitä markkinalla tapahtuu ainakin oman toimialan ja tuotealueen osalta. Markkinakartoitus osana liiketoiminnan kehityssuunnitelmaa on tässä avainasemassa, ja kun pystytään asemoimaan oma liiketoiminta vallitsevaan markkinan muutokseen, ollaan huomattavasti vahvemmalla pohjalla suunniteltaessa oman monikanavaisen liiketoiminnan kehittämistä.

Markkinan tunnistamisen lisäksi kilpailutilanne ja tieto kilpailijoista tulee olla ajan tasalla, sillä usein kilpailijoita löytyy globaalin verkkokaupan myötä huomattavasti enemmän kuin itse osataan välttämättä edes tunnistaa. Kaikkien kilpailijoiden tunnistaminen ei aina ole helppoa yrityksille, mikäli prosessit ja työkalut kilpailijoiden tunnistamiseksi eivät ole kunnossa.

Verkon globaalit kauppapaikat, kuten Amazon, ovat tuotevalikoimallaan ylivertaisessa asemassa verrattuna suomalaisiin kaupan alan toimijoihin.

Tämän päivän kuluttaja hyödyntää hakukoneita, käyttää aikaa haluamansa tuotteen ja tarjoajan etsimiseen sekä voi tilata tuotteen käytännössä mistä päin maailmaa tahansa. Hintavertailujen tekeminen ja tuotteen tilaaminen vaikka suoraan valmistajan verkkokaupasta ulkomailta ei ole milloinkaan ollut yhtä helppoa kuin nyt. Verkon globaalit kauppapaikat, kuten Amazon, ovat tuotevalikoimallaan ylivertaisessa asemassa verrattuna suomalaisiin kaupan alan toimijoihin, joten erottautumiskeinot ja omat kilpailuvaltit tulee tiedostaa ja työstää kuntoon sekä niitä tulee kehittää jatkuvasti, jotta pystytään vastaamaan myös tulevaisuudessa globaalien toimijoiden haasteisiin.

Jos siis et ole vielä toteuttanut markkina- ja kilpailijakartoitusta liiketoiminnan kehittämisen tueksi, on nyt viimeistään aika miettiä sen toteuttamista.

Me Digialla olemme olleet asiakkaidemme kanssa suunnittelemassa monikanavaisen liiketoiminnan kehityspolkuja markkina- ja kilpailijakartoitusta hyödyntäen, ja tarjoamme niistä nyt kattavan informaatiopaketin webinaaritallenteen muodossa >>

Tutustu myös asiakastarinaamme Kokkolan HalpaHallista, jolle toteutimme myös markkina- ja kilpailijakartoituksen osana laajempaa kokonaisuutta ja suunnittelimme heille askeleet monikanavaiseen kaupankäyntiin luoden samalla monikanavaisuuden strategian tuleville vuosille.

New call-to-action


verkkoliiketoiminta


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi